Gazete Vatan Logo

Rusya NATO’ya resti çekti! Savaş çıkaracak hamle

NATO, İsveç ve Finlandiya’yı üyeliğe kabul etmeye hazırlanırken, Rusya da buna karşılık, oluşacak yeni sınır bölgesinde 12 askeri üs kuracağını duyurdu.

Rusya NATO’ya resti çekti! Savaş çıkaracak hamle

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Batı askeri bölgesinde tansiyon yükselmeye devam ediyor. Yeterli önlemler alınmalı. Yıl sonuna kadar Batı askeri bölgesinde 12 askeri birlik oluşturulmuş olacak” ifadelerini kullandı. Ukrayna’daki operasyonlara ilişkin bilgi veren Şoygu, 2014’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde kontrolün ele geçirilmek üzere olduğunu ifade etti.

AZOVSTAL BOŞALTILDI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Mariupol’deki Azovstal Fabrikası’nda bulunan Ukrayna askerlerinden son grubun da teslim alınarak tamamen boşaltıldığını söyledi. Konaşenkov, “Fabrika sahası tamamen boşaltıldı. Savaşçıların saklandığı işletmenin yeraltı tesisleri Rus Silahlı Kuvvetleri’nin tam kontrolüne girdi” dedi. Azovstal’dan 16 Mayıs’tan bu yana toplam 2 bin 439 Azov taburu mensubu askerin teslim olduğunu aktaran Konaşenkov, dün 531 kişilik son grubun da teslim olduğunu kaydetti.

Azov taburu komutanının zırhlı araçla fabrika sahasından çıkarıldığını belirten Konaşenkov, Mariupol’ün kontrolünün ele geçirilmesiyle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor verildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘DONBAS’I CEHENNEME ÇEVİRDİLER’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yı Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini cehenneme çevirmekle suçlayarak, “Donbas’ta işgalciler baskıyı artırmaya çalışıyor. Orası cehenneme döndü ve bu abartı değil” dedi. Zelenskiy, Rus güçlerinin Donbas’ı “dümdüz ettiğini” söyleyerek, “Odessa bölgesinde, Ukrayna’nın merkezindeki şehirlerde sürekli saldırılar var. Donbas tamamen yok edildi” dedi.

Zelenskiy, Severodonetsk’te sadece bir günde 12 ölü olduğunu belirtirken, “Bu, mümkün olduğu kadar çok Ukraynalıyı öldürmeye yönelik kasıtlı ve canice bir girişimdir. Bu, Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak nitelendirilecek ve işgalcilerin mutlaka adalet önüne çıkarılacağı şeydir” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Ukrayna’da bir Rus askerine savaş suçu işlediği gerekçesiyle açılan davayı işaret ederek, “Savaş suçlusuna karşı ilk dava çoktan başladı ve uluslararası mahkemede adaletin tam olarak yeniden tesis edilmesiyle sona erecek. Bundan eminim. Suç emri veren ve uygulayan herkesi bulacağız ve adalete teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı