Gazete Vatan Logo

İşkence merkezleri sorumlusu!

Wikileaks'de yayınlanınca ortaya çıkmıştı

Guardian gazetesi, baş sayfasını Pentagon'un Irak'taki işkence merkezlerindeki rolünü ortaya çıkaran özel haberine ayırmış.

Haber, şu anda 20 yıl hapis cezası ile yargılanan Amerikan askeri Bradley Manning'in Wikileaks'e sızdırdığı belgelerin ardından Guardian ve BBC Arapça servisinin yaptığı bir araştırmaya dayanıyor.

Habere göre, Pentagon, Latin Amerika'da paramiliter gruplara danışmanlık yapan ABD özel kuvvetlerinde görevli Albay James Steele'i Irak'ta gizli gözaltı ve işkence merkezleri oluşturan komanda birliklerini denetlemesi için görevlendirdi. Bu birimlerin Irak'taki en ağır işkence vakalarından sorumlu olduğu iddia ediliyor.

Irak'a gönderilen danışmanlardan bir diğeri James Koffman'ın da bu gözaltı merkezlerinde çalıştığı belirtiliyor.
Gazeteye göre bu haberle birlikte ilk defa ABD'nin Irak savaşı sırasında yaşanan işkence vakalarındaki rolü ortaya çıktı. Bunun yanısıra, bir seks skandalı nedeniyle istifa etmek zorunda kalan ve Steele'in doğrudan rapor verdiği CIA Başkanı General David Petraeus'un da ilk defa bu ihlallerle ilgisi olduğu ortaya çıkıyor.

Gazete iç sayfalarında James Steele'in 1980'lerde El Salvador'da militan gruplara karşı operasyonarda ve işkence olaylarındaki rolü ile ilgili detaylı bilgi veriyor ve hem oradan hem de Irak'tan işkence mağdurlarının ifadelerine yer veriyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Steele gizemini koruyor. Irak'tan 2005 Eylül ayında ayrıldı ve enerji alanına girdi... Şimdiye dek medyanın ilgisinden uzaktı. Eğer Wikileaks'e milyonlarca ABD belgesi sızdıran ve şu an 20 yıl hapis cezası ile yargılanan ABD askeri Bradley Manning olmasaydı öyle kalmaya da devam edecekti." (BBCTÜRKÇE)

Haberin Devamı