Gazete Vatan Logo

Kırım köprüsü nerede, kaç km? Kerç Köprüsünün önemi ve özellikleri ne? Kırım köprüsü vuruldu!

Putin'in 8 yıl önce el koyduğu yarımada ile Rusya arasındaki bağlantıyı sağlayan devasa köprü bu sabahki patlamanın ardından çöktü. Peki, Kırım köprüsü nerede, kaç km, özellikleri neler?

Kırım köprüsü nerede, kaç km? Kerç Köprüsünün önemi ve özellikleri ne? Kırım köprüsü vuruldu!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sekizinci ayını doldurmaya hazırlanırken Vladimir Putin en ağır darbeyi yedi. Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası'nı Rusya'ya bağlayan devasa köprüde bu sabah büyük bir patlama meydana geldi. Peki, Kırım köprüsü nerede, kaç km, özellikleri ne?

KIRIM KÖPRÜSÜ VURULDU!

Ukraynalılar arasında Kremlin'in işgalini sembolize eden 'nefret köprüsü'ndeki patlama, dünyada ilk haber oldu. Rus medyasına yansıyan ilk haberlere göre, Kerç Boğazı üstündeki köprüde bir kamyon infilak etti. Analistler, Ukraynalıların bomba yüklediği bir kamyonun köprü üstünde patlatıldığını tahmin ediyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, köprüdeki patlamanın ardından paylaştığı Twitter mesajında saldırının arkasında Kiev yönetiminin olduğunu vurguladı:

"Kırım, köprü ve başlangıç. Yasa dışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya geri dönmeli ve Rus işgalcilere dair her şey sınır dışı in elindeki her şey kovulmalı."

Kremlin medyası tarafından Vladimir Putin'in en prestijli projesi olarak sunulan köprü, Mayıs 2018'de Rusya'nın gövde gösterisiyle açıldı.

Haberin Devamı

Sabaha karşı onlarca kilometre uzaklıktan duyulan patlamayı gökyüzüne yükselen siyah dumanlar izledi. Sosyal medyaya yansıyan ilk görüntüler, köprünün bir bölümünün Karadeniz sularına gömüldüğünü, trenlerin geçtiği bölümde ise devasa bir yangın çıktığını gösterdi.

KIRIM KÖPRÜSÜ NEREDE, KAÇ KM?

Kerç Boğazı Köprüsü veya Kırım Kerç Boğazı üzerinde Kırım'daki Kerç Yarımadası ile Krasnodar Krayı'ndaki Taman Yarımadası arasında Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü. İnşaatına Mayıs 2015'te başlandı ve Mayıs 2018'de otoyol bölümü açıldı. Açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdi.

Köprünün uzunluğu yaklaşık 19 kilometredir ve 3, 6 milyar dolara mal olmuştur. Otoyol kısmı Mayıs 2018'de açılırken demiryolu kısmı 2019'da faaliyete geçecek. İş takviminden 6 ay daha önce biten köprüden 14 milyon yolcu ile 14 milyon ton yükün geçmesi beklenmektedir. Kırım köprüsü ile önceleri sadece feribot seferleriyle bağlanan Rusya ve Kırım arasında yeni bir ulaşım modeli gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Köprü Kırım'ı Rusya'ya bağlayan dev bir demiryolu köprü olması nedeniyle Ukrayna'nın tepkisine de yol açtı.