Gazete Vatan Logo

Kabil'de peş peşe şiddetli patlamalar! Çok sayıda ölü ve kayıp...

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 6. patlama meydana geldi. Patlamalarda en az 60 kişinin öldüğünü ve 140 kişinin yaralandı. Öte yandan ABD ordusundan 11 deniz piyadesi ile 1 ordu sıhhiyecisi olmak üzere toplam 12 Amerikan askerinin yaşamını yitirdiğini bildirildi. MSB, "Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." derken, saldırıyı DEAŞ'ın üstlendiği açıklandı.

Kabil'de peş peşe şiddetli patlamalar! Çok sayıda ölü ve kayıp...

ABD Savunma Bakanlığı, Kabil Havalimanı'nın dışında patlama yaşandığını bildirdi. Patlamada en az 50 kişinin hayatını kaybettiği 120 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

Beyaz Saray, Başkan Biden'ın konu hakkında bilgilendirildiğini açıkladı.

SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

Afganistan'da Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nın Abbey Kapısı'nın yakınında meydana gelen ve 40 kişinin öldüğü intihar saldırısını DEAŞ üstlendi. Bu patlamadan önce Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir DEAŞ saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti.

Politico'nun ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre; ölü sayısının artmasından endişe edilen intihar saldırısını terör örgütü DEAŞ üstlendi.

12 ABD ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının 2 Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bugün düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi.
Yetkililer, hayatını kaybeden askerlerden 11'inin deniz piyadesi, 1'inin ise ordu sıhhiyecisi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

PEŞ PEŞE PATLAMALAR

Saldırıyı DEAŞ'ın üstlenmesinin ardıdnan Afganistan'ın başkenti Kabil'de şiddetli bir patlama daha meydana geldi. Patlamaya ilişkin henüz bir bilanço açıklanmazken, sivillerin bulunduğu bölgede yaşandığı ifade edildi.

SALDIRI İHBARI ALINMIŞTI

Kabil Havalimanı, Taliban'ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları havaalanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu. Öte yandan Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir DEAŞ saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin "terör saldırısı" tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından, Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son vermişti.

ABD'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Kabil Havaalanı'nın dışında bir patlama olduğunu teyit ediyoruz." ifadesini kullandı.
Can kaybı olup olmadığının henüz netleşmediğini belirten Kirby, detayları "ellerinden geldiğince" aktaracaklarını kaydetti.
BBC, üst düzey bir sağlık yetkilisine dayandırdığı haberinde, en az 60 kişinin öldüğünü ve 140 kişinin yaralandığını duyurdu.
Kabil'deki İlk Yardım Hastanesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, aralarında çocuk ve kadınların olduğu yaralıların gelmeye devam ettiği bildirildi.
Al-Jazeera ise daha önce ölü sayısını 25, yaralı sayısını 90 olarak bildirmişti.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirdi.
Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, patlamanın kesinlikle DEAŞ tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktardı.

Haberin Devamı