Gazete Vatan Logo

Ruhani, Trump'ı uyardı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ı nükleer antlaşma kapsamında Tahran'a uygulanan yaptırımlar konusunda uyararak, Trump'ın siyasi intihar riskinde bulunduğunu söyledi.

Ruhani, Trump'ı uyardı

İran'da mayıs ayında yapılan seçimleri yüzde 57 oy oranıyla ikinci kez kazanan Hasan Ruhani, ülke meclisinde yemin ederek resmen görevine başladı.
Ruhani'nin cumhurbaşkanlığı, önceki gün yapılan etkinlikle ülke lideri Ayetullah Hamaney tarafından da onaylanmıştı.

ABD'yi uyardı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yemin töreninde nükleer antlaşma kapsamında Tahran'a yönelik uygulanan yaptırımları eleştirerek, ABD Başkanı Donald Trump'ı, siyasi intihar riskinde bulunduğu konusunda uyardı. Ruhani, konuşmasında antlaşmaya uyduğunu ancak Trump'ın antlaşma kapsamındaki kuralları ihlal ettiğini söyledi.

Törende 2015'te ABD ve BMGK'nın 5 daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleriyle imzalanan nihai nükleer anlaşmayı hatırlatan Ruhani, ABD'nin son yaptırım kararlarını bir kez daha eleştirdi. Ruhani "Tüm dünya bilsin ki anlaşmanın ihlal edilirse İran ulusu ve hükümeti ortak tepkisini ortaya koyacaktır" dedi. Ruhani şöyle devam etti: "Anlaşmayı yırtıp atmakta kararlı olanlar, aynı zamanda kendi politika yaşamlarını da parçalara ayırdıklarını bilmeli."

Haberin Devamı

Türkiye'yi temsilen Nihat Zeybekçi katıldı
90'dan fazla ülke lideri ve temsilcilerinin katıldığı törene, Türkiye'yi temsilen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi katıldı. AB Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini de törende hazır bulundu.
Tahran'da üçlü toplantı
Zeybekçi, yemin tören öncesi İran ve Katarlı yetkililerle üçlü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, İran üzerinden Türkiye'den Katar'a yapılması planlanan karayolu taşımacılığı ele alındı.