Gazete Vatan Logo

Shinzo Abe suikasti nasıl oldu, Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe kimdir? Moon Tarikatı nedir?

suikast sonucu hayatını kaybeden Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe için bugün başkent Tokyo’da cenaze töreni düzenlenirken, Shinzo Abe’yi öldüren Tetsuya Yamagami, ifadesinde yer alan bilgilere göre “Ailesinin dağılmasına yol açan dini bir örgütle olan bağlantısı" nedeniyle Şinzo Abe'ye kin güttüğü iddia söylemişti. Peki, Shinzo Abe suikasti nasıl oldu, Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe kimdir?

Shinzo Abe suikasti nasıl oldu, Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe kimdir? Moon Tarikatı nedir?

Eski Başbakan Shinzo Abe, 8 Temmuz’da Nara kentinde yaptığı seçim konuşması sırasında ev yapımı silahla iki kez vurularak öldürüldü.

Shinzo Abe suikasti nasıl oldu?

Silahlı saldırının ardından kaldırıldığı hastanede 67 yaşında hayatını kaybeden siyasetçi için bugün başkent Tokyo’da cenaze töreni gerçekleştirildi.

Abe'nin katil zanlısı Tetsuya Yamagami ifadesinde “Ailesinin dağılmasına yol açan dini bir örgütle olan bağlantısı" nedeniyle eski başbakana kin güttüğünü söylemişti. Shinzo Abe'ye suikast düzenlemekle suçlanan adamın annesi, şüphelinin geçen hafta eski Japon başbakanını ölümcül şekilde vurmasının nedeni olarak gösterdiği Birleşme kilisesinin üyesi.

Bu arada Şinzo Abe suikastını işleyen Tetsuya Yamagami’nin olaydan bir gün önce Birleşme Kilisesi’ne ait bir araziye giderek atış talimi yaptığı ortaya çıktı.

Halk arasında Moonies olarak bilinen kilise, seçim kampanyası konuşması sırasında Abe'yi arkadan vurduktan birkaç dakika sonra gözaltına alınan Tetsuya Yamagami'nin annesinin ayda yaklaşık bir kez toplantılara katıldığını doğruladı.

Haberin Devamı

41 yaşındaki Yamagami, müfettişlere başlangıçta örgütün liderini hedef almayı planladığını, ancak Japonya'da kiliseyi desteklediğini iddia ettiği Abe'yi de öldürmeyi amaçladığını söyledi.

Bir süredir işsiz olan ve tek başına yaşayan 41 yaşındaki saldırgan Tetsuya Yamagami, annesinin kiliseye yaptığı bağışlar yüzünden ailesinin dağıldığını, eski Başbakan Şinzo Abe’yi grubu desteklediğini düşündüğü için öldürdüğünü söyledi. Hedefteki tarikat, Yamagami’nin annesinin bağışçı olduğunu kabul ederken, ne kadar para aktardığına dair bilgi vermedi. Açıklamada “Bağış miktarı kişiye bağlı, zorlama yok” denildi.

Kilisenin Japonya şubesi başkanı Tomihiro Tanaka, Abe ve saldırganın üye olmadığını, belki saldırganın geçmişte annesiyle etkinliklere katılmış olabileceğini söyledi. 1998’de kiliseye katılan anne 2002’de iflas etmiş. Ancak pandeminin başında kilise etkinliklerine yeniden katılmaya ve bağış yapmaya başlamış. 

Moon Tarikatı nedir?

Dünya Barışı ve Birleşmesi için Aile Federasyonu’ ya da kısa adıyla ‘Birleşme Kilisesi’ diye anılan yapı, 1954’te bugünün Kuzey Kore’sinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Sun Myung Moon tarafından kuruldu.

Haberin Devamı

Abe, Japon dini Şinto mensubu olsa da Birleşme Kilisesi’nin birkaç etkinliğine katılmıştı. Abe’nin başbakan olan büyükbabası Nobusuke Kishi, tarikat Japonya’ya ilk geldiğinde Tokyo’da bir merkez inşa etmeleri için kendi arazisini vermiş, grubun etkinliklerine katılmış. Şinzo Abe, 2006’da bir grup Japon avukat tarafından cemaate para kaptıran mağdurlar olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Ortaya çıkışı Kore savaşının hemen sonrasına rastlayan kilise ilk başta anti-komünist duruşuyla taraftar topladı. Ancak medya ilgisini binlerce çiftin katılımıyla stadyumlarda gerçekleştirilen toplu nikâh törenleriyle kazandı. Kilise için evlilik oldukça önemli. Farklı milletlerden üyeler görücü usulüyle evlendirilerek “çokkültürlü bir dünya” yaratılması amaçlanıyor. Üyelerin cemaat dışından evlenmesi yasak, boşanmalar çok nadir.

Haberin Devamı

Kilisenin ABD ve Güney Kore başta olmak üzere pek çok ülkede medyadan eğitime yatırımları var. Bağışların şeffaf şekilde denetlenmediği de en sık dile getirilen itirazlardan.

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe kimdir?

Abe, 21 Eylül 1954'te Japonya'nın başkenti Tokyo'da dünyaya geldi. Hem anne hem de baba tarafından dedeleri, İmparatorluk Japonyası'nda ve savaş sonrası yıllarda siyasi ve ekonomik nüfuza sahip isimlerdi.

Siyasi bir ailede doğan Abe'nin büyükbabası Kan Abe ve babası Shintarō Abe da siyasetçiydi. Annesi Yōko Kishi ise eski Başbakanlardan Nobusuke Kishi'nin kızıydı.

Daha sonra ABD'ye Güney California Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okumak üzere taşındı. Nisan 1979'da Kobe Steel'da çalışmaya başladı.

1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: yetkili asistan, Dışişleri Bakanı, LDP'nin Genel Konseyi'nin oturum başkanının özel sekreteri ve LDP Genel Sekreterliği'nde sekreter oldu.

9 Eylül 2007 tarihinde Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya aldı.

Haberin Devamı

2007'de istifa etti, 2012'de tekrar seçildi

Shinzo Abe, 12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek Japonya Başbakanlığı görevinden istifa etti.

478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. Başbakan oldu. 26 Aralık 2012 tarihinde göreve başlamıştır.

28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisinin Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.

Abe, başbakanlığı döneminde Türkiye ile iyi bir ilişki sürdüren Abe, Marmaray açılışı, Japon Bahçesi açılışı, G-20 gibi etkinlikler için defalarca Türkiye'ye gelmişti.