Gazete Vatan Logo

‘İsrail Hamas’la masada’ iddiası

İsrail’in, Hamas’ın askeri kanadıyla, 2 İsrail askerinin naaşıyla rehin tutulan 3 İsrail vatandaşının iadesi için gizlice görüştüğü iddia edildi

‘İsrail Hamas’la masada’ iddiası

İsrail’in, Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas örgütünün askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’yla masaya oturduğu öne sürüldü. Yerel basının ortaya attığı iddiaya göre İsrailli bir heyet, geçtiğimiz Cuma Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmede örgütün 2014’ten bu yana elinde tuttuğu 2 İsrail askerinin naaşıyla 3 İsrail vatandaşının, İsrail hapishanelerindeki Hamas üyeleriyle takas edilmesi konusu ele alındı. İddiaya göre Hamas, askerlerin durumuna ilişkin bilgi vermek karşılığında İsrail’den, İsrail hapishanelerindeki kadın ve çocuk tutukluların tamamıyla, 2011’de İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklanan 58 Filistinlinin serbest bırakılmasını talep etti.

‘İhlal yok’

Haberde, görüşme sonucunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığı ve görüşmelerin belirsiz bir zamana ertelendiğine vurgu yapıldı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Hamas’la takas görüşmesinde bulundukları iddiasını reddetti. İsrail’in Kanal 7 televizyonuna konuşan Liberman, “Hamas hareketi ile herhangi bir görüşmemiz yok. Esirlerimizi geri almak için çabalarımız devam ediyor. Ancak bu çabalarımızda herhangi bir ihlal olmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

‘Canlı terörist vermeyelim’

Haberin duyulmasının ardından bir açıklama yapan Eğitim Bakanı Naftali Bennett, İsrail’i ‘ölmüş askerleri için hayatta olan teröristleri serbest bırakmamaları’ konusunda uyardı. Bennett, 2011’de İsrailli asker Gilad Şalit’in kurtarılması için serbest bırakılan Hamas üyelerinden bir çoğunun ‘Yahudileri öldürmeye’ devam ettiği yorumunda bulundu. İsrail, Hamas’ın rehin tuttuğu Şalit karşılığında bine yakın Hamas üyesi tutukluyu serbest bırakmıştı.