Gazete Vatan Logo

Ovaköy’e 50 kilometre

Irak Ordusu, Irak Federal Polisi ve Haşdi Şabi güçlerinden oluşan Irak merkezi hükümet güçleri tartışmalı bölgeler düzenlediği operasyonun üçüncü gününde birçok bölgenin kontrolünü peşmergeden aldı.

Ovaköy’e 50 kilometre

Kerkük operasyonunu ardından ilerlemeye devam eden güvenlik güçleri ülkenin kuzey batısındaki Suriye’ye geçişi sağlayan Rabia kenti ve sınır kapısında denetimi sağladı. Sınır kapısında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı indirilerek Irak bayrağı asıldı. Böylelikle Türkiye’nin açacağı iddia edilen Şırnak’taki Ovaköy sınır kapısına 50 km’lik bir mesafe kaldı. Irak güçlerinin Ovaköy’ün karşısına kadar ilerlemesi halinde Habur sınır kapısının kullanımı durdurularak Ovaköy’den ticareti canlandıracak yeni bir sınır kapısı açılması planlanıyor. Telafer üstünden Musul, sonrasında Tikrit ve Samara’dan Bağdat’a uzanan yolun sınır bölümünde ciddi bir onarım gerekiyor. Çünkü ABD uçakları geçmişte Telafer bağlantı yolunu vurarak kullanılamaz hale getirmişti.

40 bin km toprak gitti

Reuters’a konuşan üst düzey Iraklı bir komutan Peşmerge’nin DEAŞ’ın ülkenin batı ve doğusundaki bölgeleri ele geçirmesinden önce varolan Haziran 2014 sınırlarına geri çekildiğini söyledi. IKBY’ye bağlı güçlerinin Musul’a bağlı Ninova’daki mevzilerini teslim ederek bu sınırlara geri çekildiği belirtildi. Böylelikle Kürt liderler 2014’ten itibaren yerleştikleri yaklaşık 40 bin kilometrekare toprağı terk etmiş oldu.

Haberin Devamı

‘PKK ile Haşdi Şabi anlaştı’

Öte yandan bölgedeki yerel kaynaklar Ezidi kenti Sincar’a giren Haşdi Şabi güçleri ile PKK’nın oluşturduğu YBŞ’nin anlaştığını iddia etti. Kürt kaynaklarına yakın yayın organı BasNews, iki taraf arasında yapılan toplantıda bölgedeki PKK gücünün, Irak hükümetinden maaş aldığı için engellemeyeceklerini iddia etti. Türkiye’nin rahatsızlığını göz önüne alan Haşdi Şabi’nin Türkiye’nin Irak’a sorun çıkarmaması için YBŞ’nin üs ve karakollarındaki PKK flamalarını kaldırarak Irak bayrakları asmasını istedi. PKK’lıların bunu kabul ettiği belirtilirken, Sinune Kasabası’nın girişi ve peşmergelerin terk ettiği noktalara YBŞ’li teröristlerin yerleştiği bildirildi. Sincar’ın merkezinde hükümet güçleri ile PKK saflarından ayrılarak peşmergeye katılan ve dün Irak Ordusu ile anlaşan Kasım Şeşo’ya bağlı Ezidhan Savunma Gücü’nün (HPE) kontrolü birlikte sağladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Süleymani Kerkük’te ortaya çıktı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin Kerkük’te olduğunu gösteren görüntüler ortaya çıktı. Kerkük krizinin perde arkasındaki adam olarak bilinen General Süleymani görüntülerde etrafında toplanan Haşdi Şabi güçlerine sesleniyor. Dün gece Irak’ın Felluce kanalında yayınlanan videoda Süleymani’nin milisleri tebrik ettiği görüldü Bir kaç gün önce Kuzey Irak’ta Celal Talabani’nin mezarını ziyaret eden Süleymani’nin, Kuzey Irak’ta olduğu ve Irak hükümeti tarafından tartışmalı bölgelere düzenlenen operasyonlarda rol aldığı iddia ediliyordu.

Musul Barajı’nda çatıştılar

Irak’ta Musul Barajı’nın çatışmaların ardından merkezi yönetime bağlı güçlerin kontrolünde olduğu bildirildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, yaptığı yazılı açıklamada, “Musul Barajı, Irak ordu güçleri ve Haşdi Şabi’nin kontrolündedir. Orada artık Peşmerge’nin varlığı söz konusu değil” ifadelerini kullandı. Resul ayrıca Peşmerge güçlerinin Sehil Ninova (Musul Ovası) bölgesinden de tamamen çekildiğini kaydetti. Öte yandan Musul Barajı’na düzenlenen operasyonda 8’i Haşdi Şabi, biri de Peşmerge olmak üzere 9 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Haberin Devamı