Gazete Vatan Logo

Tehlikeli tırmanış

İsrail’in Mescid-i Aksa girişine metal dedektörleri yerleştirmesiyle başlayan isyanda 3 Filistinli’nin ölmesinin ardından 19 yaşındaki bir Filistinli, dün Batı Şeria’da bir evi basıp 3 kişilik İsrailli aileyi öldürdü

Tehlikeli tırmanış

Mescid-i Aksa olayları Kudüs’te aylar sonra yeniden bir çatışma ortamını beraberinde getirdi. İsrail’in 2 polisin öldürüldüğü saldırı sonrasında Mescid-i Aksa girişine metal dedektörler koyması ve cuma namazına 50 yaşın altındaki erkekleri almaması gerilimi yükseltti. Namazı dışarıda kılan Filistinliler’in protesto gösterisi İsrail polisinin gaz ve plastik mermiyle müdahalesi sonrası çatışmaya döndü. 3 Filistinli hayatını kaybetti. Bu olayın ardından Facebook sayfasında, “El Aksa için öleceğim. Sadece bir bıçağım var” yazan 19 yaşındaki Ömer el Abed isimli Filistinli, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Ramallah yakınlarında Neve Tsuf olarak bilinen Halamiş yerleşkesinde yaşayan bir İsrailli ailenin doğumgünü kutlaması yapılan evine duvardan atlayarak girdi. Elindeki bıçakla evin 70 yaşındaki babasını ve 40’lı yaşlardaki oğluyla kızını öldürdü. 78 yaşındaki anneyi ise ağır yaraladı. Ardından çevredeki bir İsrail askeri tarafından kaçarken vuruldu. Yaralı saldırgan hastanede tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

Evi yıkılacak

Olay sonrasında İsrail ordusu Netanyahu hükümetinde çıkarılan yasa kapsamında saldırganın aile evinin yıkılacağını, aile üyelerinin de gözaltına alındığını açıkladı. 2015 sonundan beri Filistinlilerin veya İsrailli Arapların gerçekleştirdiği bıçaklı saldırılarda büyük bir artış yaşandı. Bu tür saldırılarda 47 İsrailli ve 5 yabancı öldürüldü. Aynı süreçte 255 de Filistinli öldürüldü. İsrail, bunların çoğunun saldırganlar olduğunu savunuyor.