Gazete Vatan Logo

Herkes idamını bekliyordu! Ölümden böyle kurtuldu

ABD'de yaşanan olay herkesi şaşkına çevirdi. İdam kararı verilen mahkumun saatler sonra ölüm haberi yerine hayatta kaldığı haberi geldi. ABD'nin Alabama eyaletinde idamını bekleyen mahkumun hayatta kalma nedeni de herkesi şoke etti. İşte haberin detayları...

Herkes idamını bekliyordu! Ölümden böyle kurtuldu

ABD'nin Alabama eyaletinde idamını bekleyen mahkum, şaşırtıcı bir nedenden ötürü hayatta kalmayı başardı. 1988'de Elizabeth Sennett'i öldürdüğü için yargılanan Kenneth Eugene Smith hakkında jüri üyelerinin neredeyse tamamı 'idam' kararı vermişti. O yıl çok borcu olan ve sigortadan para tahsil edebilmek için Elizabeth Sennett'i öldürmek için kiralık katil olarak tutulan Kenneth Smith, cinayet karşılığında bin dolar almıştı. Polis tarafından yakalanan Smith'in itirafları, Alabama'da adeta bomba etkisi yaratırken rock grubu Drive-By Truckers'ın The Fireplace Poker adlı şarkısına da ilham vermişti.

Smith ile ortak çalışan diğer kiralık katil John Forrest Parker, 2010 yılında idam edildi. Ancak Smith hakkındaki infaz, henüz gerçekleşecekti.

AVUKATLARI YARALARININ FOTOĞRAFINI ÇEKECEK

Smith'in bir türlü damar yolunun bulunamamasına dair Ceza Dairesi Komiseri John Hamm "Vücudunda birkaç yeri denedik" açıklamasını yaptı. Smith'in avukatları, mahkumun vücudundaki deformasyonu fotoğraflamak için istediği talep kabul edildi. Ayrıca başarısız infazın kayıtları ve materyallerinin saklanması emredildi.
Smith'in avukatlarına göre mahkum 4 saat boyunca sedyeye bağlı kalmış olabilir. Ancak infaz ekibine göre yalnızca bir saat sedyede kaldı.

Haberin Devamı

Posta'da yer alan habere göre; perşembe gecesi zehirli iğneyle infaz edilmesi beklenen Smith, damar yolunun bir türlü bulunamaması nedeniyle iptal edildi. Bu durum, Alabama'daki idam fiyaskolarına bir yenisini ekledi. Eyaletten son iki ay içinde bir mahkum daha bu nedenle öldürülememişti.

Hapishane yetkilileri, mahkumun öldürülmesi için geçen 100 dakikalık infaz sürecinde başarısız oldu. Bu süreçte Smith'in bir türlü damar yolunu bulamayan yetkililer, infazı iptal etmek zorunda kaldı.

İnfaz Komiseri John Hamm, hapishane personelinin 57 yaşındaki Smith'e iki damar yolu bağlamak için yaklaşık bir saat uğraştığını açıkladı. Alabama İnfaz Departmanı'nın yazılı bildirisinde ise idam fiyaskosuna dair "Eyaletin gelecekteki ölümcül enjeksiyon prosedürlerini gerçekleştirme kabiliyeti hakkında hiçbir endişemiz yok" dedi.

Haberin Devamı

ZEHİRLİ İĞNE FİYASKOLARI

İdam cezasının hala yürürlükte olduğu Alabama eyaletinde son dönemde zehirli iğne infazlarında fiyasko yaşanmaya başladı. Eyalet bu sorun nedeniyle inceleme altına alındı.

Temmuz ayında Joe Nathan James Jr, başarısız bir zehirli iğne infazının ardından tekrar mahkemeye çıkmıştı. Eylül ayında ise Alan Miller adlı mahkumun damar yolu bulunamadığı için idamı iptal edilmişti. Miller'ın hapishane dosyasında infaz personeli tarafından bir saat boyunca sürekli 'iğnelendiği', hatta sedyeyi dik çevirerek onu asılı bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etmişti.

2018 yılında Doyle Hamm adlı mahkumun infazı damar yolu bulunamadığ için iptal edilmişti. Hamm'in lenfoma, hepatit ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle damarlarındaki sorun sonucu infaz edilemediği açıklanmıştı. Hamm daha sonra hapishanede eceliyle öldü.

Şimdi kiralık katil Kenneth Eugene Smith'in tekrar idam edilebilmesi için yeniden mahkeme kurulması bekleniyor.