Gazete Vatan Logo

İran'dan İsrail'e İHA saldırısı gerçekleşti: Mesele sonuçlanmıştır

Dünyanın gözü Ortadoğu'da sıcak gelişmelerde. İsrail Devlet Televizyonu, İran'ın İHA saldırısı başlattığını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-İran gerilimi nedeniyle tatilini yarıda kesip Washington'a döndü. El Cezire'ye konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise İran'ın pazar günü İsrail'e saldıracağını iddia etti.

İran'dan İsrail'e İHA saldırısı gerçekleşti: Mesele sonuçlanmıştır

Gazze'de sivilleri katleden İsrail'in Şam'da İran konsolosluğunu vurmasıyla tırmanan gerilimde son dakika gelişmeleri yaşanıyor.

İRAN İHA SALDIRISI BAŞLATTI

İsrail Devlet Televizyonu'nun haberine göre, İran'ın İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU SALDIRIYI DUYURDU

İran devlet televizyonu geçtiği son dakika haber ile İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldı açıklamasını yaptı.

İSRAİL: HAVA SAVUNMA SİSTEMİMİZ HAZIR

İsrail Ordu Sözcüsü: İHA'ların İsrail'e ulaşması saatler alacak. Hava savunma sistemimiz bu saldırıya hazır.

İRAN: MESELE SONUÇLANMIŞTIR

İran’ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran’ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

İRAN'IN İHA'LARINI ABD DURDURDU

İsrailli bir savunma yetkilisi, İsrail'e ateşlenen yüzlerce en az 100 insansız hava aracının İsrail hava sahası dışında ABD tarafından durdurulduğunu söyledi.

GOLAN TEPELERİNE ROKET SALDIRISI

Hizbullah, Lübnan'dan Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri üssüne onlarca roket attığını iddia etti.

'İHA SALDIRISI SONRASI BALİSTİK FÜZELER ATEŞLENDİ' İDDİASI

İran medyası, İsrail'e ilk balistik füze fırlatıldığını iddia etti.

İRAN: ABD'YE GEREKLİ UYARILARI YAPTIK

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan Hollanda ve Belçika Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail’in Şam’da İran Konsolosluğu'nu hedef alması ve bu saldırıya İran'ın karşılığı ele alındı.

Abdullahiyan görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail rejiminin Şam’da İran Konsolosluğunu hedef alması ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesini ele aldık. Ülkemizin konuya ilişkin duruşunu aktardım. ABD’ye konu hakkında gerekli uyarıları yaptığımızı vurguladım. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapılan görüşmede uluslararası, bölgesel ve Gazze'deki son gelişmeler ele alındı” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınayarak, Fransa'nın "İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını" yineledi.

AB'DEN İRAN'A KINAMA

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınayarak "benzeri görülmemiş bir gerginlik" olarak tanımladı.

Borrell sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AB, İran'ın İsrail'e yönelik kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu eşi benzeri görülmemiş bir gerginlik ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir" dedi.

NETANYAHU: HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı videolu açıklamada, İsrail'in İran'dan gelecek doğrudan bir saldırıya hazır olduğunu ve aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, “Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.

İsrail vatandaşlarına da seslenen Netanyahu, "Siz İsrail vatandaşlarının da sükunetinizi koruduğunuzu biliyorum. Sizleri İç Cephe Komutanlığı'nın direktiflerini dinlemeye davet ediyorum. Birlikte ayaktayız ve Tanrı'nın yardımıyla tüm düşmanlarımızın üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİNİ TOPLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında Tel Aviv'deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı.

Haberin Devamı

Toplantıya Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililer katılıyor.

İSRAİL: İRAN İHA'LARI ÜLKEYE DOĞRU İLERLİYOR

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İran'dan fırlatılan çok sayıda insansız hava aracının İsrail'e doğru ilerlediğini belirtti.

IDF’nin İHA’ları izlediğini belirten Hagari, İHA’ların ülkeye ulaşmalarının birkaç saat alacağını kaydetti. Hagari, başka saldırılar olması halinde IDF'nin kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi. Ülkede sirenlerin yalnızca İHA’ların İsrail hava sahasına girdiğinde çalacağını kaydeden Hagari, IDF'nin hedefleri mümkün olduğunca erken imha etmek için çalışacağını vurguladı.

LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Lübnan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, yaşanan bölgesel gelişmelerin ardından ülke hava sahasının gelen, giden ve transit tüm uçaklara geçici olarak kapatılacağını duyurdu.

Açıklamada, kapatma kararının tedbir amacıyla alındığı ve yerel saatle 01.00'den Pazar günü 07.00'ye kadar geçerli olacağı belirtildi.

BIDEN DEVLETİN ÜST KADEMESİNİ TOPLUYOR

Beyaz Saray İran'ın İsrail'e saldırısını doğruladı. Başkan Biden Beyaz Saray Durum Odası’nda devletin en üst kademesini topluyor. Toplantıda olması beklenen isimler: Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Blinken, Genelkurmay Başkanı Brown, CIA Direktörü Bill Burns, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Orta Doğu Direktörü Brett McGurk

IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI

Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

THY'NİN UÇAĞI GERİ DÖNDÜ

Gece saatlerinde İsrail’e drone saldırılarında bulunan İran, olası saldırılara karşı hava sahasını tüm uçuşlara kapatmıştı. İki ülke arasında yaşanan gerilim nedeniyle iki gün boyunca Pegasus Havayolları seferlerini iptal etti. THY’nin Tahran seferini yapan uçağı İstanbul Havalimanı’na geri dönerken, Şiraz, İsfahan ve Meşhed seferini yapan uçakları ise havada tur atarak geri dönüş için kararı bekliyor.

PEGASUS HAVAYOLLARI İRAN'A YAPILACAK UÇUŞLARI İPTAL ETTİ

İran’ın İsrail’e yönelik başlattığı drone saldırılarının ardından Tahran Hava Sahası tüm ticari uçuşlara kapatıldı. Pegasus Havayolları, İran'a bugün ve yarın yapılacak olan seferlerin iptal edildiğini açıkladı.

İSRAİL BAŞBAKANLIK UÇAĞI HAVALANDI

İran’ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle tüm dünyada gergin bekleyiş sürüyor. Gözler İsrail ve İran’a çevrilirken, İsrail’de hareketlenme yaşandı. İsrail Başbakanlık uçağı “Siyon Kanadı” uçuş takip sitelerinden alınan bilgilere göre ülkenin güneyindeki Nevatim Hava Üssü'nden havalandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun uçakta olup olmadığı henüz bilinmezken, Netanyahu için inşa edilen uçak resmi olarak henüz kullanılmamıştı.

ÜRDÜN HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Ürdün kendi güvenliği için adım attı. Devlete ait Mamlaka haber ajansına göre, Ürdün hükümeti ülkenin hava sahasını bu geceden itibaren tüm uçuşlara geçici olarak kapatacak.

ABD'DEN İRAN'A ÇAĞRI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, İran’a çağrıda bulunarak, İsrailli milyarder iş adamı Eyal Ofer'in sahibi olduğu Zodiac Grubu’na ait Portekiz bandıralı “MSC Aries” adlı konteyner gemisini “derhal serbest bırakın” dedi. Watson, “Provokasyon olmaksızın sivil bir gemiye el konulması uluslararası hukukun açık bir ihlali ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirilen bir korsanlık eylemidir” ifadelerini kullandı.