Gazete Vatan Logo

Rusya ve Ukrayna arasında tansiyon artıyor! Savaş çıkartacak kriz

Rusya ile Ukrayna arasında sular yeniden ısınıyor. Rusya lideri Putin, Batı’yı “kırmızı çizgilerine dikkat etmek” konusunda uyarırken, ABD, “Rus saldırganlığına karşı Ukrayna’nın yanında olduğunu” duyurdu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin’de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İttifak’ın, Ukrayna sınırındaki durumu yakından izlediğini söyledi. Kiev’i desteklemeye devam edeceklerini belirten Stoltenberg, “Ukrayna sınırlarına yakın büyük ve olağandışı bir Rus kuvvetleri yoğunluğu görüyoruz. Rusya’yı şeffaf olmaya, bir gerilimi tırmandırmamaya, Ukrayna ile sınırlar boyunca gerilimi azaltmaya ve yardım etmeye çağırıyoruz” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında tansiyon artıyor! Savaş çıkartacak kriz

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim son dönemde karşılıklı atılan adımlar ve yapılan açıklamalarla artmaya devam ediyor. İki taraftan da dikkat çekici açıklamalar gelirken, bölgede artan askeri hareketlilik endişelere neden oluyor.

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuya ilişkin açıklamaları dikkat çekti.

Putin, “Batılı partnerlerimiz Kiev’e ölümcül modern silahlar sağlayarak ve Karadeniz’de provokatif manevralar yaparak durumu daha da gerginleştiriyor” dedi.

“Batı ülkelerinin bombardıman uçakları sınırımızın 20 mil ötesinde uçuyor” diyen Putin, “kırmızı çizgiler” konusundaki açıklamalarının dikkate alınmadığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Kiev’in Karadeniz’de tırmanan gerilimi, kendisini ‘Rus saldırganlığının kurbanı’ olarak göstermek için kullandığını söyledi.

‘FECİ SONUÇLARI OLUR’

ABD’yi arkasına alan Ukrayna tarafı da, Rusya’dan gelen açıklamalara aynı şekilde karşılık veriyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Pentagon’da bir araya gelen Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, “Rusya’nın her an gerilimi tırmandırabileceğini çok iyi biliyoruz. Ülkemizi ve çocuklarımızın geleceğini savunmaya hazırız. Bu olası gerilim kesinlikle tüm Avrupa için feci sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Austin ise, “Rus saldırganlığına karşı ortak önceliğimizi ilerletmeye devam etmek ve Karadeniz güvenliği, siber savunma ve istihbarat paylaşımı gibi alanlarda iş birliğimizi derinleştirmek için görüşeceklerini ifade etti.

Bununla birlikte Ukrayna sınır bölgelerini kuvvetlendirmek için çalışmalarını artırıyor. Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy, Rusya ve Belarus’la olan sınırlarını güçlendirmek için parlamentodan 17 milyar grivna (7 milyar 147 milyon TL) istedi. Ukrayna Parlamentosu’nda, önceki gün de sınır muhafızlarının silah vve askeri ekipman kullanabilmesine olanak sağlayan yasa tasarısı kabul edilmişti. Parlamento, “Ukrayna-Türkiye hükûmetler arası çerçeve askeri anlaşmasının onaylanması”na ilişkin yasa tasarısını da onaylamıştı.

NATO’DAN RUSYA’YA ÇAĞRI: GERİLİMİ TIRMANDIRMAYIN

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin’de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İttifak’ın, Ukrayna sınırındaki durumu yakından izlediğini söyledi. Kiev’i desteklemeye devam edeceklerini belirten Stoltenberg, “Ukrayna sınırlarına yakın büyük ve olağandışı bir Rus kuvvetleri yoğunluğu görüyoruz. Rusya’yı şeffaf olmaya, bir gerilimi tırmandırmamaya, Ukrayna ile sınırlar boyunca gerilimi azaltmaya ve yardım etmeye çağırıyoruz” dedi.

Merkel de, Rusya’nın bölgedeki son askeri faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdi, sorunlara rağmen Moskova ile diyaloğun kopmaması gerektiğini söyledi. (Milliyet)