Gazete Vatan Logo

İdam takımı! Yaşamak için oynadılar; tecavüzcü, hırsız, katil bir arada...

İdam edilecekleri günü bekleyen bir grup mahkum, bu tarihi ileri almak için her şeyi yapmaya hazırdı. Bir beyzbol takımı kuruldu. İçlerinde tecavüzcüler de vardı, hırsızlar da, katiller de... Tam anlamıyla yaşamak için yarıştılar. İşte ABD'nin idam mahkumlarından oluşan beyzbol takımı...

İdam takımı! Yaşamak için oynadılar; tecavüzcü, hırsız, katil bir arada...

Bugünlerde dünya üzerinde buna benzer bir olay görmek neredeyse imkansıza yakın olsa da 1900'lü yılların başlarında bir grup suçlu, ki bunlar cinayet ve tecavüz gibi ciddi suçlara bulaşmış kişiler, özgür insanlara karşı beyzbol oynama kararı aldılar.

3 TECAVÜZCÜ, 3 KATİL, 5 HIRSIZ...

18 Temmuz 1911 yılında ilk karşılaşmalarına çıkan suçlu takımı 'Wyoming Eyalet Hapishanesi All Stars' ismiyle mücadele etti. Takımda 3 tecavüzcü, 5 hırsız, 3 katil ve bir adet usta kalpazan mevcuttu.

Kanun gereği cezaevi sahiplerinin, mahkumlardan yararlanması kesinlikle yasaktı. Bu sebeple hapsetme işinde olanlar tarafından ekibin başarısı üzerine büyük bahisler oynandı. Bu, oldukça ciddi cezaları bulunan mahkumlar için riskin oldukça yüksek olduğu anlamına geliyordu. Çünkü onlara, kazanmanın cezalarını azaltacağı, takıma pahalıya mal olan hataların ölüm cezasına bile yol açabileceği söylenmişti.

Bu tam anlamıyla modern adalet değildi ancak o zamanlarda böyle olaylarla karşılaşmak çok da zor değildi. Dünya tarihine geçen bu ilginç olayı yazdıkları kitapta anlatan Chris Enss ve Howard Kazanjian, pek çok detaya dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hırsızlık, tecavüz ya da cinayet suçlarını işleyen biri, suç üstü yakalanırsa sadece asılmakla kalmazlardı. Çoğu zaman onların derileri yüzülüyordu. Bu talihsiz suçluların postlarından çeşitli eşyalar yapılıyor, hatıra olarak satılıyordu. Bu, diğer olası suçlulara bir uyarı olarak da kullanılıyordu.

8 YIL İÇİNDE 250 BİN DOLAR KAZANDI

1901'de açılan Wyoming Eyalet Hapishanesi, tam da George Parrott gibi azılı suçluları içinde barındırmaya başladı. Toplum içinde saygın bir konuma sahip olan Otto Gramm, hapishanenin başına getirildi. Mahkumlar artık Gramm'den sorumluydu.

Hapishanedeki görevi öncesinde saygın bir iş insanı olarak tanınan ve milyoner olduğu bilinen Gramm komutasındaki mahkumlar tahmin edildiği gibi zorlu koşullara tabi tutuldu.

Devlet, mahkumlara bakması ve onları kontrol altında tutması için hapishanede süpürge fabrikası kuran Gramm'e para ödüyor, iş insanı ise mahkumları süpürgelerinin yapımında görevlendiriyordu. İddialara göre Gramm, 1903-1911 yılları arasında yapımında mahkumların görev aldığı süpürgelerin satışından yaklaşık 250 bin dolar kazandı.

Öte yandan meşhur beyzbol takımı ise 1912 yılında yıldız oyuncuları Joseph Seng'in idam edilmesi ile büyük yara aldı.

Haberin Devamı


Beyzbolun altın çağıydı ve ülkenin dört bir yanındaki takımlar, yerel zafer için yarışmak üzere kasaba sahalarında taraftar kalabalığının önünde toplanıyordu. Wyoming'de halk, Joseph Seng'i ve Wyoming Hapishanesi Death Row All Stars'ın geri kalanının bir oyundan çok daha fazlasının ortada olduğu beyzbol maçlarını izlemek için bilet sıralarına giriyordu. Nevada, Oregon, Kaliforniya gibi çeşitli eyaletlerden gelen takımlar mahkumların takımını yenmeye çalışıyordu.

Seng'in idam edilmesinin ardından bir daha hiçbir zaman eski ihtişamlı günlerine kavuşamayan takımın üyeleri, birer birer cezalarını çekti ve tarihe böyle damga vurdu.

Dikkat çeken bir başka olayda ise idam edilen mahkumun derisinden bir çift ayakkabı yaptığına dikkat çeken ikili, bu talihsiz mahkumun George Parrott olduğunu söyledi.