Gazete Vatan Logo

Silah satışları ABD'de patladı

ABD’de silah satışları Kasım ayında Ferguson ile ilgili korkular ve Kara Cuma satışları nedeniyle arttı.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI)’ın bazı silah alımları için gerekli olan sabıka kaydı sorgulamaları Ekim ayına göre Kasım ayında yaklaşık yüzde 12 oranında arttı.

FBI, Kasım ayında 1 milyon 803 bin 397 sabıka kaydı sorgulaması yapıldığını belirtti. Büronun kayıtlarına göre sadece Kara Cuma günü silah satışı ile alakalı 175 bin sicil kontrolü yapıldı.

CNN Money’de yer alan habere göre Kara Cuma silah satışı için tipik olarak büyük bir gün. Ancak bu Kasım ayının ayrı bir özelliği oldu. Ferguson, Missouri’deki büyük jüri silahsız bir siyah vatandaşı öldüren beyaz polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi ve bu kararın ardında da ülke, Ferguson’dan başlamak üzere şiddet olaylarına tanık oldu.

Silah satışlarında ilk büyük dalga, Ferguson’da siyah gencin öldürülmesinin ardından Ağustos ayında başlamıştı. Yerel silah satıcıları huzursuzluğun söz konusu olduğu Saint Louis bölgesinde insanların kendilerini korumak için silah satın aldığını bildirmişlerdi. Bu ateşli ortam silah satışlarında büyük bir artışa neden oldu.

Bununla beraber aydan aya artışa rağmen Kasım ayında yapılan sabıka kaydı sorgulamaları geçen yılki seviyenin biraz altında kaldı.

Silah satışları genellikle korku ve endişe ile artar. 2012 Aralık ayında 2 milyon 783 bin 765 sabıka kaydı sorgulaması yapıldı. O ayın ortalarında silahlı bir adam Newtown, Connecticut Sandy Hook İlkokulu'nda çoğu çocuk 26 kişiyi öldürdü. Katliam ateşli silahların satın alınmasına kısıtlama getirilmesi konusunda geniş çapta çağrı yapılmasını sağladı. Özellikle saldırı tüfekleri satışlarında, sıkı silah kısıtlamaları geleceği düşüncesiyle, patlama oldu. Ancak öngörülen kısıtlamalar Kongre'den geçmedi.

FBI potansiyel alıcıların suç geçmişleri olup olmadığını görmek için, 1998 Kasım ayından bu yana sabıka kaydı sorgulaması yapıyor. Bu sicil kontrolleri ülke çapında silah satışlarını izlemek için en doğru yol olarak kabul görse de silah fuarlarında, ihalelerde ve bireyler arasındaki satışlar genellikle bu sayıya dahil olmuyor.

Haberin Devamı