Gazete Vatan Logo

Kıyamet kopacak! Kürt bayrağı...

Irak'ın Kerkük kentinde mart ayı ortasında başlayan bayrak krizinde tartışmalar alevlendi, Türkiye ve Irak merkezi yönetimi kararlara karşı çıktı. Bugün ise Kerkük'te tüm idari kurumlara Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı asma kararı uygulanmaya başlandı.

Kıyamet kopacak! Kürt bayrağı...

Kerkük İl Meclisi’nin mart ayı ortasında aldığı kararın ardından başlayan bayrak tartışmasında son nokta olarak kentteki neredeyse bütün resmi kurumlara IKBY bayrağı çekildi.

Erbil merkezli Rudaw gazetesinin haberine göre, bu sabah itibarıyla Türkmen ve Araplarla bağlantılı kurumlar dahil, tüm resmi binalara Kürt bayrağı çekildi.

Kerkük İl Meclisi, kararı uygulamayan kurumlara ceza verilip haklarında yasal işlem başlatılacağı uyarısında bulundu.

Kürt üyelerin ağırlıkta olduğu Kerkük İl Meclisi, Kerkük’te Kürt Vali Necmeddin Kerim’in istediği bayrak düzenlemesini Türkmen ve Arap üyelerinin boykot ettiği oylamada kabul etmişti. Karar, daha önce Irak merkezi hükümetinin ve Türkiye’nin tepkisini çekmişti.

ANAYASAYA AYKIRI

Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi, konuyla ilgili daha önce, “Irak Anayasası bu konuda açıktır. Federal hükümet ve il meclislerinin görev ve yetkileri belirtilmiştir. Kürdistan Bölgesi özel yetki, anayasa, parlamento ve hükümete sahip olduğu için kendi içlerinde bu yetkileri vardır. Ancak Kürdistan Bölgesi dışındaki vilayetler, Kerkük dahil, 2008 yılında yayınlanan 36 Sayılı yasaya tabidir. Anayasa ve yasalar vilayetlere bu yönde hiçbir yetki vermemiştir. Irak bayrağı hariç hiçbir bayrak resmi kurumlara asılamaz” demişti.

Haberin Devamı

ÇATIŞMA YAŞANABİLİR

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi, kararın tek taraflı alındığını belirtmiş, Türkmen Cephesi’nin de tepki çeken karara karşı Kerkük sokaklarına Türkmen bayrağı asma kararı aldığını açıklamıştı. Salihi, “Bunun neticesinde çatışmalar yaşanabilir. Bunun sorumluluğu da Kürt vali Necmeddin Kerim’dedir. Bazı olaylar bizim kontrolümüzde ancak bazıları değil. Musalla Lisesi’nde Türkmen öğrenciler bayrak asınca gerilim yaşandı. Kerkük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de Türkmen ve Kürt öğrenciler arasında çatışma yaşandı.” demişti.