Gazete Vatan Logo

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson Sol Parti’ye PKK tepkisi: Ortaklık yapmayı düşünmüyoruz

NATO Madrid Zirvesi'nde İsveç ve Finlandiya'nın İttifak’a katılımını öngören Üçlü Muhtıra imzalanmış, terörle mücadele konusunda Türkiye ile dayanışma ve iş birliği sergileyecekleri taahhüdünde bulunmuştu. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, yaklaşan seçimler öncesi terör örgütü PKK’ya yakınlığıyla bilinen Sol Parti’yi eleştirdi. Koalisyon kapısını kapattığı Sol Parti için, “PKK bayrağı sallamaları hükümetin etkinliğini arttıran bir şey değil. Bu beni düşündürüyor” ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson Sol Parti’ye PKK tepkisi: Ortaklık yapmayı düşünmüyoruz

İsveç devlet televizyonu SVT’ye konuşan Başbakan Magdalena Andersson, 11 Eylül seçimleri sonrası terör örgütü PKK’ya yakınlığıyla bilinen Sol Parti’yle koalisyon seçeneğine kapıları kapattı. Azınlık hükümeti lideri olan Andersson, seçimlere ilişkin değerlendirmesi sırasında, “Bir terör örgütü olan PKK’nın bayraklarını sallayan Sol Parti ile ortaklık yapmayı düşünmüyoruz. PKK bayrağı sallamaları hükümetin yararına bir şey değil” ifadelerini kullandı.

SOL PARTİ LİDERİ: ‘ONAYLAMIYORUM’
Halihazırda mecliste 27 sandalyesi bulunan Sol Parti’nin dört milletvekili, Visby kentinde 7 Temmuz’da katıldıkları bir etkinlikte, terör örgütünün simgeleriyle poz verip bunları sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.

O dönem yaptığı açıklamada Andersson, “PKK sadece İsveç değil Avrupa Birliği ülkelerinin de terör örgütü listesinde. Bu bayrakla poz vermek aşırı derece uygunsuz” demişti. Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson’ın “PKK, 1984’te terör örgütü olarak tanındı” hatırlatması yapması üzerine Sol Parti lideri Nooshi Dadgostar da kendi vekillerini uyarmış, hareketlerini onaylamadığını kaydetmişti.

Haberin Devamı

FİNLANDİYA’DA 3’LÜ NATO TOPLANTISI
İsveç, Finlandiya ve Türkiye’den heyetler bugün Madrid mutabakatının ilerleyişi görüşmek üzere ilk kez Finlandiya’da buluşacaklar. NATO Madrid Zirvesi sırasında iki ülkenin İttifak’a katılımını öngören Üçlü Muhtıra ile Daimi Ortak Mekanizma kurulmuştu. 28 Haziran’da imza atılan metinle müstakbel üyeler Finlandiya ve İsveç, terörle mücadele konusunda Türkiye ile dayanışma ve iş birliği sergileyecekleri taahhüdünde bulunmuştu. Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısında Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık edecek.

SEÇİM SONUCU NATO ADAYLIĞINI ETKİLER Mİ
11 Eylül seçimleri için İsveç’te erken oy kullanma süreci başladı. Seçim günü sandık başında sıra beklemek istemeyenler şimdiden oylarını kullanırken, fikir değiştirirlerse son ana kadar tercihlerini yeniden beyan etme hakkına sahipler. 2018’de erkenden oy kullananların oranı yüzde 37 olmuştu. Bu seçimlerde de sandığa erken gitme oranının yüksek olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞ KÖKENE İNKÂR
Bu seçimlerde milliyetçi İsveç Demokratları’nın oylarını arttırması bekleniyor. Partisini aşırı sağdan merkeze taşımaya çalışan 43 yaşındaki Jimmie Akesson reddetse de bazı kurucularının 1980’lerde neo-Nazi hareketleri ile bağlantısı olduğu kanıtlandı. Ancak Fransa ve İtalya’daki örneklere benzer şekilde partisinin aşırı sağ geçmişini inkâr eden Akesson, bunda kısmen başarılı olmuşa benziyor. Anketlere göre, iktidardaki Sosyal Demokratlar liderliğindeki sol blokla İsveç Demokratları’nın öncülük ettiği sağ blok arasındaki yarış çok yakın geçecek. Öte yandan İsveç Demokratları, Ukrayna işgalinden önce NATO konusunda şüpheci olsalar da görüşleri İttifak lehine değişmiş durumda. NATO’ya üyelik seçim sürecinde partilerin tartışma konusu değilken, sonucun katılım niyetini etkilemesi beklenmiyor.