Gazete Vatan Logo

İşte yeni komşularımız!

Bu sabah sınırda çatışma çıktı... Akçakale'de okullar tatil edildi

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne bir kaç yüz metre mesafedeki Tellebyad sınır kapısında muhalifler ile Suriye askerleri arasında dün geceden sabaha kadar şiddetli çatışmalar yaşandı. Akçakale İlçe Merkezi ve sınır hattındaki köy okullarında çatışmalar nedeniyle okullar tatil edildi. Sabah saatlerinde ise muhalifler sınır kapısını ele geçirdi ve Suriye bayrağını indirdi.

İki gündür devam eden çatışmalarda yaralanan çok sayıda kişi ile evlerini terkeden sivil vatandaşlar Türkiye ye sığındı. Bugün'de sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başlayan çatışmalarda muhalifler Tellebyad sınır kapısını ele geçirmek için mücadeleye başladı. Sınır kapısındaki gümrük binası yoğun ateş altına alındı. Zaman zaman bombaların düştüğü binadan dumanlar yükseldi.

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi’nin karşısında bulunan Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi’nde muhalifler ile askerler arasındaki çatışmalar şiddetini artırarak sürdürüyor. Muhalifler, Türkiye sınırına 300 metre mesafede ele geçirmek istediği Telebyad Gümrük Kapısı’nı yoğun ateş altına aldı. Zaman zaman atılan bombalar nedeniyle gümrük binasından dumanların yükseldiği görülüyor. Türkiye tarafında tedirginliğe yol açan çatışma sonrası, Akçakale ilçe merkezi ile ilçenin sınır hattında bulunan köylerde okullar tatil edildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala da dün yaşanan çatışmalar nedeniyle eğitime ara verildiğini söyledi. Pala, duruma göre okulların yarın da tatil edilebileceğini kaydetti.

SINIR KAPISI DÜŞTÜ, BAYRAK İNDİRİLDİ

Bu arada muhalifler dün geceki şiddetli çatışmaların ardından bugün saat 10:00 sularında Türkiye Suriye sınırında bulunan Akçakale sınır kapısını ele geçirdi.

Özgür Suriye Ordusu’nda mensup silahlı kişiler sınır kapısında bulunan Suriye bayrağını indirdi.

Dün geceden bu yana bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Sınır kapısını ele geçirmeye çalışan muhalifler ile askerler arasındaki çatışmalar sırasına Türkiye tarafı da etkilenmiş, seken kurşunlardan yaralananlar olmuştu.

Akçakale’de güvenlik nedeniyle okullarda bir günlüğüne ara verilmişti.

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de, muhalifler ile ordu güçleri arasında süren çatışmalar, aylardır ülkenin sakin olarak bilinen kentlerinden Rakka’ya sıçradı. Rakka’da 3 gündür devam eden gerginlikte, muhalifler Akçakale’nin karşısında bulunan Türkiye sınırına 300 metre uzaklıktaki Telebyad İlçesi’nde sınır kapısını ele geçirmek için Suriye askerleri ile çatışmaya başladı. Giderek şiddetini artıran çatışmalarda çok sayıda kişi ölürken, onlarca kişi de yaralandı. Çatışmadan kaçan onlarca kişi de, sınırı aşıp Türkiye’ye sığındı ve Akçakale’de bulunan çadır kente yerleştirildi.

GÜMRÜK BİNASI KUŞATILDI

Telebyad’da dün başlayan çatışmalarda muhalifler, ele geçirmek istedikleri Telebyad Sınır Kapısı’nı ve gümrük binasını kuşattı. Muhalifler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte içeride bulunan askerler ve keskin nişancılar ile çatışmaya başladı. Silah seslerinin yankılandığı çatışmalar sırasında, binadan zaman zaman atılan bombalar nedeniyle dumanlar yükseldiği görüldü. Gümrük binasının yanı sıra Telebyad’ın iç kısımlarında da silah sesleri durmadı.

YARALILAR TÜRKİYE’YE GETİRİLİYOR

Sabah saatlerinde gümrük binası ve ilçe merkezinde başlayan çatışmalarda yaralanan çok sayıda Suriyeli, birkaç yüz metre mesafedeki Türkiye sınırına getirildi. Sınır bölgesi ve yakın köylerden Türkiye’ye gelen yaralılar hastanelere, sivil vatandaşlar ise çadır kentlere yönlendirildi. Sınırı geçen Suriyeliler, çatışmaların şiddetli şekilde sürdüğünü ve çok sayıda kişinin öldüğünü söyledi.

İLÇEDE TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR, VATANDAŞLAR EVLERİNİ TERK ETTİ

Telebyad’da dün başlayan çatışmalarda, çok sayıda şarapnel parçası ve kurşun Türkiye tarafına isabet etti. Suriye yönünden gelen kurşunlar, Akçakale’de evlerinin damında bulunan 3 kişinin yaralanmasına da yol açtı. Bunun üzerine yetkililer, belediye ve cami hoparlörlerinden, damlara çıkılmaması ve sınır bölgesine yaklaşılmaması yönünde uyarı anonsları yaptı. Sabah saatlerinde yeniden başlayan çatışmalar sonrası sokakların boşaldığı ve sınır bölgesinde kimsenin bulunmadığı görüldü. Sınıra yakın evlerde yaşayan bazı vatandaşların da, şiddetli çatışmalar nedeniyle korktukları için geceyi daha güvenli olarak gördükleri ilçe merkezindeki yakınlarının yanında geçirdikleri belirtildi.

ASKER TEYAKKUZDA

Çatışmalar nedeniyle Türkiye tarafında da hareketlilik arttı. Sınır hattına takviye edilen askerler, Suriye tarafında yaşananları yakından izlemeye başladı. Askerin teyakkuz halinde olduğu Akçakale ilçe merkezine de, Şanlıurfa’dan gönderilen takviye polisler görevlendirildi.

MUHALİFLER KAPIYI ELE GEÇİRDİ

Türkiye sınırına 300 metre mesafedeki çatışmalarda muhalifler, Telebyad Sınır Kapısı’nı ele geçirdi. Saat 10.00 sıralarında yoğun bombardımanla vurulan gümrük binasını ele geçiren muhalifler, daha sonra binanın çatısındaki Suriye bayrağını indirdi.

Askerlerin ve keskin nişancıların bulunduğu gümrük binasını vuran ve kısmen yıkılmasını sağlayan muhalifler daha sonra, binanın çatısına çıktı. Tekbir getiren ve havaya uzun namlulu silahlarla ateş açan muhalifler, daha sonra çatıda bulunan Suriye bayrağını gönderden indirip yere attı. Bir süre sonra çatıdan inen muhalifler, sınır kapısındaki Beşar Esad fotoğrafını yırtıp, alandaki büyük direkte asılı Suriye bayrağını da indirdi.

112 AMBULANSLARI SINIRI GEÇİP YARALILARI ALDI

Kapının ele geçirilmesinin ardından silah sesleri de kesildi. Şiddetli çatışma sonrası yaralanan muhalifler de, 150 metre kadar Suriye sınırından içeri giren 112 acil servis ambulansları ile alınıp Akçakale Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirildi. 4’ü ağır 10 yaralı tedavi için Akçakale ve Şanlıurfa’daki hastanelere götürüldü.

VATANDAŞLAR SU GÖTÜRDÜ

Sınır kapısı önünde şiddetli çatışmaları izleyen bazı Akçakaleli vatandaşların, sınırın muhaliflerce elege çirilmesinin ardından, 300 metre uzaklıktaki Özgür Suriye Ordusu mensuplarına Akçakale Sınır Kapısı’nı kullanarak kolilerle su götürdükleri görüldü.

Çatışmalardan kaçarak Akçakale’ye gelen 100’e yakın Suriyeli sivil de, askerler tarafından teslim alınarak ve çadırkente götürüldü. Yaklaşık 2 ay önce Akçakale’de kurulan 10 bin kişilik Süleyman Şah Çadır Kent’in kapasitesinin 20 bine çıkarılması için de çalışmalara başlandığı bildirildi.

MUHALİFLER ESAD FOTOĞRAFLARINI ÇİĞNEDİ

Suriye’nin Rakka şehrine bağlı Telebyad ilçesindeki sınır kapısını 2 gün süren çatışmaların ardından sabah saatlerinde ele geçiren muhalifler, kontrolünü elinde tuttukları gümrük binasında gazetecilerle görüştü. Yerde Suriye ordusuna ait 2 askerin cesedini gösteren ve sık sık tekbir getiren elleri silahlı muhalifler, "Burası artık bizim kontrolümüzde" dedi. Muhalifler daha sonra gümrük binasından söktükleri Esad fotoğraflarını ayaklarının altında çiğnedi.

Şiddetli çatışmaların ardından sabah saatlerinde ele geçirilen Telebyad Sınır Kapısı’nın kontrolünü elinde tutan muhalifler, sınırı aşarak yanlarına giden gazetecilerle görüştü. Çatışma sırasında kısmen hasar gören gümrük binası çevresindeki yıkıntılar arasında Suriye ordusuna çalıştığı ve 1’i İranlı keskin nişancı olduğu iddia edilen 2 askerin cesedi görülürken, Suriye bayrağı ile Esad’a ait fotoğrafların parçalanmış olması dikkat çekti. Ellerinde uzun namlulu silahlar ile sınır kontrolünü elinde tuttuklarını anlatan muhalifler, "Özgür Suriye Ordusu olarak çatışma sonunda burada kontrolü elimize geçirdik. Artık burada kontrol Özgür Suriye Ordusu’na aittir" dedi.

Sık sık tekbir getiren muhalifler daha sonra Esad fotoğrafları ile Esad portresinin işlendiği bir halıyı ayakları altına alıp çiğnedi.

TOP SESLERİ DUYULUYOR

Öte yandan, öğleden sonra zaman zaman Telebyad İlçesi’nde top sesleri duyulmaya başlandı. Muhalifler, sınır kapısını ele geçirmelerinin ardından Suriye ordusuna ait zırhlı araçların Rakka’dan Telebyad’a geldiğini ve gümrüğü yeniden ele geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Telebyad’ın iç kesimlerinde tanklardan atılan topların bazı yerleşim alanlarını vurduğu ifade edilirken, gümrük binasının da hedef alan top atışlarının yapıldığı bildirildi.

SURİYE’DE ÇIKAN YANGIN TÜRKİYE’YE SIÇRADI

SURİYE’nin Lazkiye kenti ormanlık alanında çıkan yangın, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne sıçradı.

Lazkiye’ye bağlı Kulcuk Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda bugün öğle saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Türkiye sınırına 500 metre uzaklıkta çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Suriye’nin müdahale etmediği yangın akşam saatlerinde Yayladağı İlçesi’nin Çalıboğazı Karakolu yakınlarından Türkiye’ye sıçradı.

Sınırda önlem alan Yayladağı Orman İşletme Şefliği ekipleri yangına karadan ve havadan müdahale etti. Bir helikopterin havadan su attığı yangın kontrol edilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı