Gazete Vatan Logo

Kırım nerede, nereye bağlı? Kırım Rusya'ya mı, Ukrayna’ya mı bağlı?

Rusya-Ukrayna Savaşı sürerken, bugün erken saatlerde Kırım'da Kerç Köprüsü üzerinde bir patlama meydana geldi. Kırım köprüsünde gerçekleşen patlamanın petrol yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu gerçekleştiği ifade edildi. Söz konusu gelişmenin ardından Kırım nerede, nereye bağlı? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Kırım nerede, nereye bağlı? Kırım Rusya'ya mı, Ukrayna’ya mı bağlı?

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Kırım Köprüsü’ndeki patlama sonrası açıklamada bulundu. Podolyak, patlamanın ardından Twitter'dan yaptığı paylaşımda “Yasadışı olan her şey imha edilmeli. ‘Kırım. Köprü. Başlangıç” dedi.

Kırım nerede, nereye bağlı?

Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna'da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.

Kırım Rusya’ya mı, Ukrayna’ya mı bağlı?

2014 yılının Mart ayında Rusya Silahlı Kuvvetleri Kırım'ı ele geçirmişti. Bu sürecin ardından Kırım'ın Rusya'ya katılması yolunda bir referandum yapıldı ve bu referandumdan Rusya'ya katılma yönünde bir karar çıktı. Ancak birkaç Birleşmiş Milletler üyesi devlet ve Rusya dışında, pek çok ülkeye göre bu referandum ve sonrasında gelen ilhak yasa dışıydı. Dolayısıyla Ukrayna ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun verdiği karara göre Kırım, halen daha Ukrayna'ya bağlı bir özerk cumhuriyettir.

Haberin Devamı