Gazete Vatan Logo

İsrail ordusu, Gazze şehir merkezine girdi

İsrail Savunma Bakanı Gallant, "İsrail ordusu Gazze şehrinin merkezine girdi. İnsani ara verilmesi için rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor." ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, ABD’nin Gazze Şeridi’nin yeniden işgalini desteklemediğini açıkladı.

İsrail ordusu, Gazze şehir merkezine girdi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun Gazze şehrinin merkezine girdiğini açıkladı. Öte yandan Gallant, "Savaştan sonra Gazze'yi ne İsrail ne Hamas yönetecek." ifadelerini de kullandı.

ABD'DEN 'İŞGALİ DESTEKLEMİYORUZ' AÇIKLAMASI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Gazze Şeridi’nin yeniden işgalini desteklemediğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’nde güvenliği üstleneceği yönündeki açıklamalarına cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, "Genel olarak konuşmak gerekirse, Gazze'nin yeniden işgalini desteklemiyoruz ve İsrail de desteklemiyor" dedi.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların patlak verdiği 7 Ekim’den bir gün öncesine değinen Patel, "Aynı zamanda İsrail'le 6 Ekim'deki statükoya geri dönülmeyeceği konusunda da aynı fikirde olduğumuzu belirtmek önemli. İsrail ve bölge güvende olmalı. Gazze artık İsrail halkına veya başka birine karşı saldırılarının gerçekleştirileceği bir üs olamaz ve olmamalıdır. Bu nedenle, kriz sona erdiğinde Gazze'de ortaklarımızla çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Gazze Şeridi'nden 2005 yılında geri çekilmişti. İsrail, ordusu 2005 yılına kadar Gazze Şeridi’nde kontrol sahibiydi.

DSÖ'DEN ÇAĞRI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir kez daha ateşkes çağrısında bulundu. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Bir aydır Gazze'de yoğun bombardıman yaşanıyor. 10 bin insan öldü. Bunların 4 binden fazlası çocuktu. Bu insanlık felaketi daha ne kadar sürecek? Tüm tarafları insani bir ateşkesi kabul etmeye ve kalıcı barış için çalışmaya çağırıyoruz. Rehinelerin derhal serbest bırakılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Tarih hepimizi bu trajediyi sona erdirmek için yaptıklarımıza göre yargılayacaktır” dedi.