Gazete Vatan Logo

İsrail ve Yunanistan'dan taziye mesajı!

İsrail ve Yunanistan'dan taziye mesajı!

Soma'daki maden faciası nedeniyle çeşitli ülkelerin üst düzey yetkilileri taziye mesajları göndermeye devam ediyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ABD Çalışma Bakanı Thomas Perez ve Kanada Dışişleri Bakanı John Baird taziye mesajı yayınladı.



İsrail

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Soma'da yaşamını yitiren işçiler için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi.

İsrail Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Peres mesajında, "Manisa'da yaşanan trajik kaza nedeniyle şahsım ve İsrail halkı olarak derin başsağlığı diliyoruz. Hepimiz, masum insanların çalışırken hayatlarını kaybetmeleri haberiyle şoke olduk" ifadesini kullandı.

"Düşüncelerinin Türk halkıyla" olduğunu belirten Peres, şunları kaydetti:

"Trajedi zamanlarında hepimiz birbirimize yardım etmek için elimizden geleni yapmalıyız ve Türkiye ne tür bir yardım isterse yardıma hazırız. İsrail'in kutsal topraklar halkı, kurbanlar ve aileleri, halen mahsur kalanların kurtarılması ve yaralıların tamamen iyileşmesi için dua etmektedir. Lütfen benim ve İsrail halkının içten taziyelerini kabul ediniz."



Yunanistan

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Cumhurbaşkanı Gül'e, Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Papulyas, Yunan halkı adına başsağlığı dilerken, mağdur ailelere derin üzüntüsünü dile getirdi. Papulyas, mahsur kalanların kurtarılması dileğinde de bulundu.

Papulyas'ın yanı sıra Yunanistan Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e taziye mesajı gönderdi. Meymarakis mesajında, derin üzüntüsünü dile getirerek, mahsur kalanların kurtarılması çabalarının olumlu sonuç vermesini ümit ettiğini kaydetti.


Kazakistan

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de Cumhurbaşkanı Gül'e taziye telgrafı gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev, taziye telgrafında, Soma'daki maden faciasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diledi.

İtalya

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, İtalya'nın dost Türk halkı ve kazada hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin yanında olduğunu belirterek "İtalyan hükümeti adına, Türkiye'nin batısında dün meydana gelen trajik maden kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu vesileyle Ankara'nın, Avrupa'ya entegrasyonu yolunda hükümetimin verdiği desteği ve yakınlığı yinelemek ve kişisel olarak da iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine bağlılığımı teyit etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

ABD

ABD Çalışma Bakanı Thomas Perez de yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'de dün, yüzlerce kişi kömür madenindeki mesailerine gitti ve geri dönmedi. ABD, kurtarma çalışmaları devam ederken Türkiye ile dayanışma halindedir. Biz de yıllar boyunca kendi ülkemizde maden faciaları ve felaketleri yaşadık ve kurtarma operasyonlarının zorluklarını, bu gibi zamanlarda ailelerin keder ve acılarını anlıyoruz."

Bu tip trajedilerin, tüm işçilerin mesaileri bittikten sonra evlerine güvenli biçimde dönmelerini sağlama ihtiyacını bir kez daha hatırlattığını belirten Perez, "Dünyanın hiçbir yerinde, hiç kimse, yaşamını sürdürmek için hayatını riske atmak zorunda kalmamalı. Hiçbir yerde, ailenize destek olmak için yaptığınız iş, aynı zamanda eş, ebeveyn, çocuk ya da kardeşin hayatını alarak ailenizi yıkmamalı.

Bu sarsıcı, korkunç patlamada sevdiklerini kaybeden herkese en derin başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Mahsur kalan ve hayatları için mücadele edenlerin de sağ salim kurtarılması için dua ediyorum. Çalışma Bakanlığında Türkiye'deki yetkililerle temas kurduk ve elimizden gelen her yardımı sağlamaya hazırız."

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, başsağlığı mesajında, Türkiye'de yüzlerce işçinin öldüğü, yaralandığı ve bazılarının da kurtarılmayı beklediği felaket haberini üzüntüyle öğrendiğini belirterek "Bütün Kanada halkı adına, bu kazada yakınlarını kaybeden ailelere en derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Dualarımız, şu anda madende mahsur kalıp kurtarılmayı bekleyenler için. Türk halkı, bu acılı ve yaslı günlerinde daima düşüncelerimizde olacak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı