Gazete Vatan Logo

Time yılın kişisini seçti! Yılın Kişisi kim seçildi?

Time dergisi "Yılın Kişisi"ni seçti. ABD merkezli prestijli Time dergisi dünya çapında bir figür olarak tarihe geçen ve ilham veren şahsiyetleri 1927’den bu yana "Yılın Kişisi" olarak seçiyor. Peki, 2022 yılında Time dergisi yılın kişisi kim oldu? Volodimir Zelenski kimdir? Time neden yılın kişisi olarak Volodimir Zelenski’yi seçti? İşte detaylar…

Time yılın kişisini seçti! Yılın Kişisi kim seçildi?

ABD merkezli Time dergisi "Yılın Kişisi" seçti. 1927’den bu yana "Yılın Kişisi"ni seçen dergi, bu yıl bu unvanı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye verdi. 

TİME NEDEN YILIN KİŞİSİ OLARAK VOLODİMİR ZELENSKİ’Yİ SEÇTİ? 

Time dergisi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Ukraynalılara ilham verdiğini ve Rusya'nın yıkıcı işgaline direnme cesaretinden dolayı dünya çapında bir figür olarak tarihe geçtiğini belirtti. Savaşın patlak verdiği sırada Ukrayna'nın başkenti Kiev'den Rus bombaları yağarken ayrılmayı reddeden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın parçaladığı ülkesini dolaştı. Time dergisi eski bir komedyen olan 44 yaşındaki siyasetçiyi tüm dünyaya örnek olan direnişi ve cesareti nedeniyle “Yılın Kişisi” ilan etti. Time, "Zelenski'in savaş zamanı lideri olarak başarısı, cesaretin bulaşıcı olduğu gerçeğine dayanıyor. İşgalin ilk günlerinde, herkes Zelenski’Nin ortalıkta dolaştığını fark ettiğinden, onun cesaret tüm dünyaya yayıldı" yorumunu yaptı.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI VOLODİMİR ZELENSKİ KİMDİR?

Haberin Devamı

Volodimir Oleksandroviç Zelenski, 25 Ocak 1978'de Kriviy Rig, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği'nde dünyaya geldi. Yahudi bir ailede doğan Zelenski'nin babası Oleksandr Zelenski, Kriviy Rig Ekonomi Enstitüsü'nde profesör, annesi Rimma Zelenska ise mühendistir.

Liseye başlamadan önce babasının işi nedeniyle dört yıl Moğolistan'ın Erdenet şehrinde yaşayan Zelenski, Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi'nin Kriviy Rig kampüsünde hukuk bölümünde eğitim almıştır. Hukuk mezunu olan Zelenski profesyonel olarak hukuk mesleğini hiç yapmadı. 

Bugün 44 yaşında olan ve senarist, oyuncu ve yönetmen olarak tanınan Zelenski'nin siyasi kariyeri 2015 yılında rol aldığı Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinden sonra başladı. 

Zelenski, 2015'te Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde Ukrayna cumhurbaşkanını canlandırdı. Dizide canlandırdığı karakter, bir viral videoda yolsuzluk karşıtı açıklamalar yaptıktan sonra cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan otuzlu yaşlarında bir lise tarih öğretmeniydi. 

Haberin Devamı

Halkın Hizmetkârı partisi Mart 2018'de aynı adlı dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 çalışanları tarafından kuruldu.  

Zelenski, 31 Aralık 2018'de 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı. Adaylık açıklamasından altı ay öncesinde yapılan anketlerde bile Zelenski'nin adı ilk sıralarda geçiyordu. Kampanya dönemi boyunca Kvartal 95 ile gösterilere devam etti. Seçilmesi durumunda bir dönem başkanlık yapacağını açıkladı. 

Aday olduğu 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kaldı ve kazandı. 2019’da Ukrayna’nın Devlet Başkanı seçilen Vladimir Zelenski, şimdi Avrupa yakın tarihinin en ciddi krizinin baş aktörlerinden biri. Rusya lideri Vladimir Putin ile Batı yanlısı Zelenski’nin kimyası baştan beri hiç tutmadı. 2019 yılında seçimlerden birkaç ay sonra Paris’te buluştuklarında Putin bunu “önemli bir adım” olarak niteledi. Zelenski’nin Batı’ya ısrarla yaptığı “Bizi NATO’ya alın” çağrısı Putin’i çileden çıkardı. Savaşa kadar yaşanan gelişmelerin en önemli sebebi oldu. Şimdi Kiev sokaklarında direniş çağrısı yapan  Zelenski, "gemiyi terkeden kaptan olmayacağını" söylüyor. Eski komedyen, eğlenceli sohbet arkadaşı, "Ukrayna Halkının Hizmetkarı” bu genç siyasetçi, ülkesini, giderek kapısına yaklaşan savaş makinasından korumaya çalışıyor.

Haberin Devamı