Gazete Vatan Logo

Şimdi de banka sızıntısı

ABD Dışişleri’nin gizli belgelerini ifşa eden Wikileaks skandalının ardından şimdi de HSBC’nin eski bir çalışanı tarafından çalınan İsviçre şubelerindeki özel müşteri bilgileri basına sızdırıldı

Uluslararası kamuoyu, Julian Assange’ın kurduğu sızıntı sitesi Wikileaks’in Amerikan Dışişleri ve Savunma bakanlıklarına ait yüzbinlerce gizli belgeyi kamuoyuyla paylaşmasının ardından şimdi dünyanın ikinci büyük bankası HSBC’de yaşanan sızıntıyı konuşuyor.

Bankanın eski bilgisayar uzmanlarından Herve Falciani tarafından sızdırılan 100 GB büyüklüğündeki dosyalar, HSBC’nin İsviçre şubelerinde 2005-2007 tarihleri arasında açılmış olan 30 bini aşkın özel hesabın ayrıntılarına ışık tutuyor.

Toplam hacmi 120 milyar doları bulan hesaplar, 47 ülkeden 157 gazetecinin ortak araştırması sonucunda ortaya çıkarıldı.

Satmaya çalıştı

Lübnan asıllı 36 yaşındaki Falciani, 2008 yılında İsviçre makamlarınca veri hırsızlığı suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. İsviçreli yetkililer, Falciani’nin bankadan çaldığı gizli bilgileri, Lübnan bankalarına satmaya çalıştığını belirlemişti. Saatler süren sorgusunun ardından ertesi gün geri gelmesi kaydıyla serbest bırakılan Falciani, aynı gün ailesiyle birlikte ülkeden kaçmıştı.

Haberin Devamı

Peruk ve bıyık

Yakalanmamak için ülke ülke dolaşan ve sık sık peruk ile sahte bıyık takarak kılık değiştiren Falciani, Fransa’da yakalanmasının ardından elindeki bilgileri yerel makamlara teslim etmişti.

Fransızlar ellerindeki hesap bilgilerini başta ABD olmak üzere birçok ülkeyle paylaştı. Fransız Vergi Dairesi hesap bilgilerini Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na (ICIJ) teslim edince skandal medyaya yansımış oldu.

Çoğu ‘ev hanımı’

Dosyalarda müşterilerin büyük bölümünün meslek bölümüne ‘ev hanımı’ yazması dikkati çekiyor. Bahsi geçen 30 bini aşkın hesabın 7 bin 300’den fazlasında hesap sahibi ‘ev hanımı’ olduğunu belirtmişti. Kendisini ‘ev hanımı’ olarak tanımlayanlar arasında zengin işadamlarının eşlerinin yanı sıra, pek çok iş kadını ve üst düzey şirket yetkilisi de bulunuyor. Bankada ‘ev hanımı’ olarak hesap açan kadınlar arasında, eski Suudi Kralı Faysal’ın 9 çocuğundan birisi olan Prenses Lolove el Faysal el Suud da var.

Soruşturma başlatıldı

Belgeleri araştıran medya kuruluşları, HSBC’nin müşterileriyle bir dizi yasadışı işlem yürüttüğünü, bunların en önemlisinin de çeşitli ülkelerin vergi makamlarından yüzlerce milyon doların saklanması olduğunu öne sürüyor. Sızan hesaplar, silah ve kanlı elmas ticaretiyle, yolsuzluk ve rüşvet kaynaklı paraların bankaya aktarıldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

HSBC yetkilileri, belgelerin ait olduğu dönemden bu yana yaptıkları değişikliklerle vergi kaçakçılığının önüne geçtiklerini belirtse de, skandalın duyulmasıyla birlikte ABD, Fransa, Belçika ve Arjantin’de HSBC hakkında, vergi kaçırmaya yardım iddiasıyla soruşturma açıldı.