Gazete Vatan Logo

Türkiye maçında terör alarmı

Terör örgütü IŞİD’in Fransa’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’nı hedef alacağına dair endişeler giderek artıyor. 12 Haziran’da başkent Paris’te oynanacak Türkiye-Hırvatistan maçı ise en riskli maçlar arasında gösteriliyor.

Türkiye maçında terör alarmı

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Fransa’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2016) güvenlik açısından en riskli 5 maçtan birinin 12 Haziran’da Paris’te oynanacak olan Türkiye-Hırvatistan karşılaşması olacağını yazdı. Daily Telegraph, karşılaşmada Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) gerçekleştirebileceği terör saldırılarından korkulduğunu ve Hırvat seyircilerin sicillerinin de hiç de iyi olmadığını vurguladı.

“EURO 2016, ne kadar güvenli olacak?” başlığını kullanan gazetenin spor muhabiri Ben Rumsby, 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Fransa’da organize edilecek turnuvanın, Avrupa’nın barış döneminde gördüğü en büyük güvenlik operasyonlarından birine sahne olacağını belirtiyor.

Ülkede 13 Kasım’da 131 kişinin öldüğü Paris saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü hâl de turuvayı da kapsayacak şekilde Temmuz ayı sonuna dek uzatılmıştı.EURO 2016 süresince takımların kalacağı otellerde, stadyumlarda, taraftarlar için hazırlanan özel bölgelerde (Fan zone) ve toplu taşıma araçlarında yoğun güvenlik önlemleri alınacak.

Haberin Devamı

‘TÜRKLER GÜÇ GÖSTERİSİ YAPACAK’

Daily Telegraph, Türkiye-Hırvatistan karşılaşması ile ilgili şu yorumu yaptı: “Paris’teki büyük Türk toplumu, Türkiye’nin turnuvadaki ilk maçında güç gösterisi yapacak. Bu da karşılaşmanın, muhtemel bir terör saldırısı için hedef olabileceği yönündeki korkuları artırıyor. Hırvatistan seyircisinin de geçmişte bazı maçlarda olay çıkardığı biliniyor”

EURO 2016 elemelerinde Milano’da oynanan İtalya-Hırvatistan maçı, Hırvat taraftarların bulunduğu bölümden sahaya atılan meşaleler nedeniyle iki kez durmuştu. Maçta çıkan olaylar nedeniyle 17 kişi gözaltına alınmış, Hırvatistan Teknik Direktörü Niko Kovac olaylar nedeniyle özür dilemişti.

‘EN RİSKLİ’ 5 MAÇ

Turnuvada ‘yüksek riskli’ olarak görülen beş maç, maçların tarihleri ve oynanacakları kentler şöyle sıralandı:

- İngiltere-Rusya 11 Haziran - Marsilya

- İngiltere-Galler 16 Haziran - Lens

- Türkiye-Hırvatistan 12 Haziran - Paris

- Almanya-Polonya 16 Haziran - Paris

- Ukrayna-Polonya 21 Haziran - Marsilya

Haberin Devamı

IŞİD İNGİLİZLERİ HEDEF ALACAK

İngiliz Sun gazetesi, İngiltere ve Rusya’nın 11 Haziran’da oynayacağı maç öncesinde IŞİD’in İngiliz taraftarına yönelik terör saldırısı planlarının ortaya çıkarıldığını yazdı. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Marsilya kentindeki Velodrome Stadyumu’nda oynanacak olan karşılaşmada teröristlerin İngiliz taraftarlara canlı bomba, kimyasal silah ve insansız hava araçlarıyla saldırma planı yaptığı belirtiliyor. Bu bilgilerin ise Paris ve Brüksel saldırılarının planlayıcısı ve zanlılarından olan Salih Abdeslam’ın bilgisayarında yer aldığı kaydedildi.

Paris’te 13 Kasım 2015’teki terör saldırılarının zanlısı Salih Abdeslam, Stade de France’da intihar saldırısı gerçekleştirmeyi planlıyordu. Abdeslam, Mart ayında Brüksel’de yakalanmıştı.