Gazete Vatan Logo

Gizemi çözülemeyen çizgiler! Bilim insanları da şaşırdı, tam 168 tane

Peru'nun Nazca bölgesinde araştırma yapan bilim insanlarının yeni keşifleri dünyayı şaşkına uğrattı. Antik Nazca çizgilerinin sayısını neredeyse iki katına çıkaran 168 yeni jeoglif bulundu.

Gizemi çözülemeyen çizgiler! Bilim insanları da şaşırdı, tam 168 tane

Yamagata Üniversitesi'nin Perulu ve Japon araştırmacıları, Peru'nun güney Pasifik kıyısındaki UNESCO Dünya Mirası listesindeki bölgeyi iki yıl boyunca taradı. Yamagata Üniversitesi'nin Perulu ve Japon araştırmacıları, Peru'nun güney Pasifik kıyısındaki UNESCO Dünya Mirası listesindeki bölgeyi iki yıl boyunca taradı.

Nazca çizgileri olarak adlandırılan yapılarda insan, deve, kuş, balina, kedi ve yılan gibi birçok canlının tasviri yer alıyor. Büyük ölçekli çizimler olan ve havadan görülebilen Nazca çizgilerinin yaklaşık 50 tanesi insan benzeri figürlerden oluşuyor. Jeogliflerin tam olarak ne zaman yapıldığını bilmek çok zor. Ancak çizgilerin yakınında bulunan kil kaplar M.Ö. ve MS 300 - 2.100 ila 1.700 yıl önce ait çıktı.

Nazca Çizgilerinin çoğu yalnızca havadan görülebiliyor ve bu durum bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Yeni keşif çalışmasının yöneten Yamagata Üniversitesi profesörü Masato Sakai, yeni kalıntıların 2 ila 6 metre uzunluğunda olduğunu ve yerden de görülebildiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada beyaz kumlu yüzeyin ortaya çıkarılmasını sağlamak için zemindeki siyah taşların kaldırıldığı açıklandı. Araştırmacılar, tasvirlerin yapay zeka programı tarafından analiz edileceğini söylüyor.

SAYI 358'E ÇIKTI

2019 yılına kadar, arkeologlar bölgede yaklaşık 200 jeoglif keşfetmişti. Yeni keşifler ise Nazca Çizgilerinin resmi sayısını 358'e çıkarıyor.

Haberin Devamı

Daha önce The Guardian'a açıklama yapan bir arkeolog, bölgedeki Nazca Çizgilerinin yalnızca yüzde 5'ini bulduklarına inandığını söylemişti. Yamagata'daki bilim insanlarına Peru Kültür Bakanlığı'ndan, çöl yüzeyindeki jeogliflerin haritasını çıkarmak için izin verildi.

Jeoglifleri korumak için 2017 yılında Nasca şehir merkezi yakınlarındaki Aja bölgesinde bir arkeolojik park kuruldu. Yamagata Üniversitesi'nden yapılan açıklamada "Nasca şehri yakınlarındaki Aja bölgesinde bu jeogliflerden 36 kadarı keşfedildi. Bu alanda 41 jeoglifin keşfi daha önce Yamagata Üniversitesi tarafından 2014 ve 2015 yıllarında duyurulmuştu. Bu sayede jeoglifleri korumak için Peru Kültür Bakanlığı ile 2017 yılında arkeoloji parkı kuruldu. Bu keşifle birlikte toplam 77 jeoglifin bu arkeoloji parkında yoğunlaştığı biliniyor" denildi.

Haberin Devamı

PEKİ NEDEN YAPILDI?

Nazca Çizgileri araştırma programının baş arkeoloğu Jorge Olano'ya göre Nazca Çizgileri'nin neden yapıldığı hâlâ bilinmiyor. Gizemli çizgilerin gökyüzündeki tanrılar için veya astronomik amaçlarla yıldızları yansıtmak için yapılmış olabileceği düşünülüyor.