Gazete Vatan Logo

Türk işi sahte ABD elçiliği!

Gana’da bir bina kiralayan Türkler’in, ABD bayrağı ve Obama posterleriyle donattıkları binada on yılı aşkın süre ABD elçiliği gibi 6 bin $ karşılığında sahte vize verdikleri ortaya çıktı

Türk işi sahte ABD elçiliği!

ABD Dışişleri Bakanlığı Gana’da şeytanın bile aklına gelmeyecek bir Türk dolandırıcılık çetesinin çökertildiğini açıkladı. Dışişleri’nin resmi sitesinde yayınlanan habere göre, Ganalı yerli organize suç şebekeleriyle birlikte hareket eden bir grup Türk, göç ve ceza hukuku konusunda uzman Ganalı bir avukatı da yanlarına alıp Akra kentinde 10 yıl önce bir bina kiraladı. Binanın girişine ABD bayrağı çekildi. İçeriye de Obama’nın posterleri asıldı. 10 yılı aşkın süre bu bina Ganalılar’a her hafta pazartesi, salı ve cuma günleri öğlene kadar ABD konsolosluğu gibi hizmet verdi. “ABD konsolosluk çalışanı” kılığında İngilizce ve Felemenkçe konuşan Türk vatandaşları, Ganalı yetkililere rüşvet vererek yıllarca insanları dolandırdı. ABD vizesi alacakları umuduyla her başvurandan 6 bin dolar aldılar.

Türk çete kaçtı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ganalı güvenlik güçleriyle beraber geçen yaz yaptığı ve geçen ay sonuçlarını duyurduğu “Spartan Vanguard” adlı operasyon sahte elçilikleri hedef aldı. Başkent Akra’da sahte bir Hollanda Büyükelçiliği olduğu da bu operasyonda ortaya çıktı. Operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı, 10 ülkeden 150 pasaport ele geçirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Türk organize suç şebekesi üyelerini yakalamak için soruşturma ve aramalar sürüyor.

Haberin Devamı

NASIL ÇALIŞIYORDU?

- Çete sahte elçilik binası dışında iki yeri üs yapmıştı. Bir tekstil atülyesi diğeri ise bir apartman dairesiydi.

- Elçiliğe gelip vize başvurusu yapılmasına izin verilmiyordu. Çete, Gana’nın ücra köşelerinden otobüsle ‘müşteri’ taşıyor ya da komşu ülkeleri hedef seçiyordu. Togo ve Fildişi Sahilleri gibi ülkelerde broşürle tanıtım yapıyorlardı.

- ABD vizesi, doğum belgesi ya da benzeri Amerikan evrakları alacakları ümidiyle Akra’ya gelen kişiler sahte elçilik binası yakınlarında bir otele yerleştiriliyordu. Rüşvet alan Ganalı yetkililerin sağladığı boş belgeler doldurulup hazırlanınca özel servisle sahte elçilikte teslimat gerçekleşiyordu.

- Sahte belgelerin bir kısmı giysi mağazasının arka tarafında gizlice hazırlanıyordu. Örneğin sahte pasaportların dikişi, bu mağazadaki tekstil makinesinde yapılıyordu.

Haberin Devamı