Gazete Vatan Logo

Liz Truss kimdir, istifa mı etti? Liz Truss neden istifa etti?

İngiltere Başbakan Liz Truss, Downing Street’teki Başbakanlık Konutu yaptığı açıklamasında görevinden istifa ettiğini duyurdu. Peki, Liz Truss ne yaptı, neden istifa etti? Liz Truss kimdir?

Liz Truss kimdir, istifa mı etti? Liz Truss neden istifa etti?

İngiltere Başbakan Liz Truss'ın bir süredir istifa edeceği iddiası gündemdeydi. Truss, 45 günlük görevinin ardından istifa ettiğini açıkladı.

LIZ TRUSS KİMDİR?

Elizabeth Mary Truss, 26 Temmuz 1975 tarihinde doğdu. Truss, Muhafazakâr Parti'nin bir üyesi olarak, Başbakan David Cameron, Theresa May ve Boris Johnson hükûmetlerinde çeşitli kabine pozisyonlarında görev aldı.

İngiliz muhafazakar politikacı, İngiltere başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı. 2010'dan beri Norfolk bölgesinden Birleşik Krallık Parlamentosu'nda temsilci olarak yer almaktadır. 2012'den itibaren çeşitli başbakanlar tarafından Çevre, Adalet, Hazine, Uluslararası Ticaret ve Dışişleri konularında bakan olarak atandı.

1975 yılında Oxford, İngiltere'de doğdu. Babası matematik profesörü, annesi ise hemşireydi. Oxford Üniversitesi'nde felsefe, politika ve ekonomi eğitimi aldı. Okul yıllarından itibaren siyasetin içinde oldu. Solcu bir aileden geldiği ifade etse de Oxford'da liberal demokratlar arasında yer aldı, mezun olmasıyla Muhafazakar Parti'ye katıldı.

Haberin Devamı

Okuldan mezun olmasının ardından Shell ve telekomünikasyon şirketi Cable & Wireless için çalıştı, "Reform" adında bir düşünce kuruluşunun direktör yardımcısı olarak görev yaptı. 2010'da milletvekili seçilmesiyle siyasete atıldı.

Özel sektörde çeşitli büyük şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmasının ardından 2008 yılında Reform düşünce kuruluşunun başına geçti. Bu dönemde iki belediye seçimini kaybetti. 2001 Parlamento seçimlerinde, İşçi Partisi'nin çok güçlü olduğu bir bölgeden milletvekili adayı olarak yer aldı ama ufak bir farkla seçilemedi, lakin Muhafazakar oylarını arttırdı.

David Cameron'ın partinin lideri olması altında Truss, partinin "A Listesi"ne eklendi. Ekim 2009'da, Güney Batı Norfolk adaylığına seçildi. Adaylığa seçilmesinin ardından bazı delegeler daha önce evli bir Muhafazakar milletvekili ile ilişki yaşadığını açıklamadığı iddiasıyla adaylıktan alınmasını teklif etse de bu teklif 37'ye karşı 132 oyla reddedildi. 2010'daki seçimleri büyük bir başarıyla kazandı.

Haberin Devamı

Başbakanlıktan önce David Cameron hükümetinde Çevre, Gıda ve Kırsal Kalkınma Bakanı ile İngiltere'nin ilk kadın Lord Yüksek Şansölyesi olarak, Theresa May hükümetinde Adalet Bakanı ve Hazine Baş Müsteşarı, Boris Johnson hükümetinde ise Uluslararası Ticaret ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Liz Truss neden istifa etti?

İngiltere Başbakanı Liz Truss bugün yaptığı açıklamada, atanmasından yalnızca altı hafta sonra Muhafazakar Partisini bölen ekonomik programı nedeniyle başbakanlıktan istifa ettiğini söyledi.