Gazete Vatan Logo

Ölüm için gün sayıyordu, hastalığı idamını erteledi: Şoke eden ‘intikam’ sözleri

ABD’de hırsızlığa gittiği evde 75 yaşındaki bir kadını döverek vahşi şekilde katleden James Barber, yaklaşık 20 yıldır idam edilmek için gün sayıyor. Barber’ın idamı ile ilgili akıllarda soru işaretleri oluşurken yaşlı kurbanın torunlarından gelen ‘intikam’ açıklamaları herkesi şoke etti.

Ölüm için gün sayıyordu, hastalığı idamını erteledi: Şoke eden ‘intikam’ sözleri

Posta.com.tr’den Ömer Faruk Ekinci’nin derlediği habere göre; ABD’nin Alabama eyaletinde yaşayan James Barber, tamircilik ve ressamlık yapıyordu. İş yaptığı insanlardan birisi de 75 yaşındaki Dorothy Epps’ti. Epps’in evinde bozulan eşyaları tamir eden Barber, 2001 yılının 20 Mayıs gecesi işi olmamasına rağmen Epps’in evine doğru yola çıktı.

Aklında hiçbir plan olmamasına rağmen ayakları adeta onu buraya sürüklüyordu. Gecenin erken saatlerinde alkol ve uyuşturucu kullanmaya başlamıştı ve vücudu üzerindeki kontrolü kaybetmek üzereydi.

HIRSIZLIĞA GİTTİ, KATİL OLARAK ÇIKTI

Tamirciliğini yaptığı 75 yaşındaki Epps’in kızının eski erkek arkadaşı olan Barber, gece geldiği evde etrafa bakınmaya başladı. Gözüne kestirdiği birkaç eşyayı yanına alan genç adam, ev sahibi ile karşı karşıya kalınca panik yapmaktan kendini alamadı. Bir anda yaşlı kadının üzerine atlayarak onu etkisiz hale getirmeye çalıştı.

Yaşlı kadın ne kadar dirense de karşısındaki 32 yaşında genç bir adamdı. Alkol ve uyuşturucunun etkisiyle Epps’i yumruklamaya başlayan Barber, kısa süre içinde yaşlı kadının hareket etmediğini fark etti. Barber, birini öldürmenin şokuyla çaldığı birkaç eşya ile olay yerinden kaçtı.

Haberin Devamı

Yaşlı kadının cansız bedeni ise ertesi sabah aile üyeleri tarafından bulundu. Hemen polis ekipleri olay yerine geldi ve araştırmalarına başladı.

Cinayetten 5 gün sonra vicdan azabına dayanamayan Barber, polise giderek işlediği vahşeti tek tek anlattı. Bu anlar ise videoya kaydedilmişti. Yaptığı itiraftan yalnızca birkaç gün sonra cinayetle bir ilişkisi olmadığını iddia eden Barber’ın ise bu kayıtlardan haberi yoktu.

İtiraf sebebiyle mahkeme süreci oldukça hızlı başladı. Barber’ın avukatlarının mahkemeden isteği, şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasıydı. Mahkeme ise Barber’a jüri kararı ile idam cezası verdi.

KURBANIN TORUNUNDAN ‘İNTİKAM’ SÖZLERİ

75 yaşındaki Dorothy Epps’in torunu olan Sarah Epps kararla ilgili ailesinin intikam peşinde olmadığını söyleyerek, “Adaletin yerini bulduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Alabama'nın, James Barber'ın idamını gerçekleştirme kararı, eyaletteki bir dizi başarısız idam enjeksiyonu girişiminin ardından geldi. 2022 yılında, üç idam girişimi damar yolu oluşturmada yaşanan zorluklarla gündeme geldi ve bu durum Alabama'nın idam enjeksiyon sürecine yönelik artan eleştirilere neden oldu.

Bu idamlardan biri mahkumun ölümüyle sonuçlanırken, diğer ikisi zaman kısıtlamaları nedeniyle iptal edildi. Bu olaylar, Alabama Valisi Kay Ivey'in eyaletin idam protokolünün temelden başlayarak gözden geçirilmesini istemesine yol açtı.

YÜKSEK KİLOSUNU BAHANE GÖSTERDİ

Barber, yüksek kilosunun ölümcül enjeksiyon sırasında önemli bir risk oluşturduğunu ve başarısız bir idama daha yatkın hale geldiğini iddia ederek Alabama yasalarına uygun ancak henüz kullanılmamış alternatif bir yöntem olan nitrojen hipoksi ile cezasının infazını istedi. Ancak Alabama Federal Mahkemesi bu talebi reddetti ve Barber'ın avukatları bu kararı 11. Devre Mahkemesi'ne temyiz etti.

2004 yılından beri idam hücresinde bekleyen Barber, eyaletin sorunsuz bir şekilde infazı gerçekleştirebileceğine dair şüphelerini dile getirdi. Kurban Epps’in torunu, Barber'ı affeden ve idamına karşı çıkan bir kişi olarak destekçileri arasında yer alırken Barber, zamanını olumlu bir etki yaratmak ve kalpleri değiştirmek için kullanmaya çalıştığını belirtti.

Haberin Devamı

Ölümcül enjeksiyon kullanımına ve idam inceleme sürecindeki şeffaflık eksikliğine dair endişelere rağmen Alabama eyaleti, James Barber'ın idamına devam edeceğini duyurdu.

ALABAMA’NIN ‘BAŞARISIZ’ İDAMLARI

Alabama eyaletinde iş arkadaşlarını öldürdüğü için idam cezasına çarptırılan Allan Eugene Miller, 22 Eylül günü akşam saat 22'de idam edilmek üzerine hücresinden çıkartıldı.

Miller'ın avukatları, yaşananları anlatırken müvekkilinin yaklaşık 90 dakika boyunca yatırıldığını ve durmadan vücudunda delikler açıldığından bahsetti.

Miller'ın başarısız olan idamının ardından harekete geçen avukatlar, onun hayatı boyunca damar sıkıntıları çektiğini ve iğneden çok korktuğunu söyledi. Miller'ın idam yöntemi iğneden değiştirilerek ABD tarihinde ilk kez uygulanacak olan nitrojen hipoksi olarak kabul edildi.

Haberin Devamı

Başarısız idam denemesinin ardından hücresine gönderilen Miller, burada yeniden idam edileceği tarihin açıklanmasını beklemeye devam ediyor.

SAATLERCE SÜRDÜ

Alabama'da yaşayan 49 yaşındaki Joe Nathan James, 1994 yılında eski sevgilisi Faith Hall'u öldürdüğü gerekçesi ile hapis cezasına çarptırıldı. 1999'da yeniden yargılanan James için karar değişmedi.

2022 yılının 28 Temmuz günü idam edilmek üzere tarih verilen James'in idam işlemi saat 18'de başladı. Ancak James'in ölüm haberi saat 21'e kadar gelmemişti. Hücresinden çıkarıldıktan sonra herhangi bir şekilde yaşam belirtisi göstermediği söylenen James, ne son sözünü söylemiş ne de bir hareket etmişti.

İdamın bu kadar uzun sürmesinden dolayı şüphelenen uzmanlar, James'in cesedinde yaptıkları araştırmada yaşlı adamın kollarında çok sayıda morluk ve yara izi olduğunu gördü. Normalde acısız ve hızlı olması gereken idam işlemi, James üzerinde yaklaşık 3 saat sürmüş ve çok acı dolu geçmişti.

HASTALIĞINI DİNLEMEDİLER

Yakın tarihte Alabama eyaletinin eline yüzüne bulaştırdığı bir diğer idam ise Doyle Hamm'ındı. 22 Şubat 2018 yılında gerçekleştirilen idamdan canlı hayatta çıkmayı başaran Hamm, eyalette bir ilke imza atmıştı.

Hamm, idama götürüldüğü sırada ölümcül derecede lenfoma hastasıydı ve üç yıl sonra hapishanede bu hastalığı sebebiyle hayatını kaybetti. Hamm'ın tedavi için kullandığı ilaçlar onun damarlarının bulunmasını oldukça zorlaştırıyordu ve avukatı idam öncesinde bunu mahkemeye sunarak alternatif yollara başvurulmasını istemişti.

Avukatın uyarılarını dikkate almayan yetkililer, Hamm'ı yaklaşık 2 saat sürecek bir 'işkence' ile idam etmeye çalıştı. 11 kez iğne sokulan Hamm, büyük acılar çekse de başarıyla idam edilemedi. Hamm'ın avukatı Doyle, yaşananlar ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Hamm, bir hayalet gibi gözüküyordu. Sanki kendisinin bir gölgesiydi. Ayaklarını sürüyerek zar zor yürüyebiliyordu. O kadar acı çekiyordu ki, bana bunun bitmesi için dua ettiğini ve ölmesi için dua ettiğini söyledi.