Gazete Vatan Logo

Giorgia Meloni kimdir, Türkiye yorumu ne? Giorgia Meloni’nin partisi Kardeşleri Partisi (Fratelli d’Itallia) nedir?

İtalya’da düzenlenen genel seçimleri sandık çıkış anketine göre aşırı sağcı lider Giorgia Meloni’nin liderliğindeki İtalya’nın Kardeşleri Partisi (Fratelli d’Itallia) kazandı. Peki, Giorgia Meloni kimdir, kaç yaşında, nereli? Giorgia Meloni’nin Türkiye yorumu ne? Giorgia Meloni’nin partisi Kardeşleri Partisi (Fratelli d’Itallia) nedir?

Giorgia Meloni kimdir, Türkiye yorumu ne? Giorgia Meloni’nin partisi Kardeşleri Partisi (Fratelli d’Itallia) nedir?

İtalya’da dün (25 Eylül) düzenlenen seçimleri aşırı sağcı parti İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli d’Itallia) lideri Giorgia Meloni kazandı. 1945’ten bu yana İtalya’da ilk kez bir aşırı sağcı parti seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Peki, Giorgia Meloni kimdir, kaç yaşında, nereli, Türkiye yorumu ne? Giorgia Meloni’nin partisi Kardeşleri Partisi nedir?

Giorgia Meloni kimdir, nereli, kaç yaşında?

2020'den bu yana Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Partisi'nin başkanlığını yürüten Meloni, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu. Bir çocuk annesi Meloni, göç, kürtaj hakkı, eşcinsel evlilik gibi konularda aşırı muhafazakar görüşleri savunuyor.

Giorgia Meloni, 15 Ocak 1977'de Roma'da doğdu. 1992'de 15 yaşındayken ulusal muhafazakar İtalyan Sosyal Hareketi'nin (MSI) gençlik kanadı olan Gençlik Cephesi'ne katıldı. Bu yıllarda, bakan Rosa Russo Iervolino'nun teşvik ettiği halk eğitimi reformuna karşı protestoda yer alan öğrenci koordinasyonu Gli Antenati'yi (Atalar) kurdu. 1996 yılında, MSI'nin sağcı varisi olan National Alliance'ın öğrenci hareketi Student Action'ın ulusal lideri oldu ve bu hareketi İtalyan Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Öğrenci Dernekleri Forumu'nda temsil etti. Aynı yıl Amerigo Vespucci Enstitüsü'nde diploma aldı.

Haberin Devamı

Bu yıllarda Roma'nın en ünlü gece kulüplerinden biri olan Piper Club'da dadı, garson ve barmen olarak çalıştı. Roma "Amerigo Vespucci" Enstitüsünde lisan diploması aldı.

1998'de ön seçimleri kazandıktan sonra, Roma Eyaleti üyeliğine seçildi ve 2002'ye kadar bu görevi sürdürdü. 2000'de ulusal direktör seçildi ve 2004'te partinin gençlik kanadı olan Gençlik Hareketi'nin ilk kadın başkanı oldu. Daha sonra Forza İtalia partisi'ne katılıp gençlik bakanı oldu daha sonra İtalya'nın Kardeşleri partisinin kurucuları arasında yer aldı.

Milliyetçi muhafazakâr bir siyasi parti olan İtalya'nın Kardeşleri'nin lideri ve Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi'nin başkanı olarak görev yapan Meloni ayrıca gazetecidir.

Meloni ayrıca Silvio Berlusconi'nin dördüncü hükümetinde Gençlik Bakanı ve Özgürlük Halkı'nın gençlik bölümü olan Genç İtalya'nın başkanı olarak görev yaptı.
Meloni sık sık yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyle suçlanmıştır. İtalyan hükümetinin yasadışı göçmenleri desteklediğini iddia etmektedir, aşırı sağcı "Büyük Yer Değiştirme" komplo teorisini desteklemektedir ve İtalyan nüfusunu azaltmak için Afrika'dan Avrupa'ya planlı bir kitlesel yer değiştirmenin yapıldığına inanmaktadır.

Haberin Devamı

Giorgia Meloni Türkiye yorumu ne?

Aşırı sağcı lider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İtalya'yı ziyaret ettiği 2018'de Türkiye'nin AB'ye girmesine ve Avrupa'nın İslamlaştırılmasına karşı olduğunu ifade etmiş, bu görüşünü Twitter’da da paylaşmıştı.

Giorgia Meloni’nin partisi Kardeşleri Partisi nedir?

İtalya'nın Kardeşleri (Fratelli d'Italia - FdI), İtalya'da bir siyasi partidir. Parti, Silvio Berlusconi'nin eski bakanlarından Giorgia Meloni tarafından kurulmuştur.

İtalya seçim sonuçları

Sağ ittifakın en önemli partisi haline gelen FdI'nın halihazırda oyların yüzde 26'sına ulaştığı görülüyor. Mevcut sonuçlara göre, İtalya'nın Kardeşleri Temsilciler Meclisi'nde 118, Senato'da ise 64 koltuk kazanıyor. Giorgia Meloni'nin partisi, 2018'deki seçimlerde yalnızca yüzde 4,4 oy kazanabilmişti.

Haberin Devamı