Gazete Vatan Logo

Tayfun füzesinden rahatsız olan Rus siyasetçiden Türkiye için skandal sözler: Ayasofya'ya haçımızı dikelim

Kahramanmaraşlı depremler sonrası dünya Türkiye için seferber olurken Rus siyasetçiden skandal açıklamalar geldi. Rusya Devlet Duması üyesi olan Semyon Bagdasarov, katıldığı bir TV programında söylediği sözlerle skandala imza attı.

Tayfun füzesinden rahatsız olan Rus siyasetçiden Türkiye için skandal sözler: Ayasofya'ya haçımızı dikelim

Yerli ve milli Tayfun füzesinin Rize'den ateşlemesi sonrasında Rus TV'sine çıkarak Moskova'nın yakın ilişkiler kurduğu Ankara ile ilişkilerine bir kez daha bakmasını öneren Semyon Bagdasarov yine Türkiye karşıtı sözleriyle gündeme geldi.

TAYFUN FÜZESİNDEN RAHATSIZ OLMUŞTU

Orta Asya uzmanı olarak tanıtılan Ermeni asıllı Bagdasarov, daha önce de Türkiye karşıtı yorumlarıyla göze çarpmış bir isim. Bagdasarov, yerli balistik füzesini deneyen Türkiye'nin hamlesini 'çok tehlikeli bir akım' olarak tanımlamış, "Ankara ile olan ittifakımıza farklı bakmamız gerekiyor" deyip eklemişti:

"Daha önce birçok kez dile getirdim. Tayfun hangi yöne gitti? Ege Denizi'ne doğru gitmedi, Akdeniz'e doğru da. Rize'den ateşlendi, aynı zamanda Türkiye lideri Erdoğan'ın memleketi. Rize Sinop'un yanında. Geçen sefer Türkiye'nin Karadeniz Filosu'nun merkezinin orada olduğunu geçen sefer söyledim."

Rus yorumcu, sözlerinin devamında Vladimir Putin'in sekiz yıl önce el koyduğu Ukrayna toprağı Sivastopol'u öne çıkarmıştı: "Onlar Rize'den fırlattılar. Sinop'tan Sivastopol 300 kilometre uzaklıkta. Bazı nedenler yüzünden burada yalnızca kendimizi aldatıyoruz."

Haberin Devamı

SON SKANDAL: DEPREM SONRASI TÜRKİYE ZOR DURUMDA...

Katıldığı bir programda “Türkiye, Rusya’nın tarihi yurdudur” diyen Rus siyaseçi, deprem felaketi sonrası Türkiye’nin zor durumda olduğunu belirterek, “Bu durumu lehimize kullanalım ve topraklarımızı geri alalım” ifadelerini kullandı.

"AYASOFYA KİLİSESİNE HAÇIMIZI DİKELİM"

“Türkiye, Rusya’nın tarihi yurdudur” diyen Rus siyaseçi, “Türkiye’yi Orta Asya ve Güney Kafkasya’dan çıkartalım... Ukrayna üzerindeki etkisini bitirelim... Türkiye içindeki bazı güçlerin yükselmesini sağlayıp, İstanbul’u (Konstantinopolis’i) geri alalım... Ayasofya kilisesine haçımızı dikelim’ dedi. Bagdasarov’un bu sözleri, sosyal medyada çok tartışıldı.

PUTİN'DEN İŞGAL BÖLGESİNDE GÖVDE GÖSTERİSİ

Rusya lideri Vladimir Putin, ilhak edilen Kırım’a yaptığı ziyaretin ardından sürpriz bir şekilde Rus güçlerinin kontrolündeki Mariupol kentine gitti. Ziyaretin, hakkında çıkarılan tutuklama kararından birkaç gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşın başından bu yana iulk kez Rus ordusunca işgal edilmiş Ukrayna topraklarını ziyaret etti. Putin’in Mariupol’e bir “iş gezisi” yaptığı belirtilirken, ziyaretin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Rus lider hakkında Ukrayna’da işlenen savaş suçları nedeniyle tutuklama kararı çıkarmasından birkaç gün sonraya rastlaması gövde gösterisi olarak algılandı.

Kremlin’in açıklamasında, Putin’in, savaşta büyük tahribata uğrayan Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol’a “iş gezisinde” bulunduğu bildirilirken, devlet televizyonu da, Rus liderin Mariupol caddelerinde otomobil kullanırken gösteren videoları yayınladı. İlgili haberde, Rusya Devlet Başkanı’nın önce liman kenti üzerinde helikopterle turlayarak yetkililerden bilgi aldığı, daha sonra da kentin bazı noktalarında otomobilinden inerek halkla sohbet ettiği aktarıldı.

Putin’e Mariupol’de eşlik eden Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, kentin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bilgiler vererek, “İnsanların şehre dönmeye başladığını” ve Mariupol’de, toplu taşıma sisteminin yanı sıra sokak lambalarının yeniden faaliyete geçtiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Rus devlet televizyonundaki görüntülerde, Putin’in kentteki senfoni orkestrası salonunu da ziyaret ettiği ve buradaki seyirci koltuklarından birinde bir süre oturduğu görüntüler de yer aldı. Putin’in sohbet ettiği bazı Mariupollülerin de, Rusya Devlet Başkanı’na, bu habersiz ziyareti için teşekkür ettiklerini gösteren görüntüler de, yine aynı haberde yer aldı.

MARİUPOL DE VARDI

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Ukrayna’da işlenen savaş suçları için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama kararı, bu ülkeden zorla çıkarılan çocuklar ve Ukrayna topraklarından zorla Rusya’ya yerleştirilen kişiler nedeniyle alınmıştı. Putin, Buça ve Mariupol başta olmak üzere pek çok Ukrayna kentinde soykırım yapmakla da suçlanıyordu.

Savaşın en uzun ve kanlı çatışmalarına sahne olan, 10 aydan uzun bir zamandır da Rusların kontrolünde bulunan Mariupol’de, bugüne kadar 20 binden fazla insanın öldürüldüğünü söyleniyor. Birleşmiş Milletler uzmanları, kentteki binaların yüzde 90’ının hasar aldığını, yaklaşık 350 bin kişinin kenti terk etmeye zorlandığını belirtiyor.

Haberin Devamı

KOMUTA MERKEZİNE DE UĞRADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün, Kırım’ın Rusya tarafından 16 Mart 2014’te ilhak edilmesinin yıldönümü haftasında bölgeye ziyaret gerçekleştirmiş, ziyarette çocuklar için yapılan bir sanat okulunun açılışına katılmıştı. Putin’in, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın şehirlerinden Rostov’da, Rus ordularının koordine edildiği komuta merkezini de ziyaret ettiği, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve diğer komutanlardan, çatışmaların gidişatı hakkında brifing aldığı duyuruldu.