Gazete Vatan Logo

Kaşıkçı’nın katli ses kaydında!

Washington Post, Türk yetkililerin elinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki başkonsoloslukta öldürüldüğünü kanıtlayan görüntü ve ses kayıtları olduğunu bildirdi

Kaşıkçı’nın katli ses kaydında!

Kayıp Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın köşe yazarlığı yaptığı Washington Post, Türk yetkililerin elinde gazetecinin Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğünü ispatlayan görüntü ve ses kayıtları olduğunu bildirdi. Gazete, haberini Türk ve ABD’li yetkililere dayandırdı. Yetkililerin ifadesine göre, Kaşıkçı nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenebilmesi için gerekli belgeleri teslim almak üzere 2 Ekim’de girdiği başkonsoloslukta Suudi güvenlik ekibince öldürüldü ve cesedi parçalara ayrıldı.

Sorgu, işkence, cinayet...

Türkiye’nin elindeki kayıtlar hakkında bilgi sahibi olan yetkililerden biri, “Ses kaydı, Cemal’e içeri girdikten sonra ne olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Bir başka yetkili ise, “Hem Cemal’in hem de Arapça konuşan diğer erkeklerin sesini duyabiliyorsunuz... Nasıl sorguya çekildiğini, işkence edildiğini ve ardından da öldürüldüğünü duyabiliyorsunuz” ifadesini kullandı. Habere göre, Türk yetkililer kayıtların içeriği konusunda ABD’li muhataplarını bilgilendirdi. Ancak gazete ABD’lilerin görüntüleri izleyip izlemediğinin ya da ses kayıtlarını dinleyip dinlemediğinin bilinmediğini belirtti. New York Times’a konuşan bir Türk yetkili de Kaşıkçı’nın Suudi ajanlardan oluşan bir ekipçe öldürüldüğünü söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Suudi ajanlar, Kaşıkçı’nın cesedini parçalara ayırmak için bu amaçla başkonsolosluğa getirdikleri kemik testeresini kullandı.

Haberin Devamı

CNN: Şok edici

Washington Post’un ardından ABD’li basın kuruluşu CNN de benzer iddiada bulundu. CNN, isim vermeden “yabancı bir istihbarat yetkilisi” kaynağıyla verdiği haberinde, Türkiye’nin, Kaşıkçı’nın bir haftadan daha uzun bir süre önce Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğüne dair elinde “şok edici” ses ve görüntüler olduğunu ileri sürdü. Haberde, “Kaynağımıza, Batılı bir istihbarat ajansı tarafından aktarılan kanıtlar, konsolosluğun içinde darp ve mücadele olduğunu gösteriyor. Kaynak, Kaşıkçı’nın öldüğü ana dair kanıtlar da olduğunu söyledi” ifadelerine yer verildi.

Mesajlarına bakamamış

Haberin Devamı

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, konsolosluğa girmeden önce Kaşıkçı’nın kendisine verdiği cep telefonunda WhatsApp mesajlarını gösterdi. Kaşıkçı’nın telefonuna bağlı olan Apple Watch saatinden hiçbir mesajı okumadığı görülüyor.
Trump: Silah satışından vazgeçemeyiz
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması nedeniyle Suudi Arabistan’a silah satışını kısıtlamaya henüz hazır olmadığını söyledi. Washington Post’un haberine göre, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Bu kabul edilemez” diyen Trump, “Askeri teçhizata ve diğer şeylere 110 milyar dolar harcıyorlar ki, bu da iş sahası yaratıyor” dedi. Suudi Arabistan dünyanın en büyük silah ithalatçılarından biri ve ithalatının büyük çoğunluğunu ABD’den gerçekleştiriyor. Kaşıkçı’nın akıbetini ortaya çıkarmak istediğini söyleyen Trump, ancak silah satışı sayesinde elde edilen gelirden ve yaratılan iş sahasından vazgeçemeyeceklerini söyledi.
Suudi heyet Türkiye’de
Suudi Arabistan’dan bir heyetin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili soruşturma kapsamında Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Ankara’ya ulaşan Suudi heyetle Türk yetkililer arasında hafta sonunda görüşmeler yapılması bekleniyor.
Konsoloslukta araç hareketliliği
Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu binasına dün biri Ankara plakalı olmak üzere 4 lüks araç geldi. Araçlarda bulunan 11 kişi konsolosluk binasına girdi.
Konsolosun evine gizemli ziyaretçi
Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nun rezidansına dün beyaz önlüklü bir kişi geldi. Konsolosluk aracından inen bu kişinin elinde bir çanta bulunduğu görüldü. Rezidansa gelen kişinin Suudi konsolosun tıp öğrencisi oğlu İbrahim Muhammed olduğu öğrenildi.
1 milyar dolarlık yatırımı durdurdu
VIrgIn şirketlerinin sahibi İngiliz iş adamı Richard Branson, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması nedeniyle Suudi Arabistan’a yatırımlarını durdurduğunu açıkladı. Richard Branson, Suudi Arabistan’daki iki turizm projesinin yöneticiliğinden çekildiğini, Virgin’in Suudi Arabistanlı yetkililerle uzay projelerine yönelik görüşmeleri de durdurduğunu söyledi. Virgin Galactic ve Virgin Orbit şirketleri, Suudi Arabistan Kamu Yatırımı Fonu ile 1 milyar dolarlık bir yatırım projesi için müzakereler yürütüyordu.

Haberin Devamı