Gazete Vatan Logo

Sert mesaj!

'Seni ben doğurdum, susturmasını da bilirim...'

Rusya muhalefetinin her ayın sonunda geleneksel hale getirdiği hükümeti protesto mitingine katılan yaklaşık 800 kişiye, polis müdahale etti. Rusya yönetimini hedef alan muhalif grubun gösterilerine , Londra’dan mesaj gönderen Rus oligark Boris Berezovski, "Seni ben doğurdum, susturmasını da bilirim..." dövizi ile Putin’e mesaj gönderdi.

Muhalefeti düzenlediği ’Rusya Anayasasının 31. maddesine destek’ mitingine bu sefer Londra’da bulunan kaçak iş adamları Berezovski ve Yevgeniy Çeçvarkin de katıldı.
1995 yılından itibaren Rusya siyasetine etkin konuma sahip olan Boris Berezovski, dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in yakın çevresinde yer alan iş adamlarından biriydi. Yeltsin’in hastalığı sırasında Berezovski’nin Rusya başkanlığına Putin’i tavsiye ettiği öne sürülüyor. Putin’in oligark sınıfına karşı başlattığı mücadelede Berezovski de nasibini alarak İngiltere’ye kaçmaktan kurtulamadı. Halen Londra’da bulunan Berezovski, Rusya muhalefetine yoğun şekilde destek vermeye devam ediyor.
Moskova’da düzenlenen miting ise çok sert bir şekilde dağıtıldı. Mitingin yapılacağı Triumfalnaya Meydanına inşaat çalışması sebep gösterilerek kimse alınmadı. Yaklaşık 800 kişilik grup bu yasağı delmeye çalıştı. Çok sayıda çevik kuvvetin önlem aldığı miting sırasında polis, toplanan kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Dağılmayan göstericilere karşı sert önlemler alan polis, 70 kişiyi göz altına aldı.

Geçtiğimiz ay düzenlene aynı gösterilerde de Başkent Moskova ve St. Peterburg’da en az 135 kişi göz altına alınmıştı.

Gösteri esnasında polisin sergilediği tutumun İçişler Bakanlığı Toplumsal Kurul’unda görüşüleceğini belirten Kurul üyesi Eho Moskovı Radyosu Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov, "Polis 31 Temmuz gösterilerinden daha çok şiddete başvurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı