Gazete Vatan Logo

NASA’dan tarihi UFO toplantısı! Kilitli kapı açılıyor, dünya için bir dönüm noktası

On yıllar boyunca UFO gözlemlerini çürütmeye ve önemsiz göstermeye çalışan ABD pes etti. NASA'nın bir zamanlar sadece askeri ve ulusal güvenlik yetkilileri tarafından incelenen tanımlanamayan nesnelere dair ilk açıklamaları dünyada geniş yankı buldu. BBC’nin son iddiası ise dikkat çekti.

NASA’dan tarihi UFO toplantısı! Kilitli kapı açılıyor, dünya için bir dönüm noktası

Gökyüzünde kaydedilen bilinmeyen cisimlere dair NASA'nın düzenleyeceği panel uzun süredir merakla bekleniyordu. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 'tanımlanamayan hava olguları' olarak adlandırılan ve daha çok UFO olarak bilinen tanımlanamayan uçan nesnelerin araştırılması için oluşturduğu panel, geçen yılki kuruluşundan beri bulguları paylaşmak üzere kamuoyuna açık ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Fizikten astrobiyolojiye farklı alanlardan uzmanları bir araya getiren 16 üyeli NASA paneli, geçen yıl Haziran ayında, üzerinde gizlilik kararı olmayan UFO gözlemlerini incelemek amacıyla kuruldu. Tanımlanamayan Hava Fenomeni (UAP) olarak adlandırılan bu gözlemlerle sivil hükümet ve ticari sektörlerden toplanan diğer veriler, panel tarafından değerlendirildi.

'BİR CÜMLEYLE ÖZETLERSEM...'

Panel başkanı David Spergel, açış konuşmasında, "Ne öğrendiğimizi bir satırda özetlemem gerekirse daha yüksek kaliteli veriye ihtiyacımız olduğunu öğrendik diyebilirim" dedi.

NASA, Washington'daki merkezinde düzenlenen bugünkü dört saatlik kamuya açık oturumunda odak noktasının panelin raporunu yayınlamada önce 'son değerlendirmeleri' yapmak olduğunu kaydetti. David Spergel, Temmuz sonunda raporu yayınlamayı planladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

İNTERNETTE SALDIRI DALGASI

NASA'nin bilim biriminden üst düzey araştırma yetkilisi Dan Evans, ekibin önünde birkaç aylık çalışma dönemi olduğunu söyledi ve panel üyelerinin çalışmalarına başladığından bu yana internet ortamında taciz ve istismara maruz kaldığını belirtti.

NASA'nın bilim şefi Nicola Fox da "Tacizler, UAP alanının giderek daha çok damgalanması ve küçük düşürülmesine yol açıyor ve bu durum, ciddi bilimsel ilerleme kaydetmeyi engelliyor ve başkalarını da bu önemli konuda araştırma yapmaktan caydırıyor" şeklinde konuştu.

KİLİTLİ KAPI İLK KEZ AÇILIYOR

Panel, ABD hükümetinin bir zamanlar sadece askeri ve ulusal güvenlik yetkilileri tarafından gizlilik içinde değerlendirilen Tanımlanamayan Uçan Nesne (UFO) konusunda NASA himayesinde ilk kez soruşturmaya açılması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

NASA'nın çalışması, son yıllarda askeri pilotlar tarafından raporlanan, ABD savunma ve istihbarat yetkilileri tarafından incelenen tanımlanamayan hava olguları hakkında Savunma Bakanlığı'nda yeni açılan soruşturmadan ayrı yürütülüyor.

Gizli olmayan veri sensörlerinden yararlanan panel yetkilileri, tanımlanamayan nesneleri inceleme konusunda ABD Savunma Bakanlığı'ndaki mevkidaşlarının karşılaştığı engellerin hemen hemen aynılarıyla yüz yüze kaldıklarını kaydetti.

David Spergel, "UAP'ler hakkındaki mevcut veri toplama çalışmaları sistematik değil ve çeşitli hükümet daireleri arasında bölünmüş durumda. Bu çabalar genellikle bilimsel veri toplamak için gereken ayarlara sahip olmayan enstrümanlarla yürütüldü" deyip ekledi:

"Panelin görevi, NASA için sınıflandırılmamış, bilime dayalı bir yaklaşım kullanarak UAP'lerin çalışmasına önümüzdeki yıllarda katkıda bulunmayı planlayan bir 'yol haritası' oluşturmak."

DÖNÜM NOKTASI

NASA ve ABD Savunma Bakanlığı'nın paralel yürüttüğü çabalar, on yıllar boyunca UFO gözlemlerini çürütmeye ve önemsiz göstermeye çalışan ABD hükümeti açısından bir dönüm noktası anlamına geliyor. Uzaylılarla bağdaştırılan UFO kavramı, 1940'lı yıllara uzanıyor.

Haberin Devamı

'GÖZDEN KAÇIRILMIŞ OLABİLİR'

NASA'nın panelini canlı blogla okuyucularına aktaran BBC, 'Bazı fenomenler gökbilimciler tarafından gözden kaçırılmış olabilir' diyor. BBC Future için yazan Zaria Gorvett, "Araştırılacak pek çok merak uyandıran fenomen olmasına rağmen, birçoğunun tamamen gözden kaçmış olması da mümkün. Şu anda, bilim adamlarının kendilerine sunulan araçlarla tespit edebilecekleri şeyler konusunda, özellikle de boyut açısından bazı önemli sınırlamalar var" ifadesini kullanıyor.

Dünya dışı varlıkların kanıtlarına yönelik sistematik bilimsel araştırma sorumlusu astrofizikçi Avi Loeb, BBC Future'a yaptığı açıklamada, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde, gökbilimciler 100-200m (328-656ft) çapında veya kabaca bir futbol sahası büyüklüğünde bir alanda bir objeyi tespit edebiliyor. Daha küçük herhangi bir şey, gezegenimizin etrafındaki boşluktan tamamen fark edilmeden kaybolabilir.

PENTAGON'A İHBAR YAĞDI

NASA'nın bilim misyonu, kimileri tarafından tanımlanamayan uçan nesnelerle ilgili daha açık ufuklu bir yaklaşım olarak görülse de NASA, UFO'lar konusunda herhangi bir sonuca aceleyle varmaya çalışmadığının altını daha en başta çizdi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri de, bakanlığı bu gözlemleri soruşturma çabasının şu anda inceleme altında olan yüzlerce yeni ihbarlarla sonuçlandığını, bunların çoğunun 'tanımlanamayan' kategorisinde olduğunu kaydediyor.

Savunma Bakanlığı'nın yeni kurulan Anomali Çözüm Dairesi, zeka sahibi uzaylıların varlığının reddedilemeyeceğini ancak şimdiye kadarki gözlemlerin bu nesnelerin kökeninin uzaylılar olduğuna ilişkin kanıt sunmadığını kaydetti.