Gazete Vatan Logo

‘Türk düşmanı’ Tenten kavgası!

Tenten, İsveç’te ırkçılık tartışması başlattı

ÇİZGİ roman kahramanı Tenten, İsveç’te ırkçılık tartışması başlattı. Ülkenin en büyük kütüphanesi olan Stockholm Kütüphanesi, Tenten kitaplarında Afrikalılara, Araplara ve Türklere karşı ırkçı ve önyargılı içerikler bulunduğu gerekçesiyle bu kitapların raflardan kaldırılacağını duyurdu.

‘Türkler öyle değil’

İsveç basınına konuşan Sanat Yönetmeni Behrang Miri, Tenten kitaplarında Afrika ve Arap ülkeleri ile ilgili bilgilerin “tam olarak sömürgeci ülkelerin gözüyle” verilmeye çalışıldığını kaydederek şunları söyledi: “Afrikalılar aptal birer topluluk olarak tanıtılırken, Araplar uçan halılar üstünde gösteriliyor. Türkler ise sadece nargile içen bir millet olarak tanıtılıyor. Yani kitaplar bu bölge topluluklarını doğru bir şekilde tanıtmıyor. İsveçli gençlere, çocuklara doğru örnekler sunmuyor. Asılsız bir şekilde, bu bölge insanları için korku ve fobi oluşmasına neden oluyor. Ayrıca bu kitaplar ırkçı ve önyargılar ile dolu bilgiler içeriyor.”

Ancak bu sözler tartışma yarattı. Kültür Bakanı Lena Adelsohn Liljeroth kararı doğru bulmadığını açıkladı. Tepkiler üzerine kütüphane geri adım attı. Miri, “Tenten okuyucusuyla buluşmaya devam edecek. Edebiyat eserlerinin toplatılmasının yanlış olduğunu gördüm” dedi.

Haberin Devamı