Gazete Vatan Logo

Spicer’dan soykırım gafı

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı eleştirirken sarfettiği, ‘Nazi lideri Hitler bile kimyasal silah kullanmamıştı’ şeklindeki sözleri nedeniyle özür diledi

Spicer’dan soykırım gafı

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Suriye’de rejim güçlerinin düzenlediği kimyasal silah saldırısını eleştirirken sarfettiği, “(Nazi Almanyası’nın lideri) Adolf Hitler gibi nefret edilecek biri bile kimyasal silah kullanacak kadar alçalmamıştı” şeklindeki sözlerinden dolayı eleştirilere hedef oldu.

Sert tepki

Spicer, bir soruyu yanıtlarken 2. Dünya Savaşı’nda kimyasal silah kullanılmadığını öne sürdükten sonra Hitler benzetmesi yapmış ve Rusya’nın Esad rejiminden desteğini çekmesi gerektiğini söylemişti. Spicer, “Hitler zehirli gazı kendi halkına karşı Esad’ın yaptığı gibi kullanmadı. O insanları soykırım merkezlerine kapattı. Ama Esad gibi şehirlerin üzerine kimyasal bomba yağdırmadı” demişti. Spicer, basın toplantısından sonra ‘soykırım vahşetini küçültmeyi hiç düşünmediğini ve kimyasal silahların şehirlerde kullanılması ile arasındaki farkı ortaya koymaya çalıştığını’ ifade etti. Spicer, CNN televizyonuna verdiği demeçte de Yahudi soykırımı hakkında yersiz ve hassasiyetten uzak ifadeler kullanmış olmaktan üzüntü duyduğunu ve hatasını kabul ettiğini kaydetti. Buna karşın Yahudi soykırım kurbanlarını temsil eden dernekler, Amerikan Yahudileri Komitesi ve Demokrat Parti, sözlerinden dolayı Beyaz Saray sözcüsünü kınadı.

Haberin Devamı