Gazete Vatan Logo

Koronavirüs geri mi dönüyor? Hindistan'dan gelen haberler bilim dünyasını alarma geçirdi...

2019 yılının sonlarına doğru hayatımıza giren koronavirüs geri mi dönüyor? Hindistan'dan gelen haberler bilim dünyasını alarma geçirirken BA 2.75 için DSÖ'den de açıklama geldi.

Koronavirüs geri mi dönüyor? Hindistan'dan gelen haberler bilim dünyasını alarma geçirdi...

Son 2 yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) dünya genelinde milyonlarca hayata mal oldu. Pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor.

Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra bilim insanları BA 2.75'i mercek altında almış durumda.

Zira Omicron'un alt varyantı olan ve ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan BA 2.75 bilim dünyasını endişelendirecek türden.

Time'ın 'Süper Bulaşıcı Omicron Mutantı Bilim İnsanlarını Endişelendiriyor. Adı BA.2.75' başlıklı haberine göre, bilim insanları BA.2.75 olarak adlandırılan varyantın hızla yayılabileceğini ve aşılardan ve önceki enfeksiyonlardan sağlanan bağışıklığı aşabileceğini söylüyor.

Mayo Clinic'te klinik viroloji direktörü Matthew Binnicker ilk bulguların BA 2.75'in hızlı bir şekilde yayıldığına işaret ettiğini belirtiyor.

Konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen bilim insanı 'BA.5'i geride bırakıp bırakmayacağını henüz belirleyebilmiş değiliz' diyor.

Haberin Devamı

DSÖ'DEN BA 2.75 İÇİN İLK AÇIKLAMA
Hindistan'da çıkan ve en az 10 ülkeye yayılan BA 2.75 için Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) beklenen açıklama geldi.

Söz konusu alt varyant ile ilgili detaylı verilerin gelmesini beklediklerini belirten örgüt BA 2.75'in yakından izlendiğini duyurdu.

DSÖ'ye göre, son iki haftada dünyadaki Korona vakalarında yüzde 30'luk bir artış oldu.


UĞUR ŞAHİN UYARMIŞTI
Geçtiğimiz haftalarda virüsün Omicron varyantının aşılardan kaçabilen yeni bir alt varyantını tespit ettiklerini söyleyen Uğur Şahin, dünya genelinde Koronavirüs kısıtlamaları kaldırılırken yeni bir dalga oluşmaması için yetkili mercilere söz konusu alt varyanta göre oluşturdukları aşıya kullanım onayı sürecini hızlandırmaları çağrısı yapmıştı.

Yeni aşıların seri üretime geçmesinin üç ayı bulabileceğini söyleyen Şahin, “Ek klinik denemelere gerek kalmadan aşı adaptasyonunu en yeni verilere göre yapma imkânına sahip olmak faydalı olacaktır” demişti.

İngiliz Financial Times gazetesine açıklamalarda bulunan Şahin, klinik araştırmaların bugüne kadar yapılanlardan farklı olmayacağını vurgulayan Şahin, “spike proteininin birkaç amino asidini değiştireceklerini” söylemişti.

Haberin Devamı


EN İYİ KORUNMA YOLU HALA AŞI
Uzmanlar, aşıların ve takviye dozların şiddetli Kovid-19'a karşı hala en iyi savunma olduğunu söylüyor.