Gazete Vatan Logo

'ABD Büyükelçisine gereken uyarılar yapıldı'

Diplomatik kaynaklar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in Suriye’ye ziyaretine ilişkin "ABD Büyükelçisi davet edildi, gereken uyarılar, mesajlar verildi" dedi. 9 Mart'ta Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın temsilcilerinin Brüksel'de yapacağı toplantıya ilişkin, "Mutabakat zaptının içindeki taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği madde madde üzerinden geçilip görüşülecek." açıklaması yapıldı.

'ABD Büyükelçisine gereken uyarılar yapıldı'

Diplomatik kaynaklar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Türkiye ziyareti için İran'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın programına göre tarih önerisinde bulunulacağını belirtti. 18 Mart’ta sona erecek tahıl koridorunun uzatılması ile ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Doha’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüştüğü, Genel Sekreterin Kiev’e ziyaret gerçekleştireceği, görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Diplomatik kaynaklar, "Rusya’nın karşı karşıya kaldığı bazı sorunlar, gerçek sorunlar. BM Genel Sekreterinin yoğun çabası var, bizim yoğun çabamız var, bu konuları G20 marjında görüştüğümüz tüm muhataplarımıza da aktardık; ABD Dışişleri Bakanı, İngiltere Dışişleri Bakanı, yine Josep Borrell, hepsiyle görüşmeler sürüyor. Rusya’nın endişeleri, daha doğrusu karşı karşıya kaldıkları zorlukların hepsi daha aşılmadı, yani burada bizim dürüst, objektif davranmamız gerekiyor. Ama ciddi bir çaba var, özellikle BM tarafından. BM Genel Sekreteriyle de yakın eşgüdüm içinde bu adımların atılması ve anlaşmanın tekrar uzatılması için yoğun çaba sarf ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DONÖRLER KONFERANSI HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR'

Kaynaklar, 16 Mart'ta düzenlenmesi planlanan Donörler toplantısının Türkiye'de yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi nedeniyle ertelendiğini kaydederek, "16 Mart'ta Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi olacak, ondan sonra ki hafta da olması pek muhtemel. Bir taraftan bu konferans ve daha sonra uluslararası finans kuruluşlarıyla yapacağımız iş birliği için temel oluşturacak raporun hazırlığı devam ediyor. Diğer taraftan o konferansın hazırlıkları devam ediyor. Sayın Bakanımız, dün Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile iki defa telefonda hazırlıklar için görüştü. Hazırlanıyoruz. İyi bir konferans olacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ'

Diplomatik kaynaklar, 9 Mart'ta Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın temsilcilerinin Brüksel'de yapacağı toplantıya ilişkin, "Mutabakat zaptının içindeki taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği madde madde üzerinden geçilip görüşülecek. NATO 'şu yerine geldi, bu yerine geldi' diyor da, bunun öyle olmadığını Türkiye’ye gelen bazı konuklarımızdan da duyduk. Bunlar esas itibarıyla yerine getirilmedi, bazı kanunlardaki değişiklik ve açıklamaların somut adıma dönüşmesi lazım. Mesela terörizmin finansmanı, insan devşirme, propaganda vesaire, terör faaliyetleri dahil, bunların önlenmesine yönelik somut adımlar. Bu anlaşmayı 3’lü bir şekilde gözden geçirdik tıpkı Helsinki’de ve Stockholm’de olduğu gibi" diye konuştu. 

'TARİHİ BAKANLAR AYARLAYACAK'

Diplomatik kaynaklar, 4'lü formatta yapılacak toplantının tarihinin Moskova’da yapılacak teknik toplantıda netleşip netleşmeyeceğine ilişkin, "Orada daha çok Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın hazırlıkları yapılacak, tarihi onlar görüşmez, tarihi yine bakanlar kendi arasında ayarlayacak. Teknik toplantıda tarihe ilişkin fikirler de olabilir; ama esas olası bir toplantının hazırlığı yapılacak orada" dedi.

Diplomatik kaynaklar, depremlerin ardından Suriye ile karşılıklı taziye telefonların olmadığını, sadece insani yardımların ulaştırılması için adımların atıldığını kaydetti. 

'ABD'NİN TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEĞİ DEVAM EDİYOR'

Diplomatik kaynaklar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in Suriye’ye ziyaretine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'in, 'sadece ABD’li askerlerin ziyaret edildiği' yönündeki açıklamasına ilişkin, "ABD Büyükelçisi davet edildi, gereken uyarılar, mesajlar verildi. Büyükelçinin açıklaması ve daha sonra Bakanlık Sözcüsünün soruya verdiği cevapta da bunu söylüyorlar. Ama şu bir gerçek; bu görüşüp-görüşmemesinden bağımsız olarak ABD’nin bu terör örgütüne yönelik desteği devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. (DHA)

Haberin Devamı