Gazete Vatan Logo

Putin'e HIMARS misillemesi! Rusya'ya ağır darbe

Donanma Günü kutlamaları için St. Petersburg'da boy gösteren Rus lider Putin'e HIMARS'larla çok ağır bir darbe indirildi, yerel yetkililer 40 vagonlu trenin cephanelerle birlikte havaya uçtuğunu bildirdi. İşte tüm gelişmeler...

Putin'e HIMARS misillemesi! Rusya'ya ağır darbe

Karadeniz kıyısındaki Odesa limanından tahıl yüklü ilk gemi İstanbul'a doğru yola çıkarken, işgalci Rus güçleriyle Ukrayna ordusu arasında farklı cephelerde kıyasıya çarpışmalar yaşanıyor.

Vladimir Putin'in saldırı emri vermesinden bu yana tam 158 gün geride kaldı, günlük bilgilendirme raporu yayımlayan İngiliz istihbaratı Pazartesi sabahı Rus işgalcilerin Donbas'ta sistematik şekilde saldırılara başladığını bildiriyor.

Rus birliklerinin hedefinde, kavşak noktasında yer alan Bakhmut yer alıyor ancak İngilizlere göre Rus ordusu fazlasıyla yavaş. İngiliz gizli servisi ayrıca, işgalcilerin taktik değiştirip Donbas'ın kuzeyinden daha batıdaki Zaporijya'ya yığınak yapmasını bekliyor.

Rus ordusu, Kiev yenilgisinin ardından Donetsk ve Lugansk'tan oluşan Donbas'ı ana hedef olarak belirledi ve geride kalan aylarda Lugansk bölgesini tamamen işgal etti.

Donetsk'te yaşayan sivillerden bölgeden ayrılmalarını isteyen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, gece yarısı yaptığı açıklamada "Rusya savaşı kazanamayacak" dedi.

Haberin Devamı

BAĞLANTI KOPMAK ÜZERE
Savaşın ilk günlerinde Rusya'nın eline geçen Herson şehrinde ise bir dönüm noktası yaklaşıyor. Şehri işgalcilerden geri almaya hazırlanan Ukrayna ordusu, güneydeki Kırım'la Herson arasındaki bağlantıyı koparmak üzere.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ukrayna birliklerinin Donetsk'teki ilerleyişi durdurdukları Rus ordusuna karşı Herson'da saldırılarını artırdığını bildiriyor. ABD'nin gönderdiği HIMARS roket sistemleriyle Dinyeper Nehri üstündeki köprüler ve Herson'daki Rus mevzileri vuruluyor.

Altıncı ayına çoktan girilen savaşta önümüzdeki haftaların çatışmaların kaderini belirleyebileceğini vurgulayan AP, Rus işgalcilerin bir ikilemle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. AP'ye değerlendirmede bulunan Ukraynalı askeri analist Oleh Zhdanov, Rus ordusunun Donetsk'te saldırıya geçmekle güneydeki Herson veya Zaporijya'ya savunma hattı kurmak arasında bir seçim yapmaya zorlandığını söylüyor. Analiste göre, iki ayrı bölgedeki görevlerin uzun süre aynı anda sürdürülmesi Rusya için zor olacak.

Haberin Devamı

Kiev merkezli düşünce kuruluşu Razumkov Merkezi'nden Mykola Shunorvsky ise, Kremlin'in bir numaralı hedefinin Kiev yönetimini müzakere masasına oturmaya zorlamak olduğunu kaydediyor. Sunhurovsky'ye göre, Rus ordusu cephe hatlarındaki mevzileri sağlama almaya çabalarken, Kremlin de sonbaharda işgal edilen bölgelerde referandum düzenlemeyi planlıyor.

LOJİSTİK ZİNCİRİ KIRILDI
Mykola Shunorvsky, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya sevk ettiği uzun menzilli roket sistemleri ve özellikle HIMARS'ların Rusların lojistik zincirlerini kırdığını, tren istasyonları, köprüler ve komuta merkezlerini vurduğunu ekliyor.

Uzun menzilli saldırılar nedeniyle Rus ordusu cephaneliğini cephe hattından oldukça uzak noktalara taşıdı ve bu da işgalcilerin ateş gücünü ciddi şekilde düşürdü. Stratejik danışmanlık şirketi Sibylline'ın başında bulunan eski İngiliz tank komutanı Justin Crump, Rusların artık her şeyi küçük ve daha dağıtılmış şekilde taşımasının gerektiğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

Putin'in 2014 yılında işgal ettiği Kırım'la stratejik Herson kentinin kıyısında yer alan Dinyeper Nehri üstündeki köprülerden biri de, yine HIMARS füzeleriyle onlarca kilometre mesafeden vuruldu.

'KÖMÜRE DÖNDÜLER'
Ukraynalı yetkililer, bugün yaptıkları açıklamada Herson bölgesindeki 46 yerleşimin çoktan Rusya'dan geri alındığını ilan etti. Herson'a büyük bir saldırı başlatması beklenen Ukrayna ordusu, Donanma Günü kutlamaları için St. Petersburg'da boy gösteren Rus lider Putin'e HIMARS'larla çok ağır bir darbe vurdu.

Kırım'dan yola çıkan ve Herson'a doğru ilerleyen 40 vagonlu bir trende, Rus askerleri ve cephane vardı. Aracı izleyen Ukrayna ordusu, HIMARS roketlerini ateşledi ve trenin vagonlarından çoğu yok edildi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, Facebook hesabından paylaştığı mesajda tren saldırısında 80 Rus askerinin öldürüldüğünü yazdı. Askerlerin kömüre döndüğünü kaydeden Gerashchenko, cephaneliğin de havaya uçtuğunu ekledi.

Herson'daki Brilevka istasyonunda gerçekleşen saldırıda 200 kadar Rus askerinin de yaralandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada menzili 80 kilometreyi bulan HIMARS füzelerinden dördünün daha Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu.

DONANMA MERKEZİNE SÜRPRİZ SALDIRI
Ukrayna ordusu, Cumartesi günü de Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun konuşlandığı Sivastopol'daki donanma merkezini vurmuştu. Çok sayıda askerin yaralandığı sürpriz saldırı, silahlı insansız hava aracıyla gerçekleşmişti.

Savaştan önce yaklaşık 300 bin insanın yaşadığı Herson şehrinden on binlerce Ukraynalı kaçtı. Şehirde kalanlar ise, geceleri kimsenin sokaklara çıkamadığı Herson'a Ukrayna ordusunun gelip kendilerini kurtarmasını bekliyor.

Kiev yönetimi, Herson'da kalanların çoğunun hazır olduklarına ve Ukrayna harekatı başladığında Ruslara karşı savaşacaklarına inanıyor.