Gazete Vatan Logo

Skandal sonrası İsveç Başbakanı'ndan ilk açıklama: Saygısızca bir davranış

Türkiye ile İsveç arasında NATO üyelik görüşmeleri devam ederken Rasmus Paludan isimli siyasetçinin Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiği önündeki skandal hareketine Türkiye'den sert tepki geldi. Gelen tepkiler üzerine İsveç Başbakanı Ulf Kristersson sessizliğin bozdu. İşte ilk açıklama...

Skandal sonrası İsveç Başbakanı'ndan ilk açıklama: Saygısızca bir davranış

NATO üyeliği için Türkiye'nin kapısını aşındıran İsveç'ten skandal bir hareket daha geldi. NATO üyeliği için Türkiye'nin kapısını aşındıran İsveç'ten skandal bir hareket daha geldi. İsveç’te terör örgütü PKK/YPG yandaşları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a benzetilen bir cansız mankeni başkent Stockholm’deki belediye binasının önünde ayaklarından asmıştı. Görüntüler Türkiye ve dünyadan büyük tepkilere neden olurken, İsveç'ten bir skandal hareket daha geldi. İsveç polisi, Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-I Kerim yakılacağı iddia edilen eyleme onay verdi. 

İSVEÇ BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA 
  
Türkiye'nin sert tepki gösterdiği skandal eylem sonrası İsveç Başbakanı sessizliğini bozdu. Gece saatlerinde resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınlayan İsveç başbakanı Ulf Kristersson, 'İfade özgürlüğü demokrasinin temel bir parçasıdır. Ancak bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez' dedi. 

'Pek çok kişi için kutsal olan bir kitabı yakmak son derece saygısız bir davranıştır' diyen İsveç Başbakanı sözlerine şöyle devam etti; 'Bugün Stockholm'de yaşananlardan rahatsız olan tüm Müslümanlara sempatimi iletiyorum.' 

Haberin Devamı

Hürriyet'in haberine göre; İsveç'in, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen, Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan’ın hem İsveç hem de Danimarka vatandaşlığı bulunuyor. Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise 'İslamofobik provokasyonlar ürkütücü' değerlendirmesinde bulundu. 



  
İsveç Merkezli Expressen gazetesinin haberine göre, bakan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 'İsveç geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğüne sahiptir, ancak bu, İsveç hükümetinin veya benim, ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmez.' 
  
TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE TEPKİLER! İSVEÇLİ BAKANIN ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ 
  

İsveç polisinin skandal eyleme izin verdiğinin açıklanmasından hemen sonra İsveç’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış, aralarında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın da olduğu çok sayıda isim alçakça eylemi kınarken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin iptal edildiğini duyurmuştu. 

Skandalın başrolündeki isim olan Paludan, İslam karşıtı eylemini dün gerçekleştirdi. Provokatif gösteri öncesi Türkiye ve Müslümanları hedef alan uzun bir konuşma yapan Paludan’ın çevresinde olası bir saldırıya karşı güvenlik ekipleri hazır bulundu. 

Haberin Devamı

GÜLEREK YAKTI! 
  
Konuşma yapacağı alan bantlarla çevrildi ve çevresine çok sayıda polis konuşlandırıldı. Kur’an-ı Kerim’i yakmadan önce Hz Muhammed’e hakaretler eden İslam karşıtı Paludan, Hz. Muhammed’in yer aldığı karikatürleri açarak provokasyonunun dozunu arttırdı.

Daha sonra konuşma boyunca elinde tuttuğu Kur’an’ı çakmağıyla ateşe veren İsveçli ırkçı siyasetçi, alevler içinde kalan kutsal kitabı sallayarak etrafa gülücükler saçtı. Gösterinin sonunda eski bir İsveç halk şarkısını söylemeye başlayan Paludan, şarkının ardından destekçilerinin alkışları arasında aracına binerek bölgeden uzaklaştı. 

DÜNYADA BİRİNCİ MANŞET 
  
İsveç'teki skandal dünya basının da gündeminde. Katar merkezli Al Jazeera provokasyonu 'İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılması ve Kürt protestoları sonrası Türk öfkesi' başlığı ile okurlarına sundu. 
  
CNN International Türkiye'nin olaya sert tepki gösterdiğini yazarken, Euronews, 'İsveç'teki Türkiye karşıtı gösteri, NATO hedefi üzerindeki gerilimi derinleştiriyor' yorumunda bulundu. 
  
Uluslararası Haber ajansı AP yaşanılanlar 'Türkiye, İsveç protestolarını kınadı, bakanlar toplantısını iptal etti' başlığı ile abonelerine sundu. 
  
İngiliz Guardian gazetesi: 'Türkiye Büyükelçiliği önündeki olay iki ülke arasındaki gerilimi daha da alevlendirecek' 

Haberin Devamı

Skandal İsveç basınında da geniş yer buldu. Aftonbladet, Paludan'ın bir Kur'an-ı Kerim yaktığını ve İstanbul'daki protestocuların ise İsveç bayrağını ateşe verdiğini yazdı. 
 
Dagens Nyheter, elçilik önünde gerçekleşen olay Türkiye'nin hızlı bir şekilde tepki verdiğini yazdı. 'Türk protestocular İsveç bayrağını yaktı' başlığı ile çıkan Expressen, Türkiye'nin dışında diğer Müslüman ülkelerin de İsveç'teki olaya tepki gösterdiğini yazdı. 

DÜĞÜM KRİTİK MADRİD ZİRVESİNDE ÇÖZÜLMÜŞTÜ 
  
Ukrayna savaşı sonrası Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuş, Türkiye ise veto kararı almıştı. Dünya gündemini uzun süre meşgul eden bu düğüm, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde çözülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurlarında imzalanan Üçlü Muhtıra’da, müstakbel NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle tam dayanışma ve işbirliği sergileyecekleri, PKK terör örgütü başta olmak üzere milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verecekleri, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları taahhüdünde bulunmuşlardı.

Muhtıra’da üç ülke terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde işbirliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası yapılandırılmış ortak bir diyalog ve işbirliği mekanizması tesis edeceklerini belirtmişler, bu çerçevede muhtırada kayıtlı adımların takibi ve hayata geçirilmesi için Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis etmeyi kararlaştırmışlardı. 

Haberin Devamı

Ayrıca, Üçlü Muhtıra’da Finlandiya ve İsveç Türkiye’ye yönelik milli silah ambargosu bulunmadığını teyit etmişler, bu konuda Türkiye’yle dayanışma ve işbirliği içinde hareket edeceklerini duyurmuşlardı.