Gazete Vatan Logo

Genç modelin ölümü İngiltere'yi sarstı! Yanlış teşhis sonu oldu: Koronavirüs dediler ama...

İngiltere'deki sağlık sistemindeki aksaklıklar ve doktorların yanlış teşhisi genç modelin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesine neden oldu...

Genç modelin ölümü İngiltere'yi sarstı! Yanlış teşhis sonu oldu: Koronavirüs dediler ama...

Genç modelin trajik ölümü İngiltere'yi sarstı. Birkaç şikayetle birden doktora giden 27 yaşındaki model, sağlık sistemindeki aksaklıklar ve doktorların yanlış teşhisi nedeniyle genç yaşta yaşamını yitirdi. Porsche McGregor-Sims, sürekli ağrı ve kanama şikayetiyle birbirinden farklı doktorlara defalarca başvurdu. İngiltere'nin güney kıyısında, liman kenti Portsmouth'tan McGregor-Sims, ilk olarak Aralık 2019'da karın ağrısı ve kanama şikayetiyle aile doktoruna gitti ve bir danışmana sevk edildi.

Ocak 2020'de Portsmouth'daki Queen Alexandra Hastanesi'nde jinekolog Dr. Peter Schlesinger tarafından muayene edildi. Dr. Schlesinger semptomlarının 'hormonal' olduğunu düşündü. Bu nedenle vajinal muayene yapmadı veya daha fazla araştırma yapmaya gerek görmedi. Doktor, Porsche henüz 27 yaşında olduğu için fiziki muayene yapmanın "bir faydası olmadığını" söyledi. Ancak yanında bir "yardımcısı" olsaydı, muayene yapmış olabileceğini kabul etti ve ekledi: "Odada benimle birlikte biri olsaydı muhtemelen muayene ederdim."

Haberin Devamı


NEFES DARLIĞI İÇİN 'ANTİBİYOTİK' TAVSİYESİ
Mart 2020'de Porsche, nefes darlığı hissettikten sonra yeniden hastaneye başvurdu, iki durumuyla ilgili telefonda doktorlara danıştı. Sonucunda kendisine antibiyotik kullanması tavsiye edildi. Belirtileri kötüleştiğinde doktor Kovid olduğunu düşündü ve yüz yüze konsültasyon için Westlands Tıp Merkezi'ne getirildi. Porsche, rahim ağzı kanseri teşhisi konduğu Queen Alexandra Hastanesi'ne kaldırıldı ve bir gün sonra 14 Nisan 2020'de hayatını kaybetti.


'MUAYENE BİLE ETMEDİNİZ'
Duruşmada, Porsche'nin 52 yaşındaki annesi Fiona Hawke, Dr. Schlesinger'e ateş püskürdü: "En temel şeyi yapmadınız, onu muayene bile etmediniz. Birini rahim ağzı kanseri açısından değerlendirmenin en basit ve temel yollarından biri." Doktor ise duruşmada, "Yanlışım olduğu için özür dilerim" ifadelerini kullandı.

Portsmouth'da yürütülen soruşturma kapsamında, nişanlı olan McGregor-Sims'in 2017'de ilk smear testini yaptırdığı öğrenildi. Testte kanserli hücreler ortaya çıkmamasına rağmen, bazılarının 'anormal' olduğu söylendi. Ancak başka bir işlem yapılmadı. İki yıl sonra karın ağrısı ve vajinal kanamadan şikayet etmeye başladı ve Aralık 2019'da doktoru onu bir danışmana yönlendirdi.

Haberin Devamı


OCAK SONUNA KADAR DOKTORA GİDEMEDİ
Ulusal yönergelere göre, doktor randevusu iki haftadan daha erken bir zamana alınamıyor. Buna sebep olarak ise ise semptomların azalıp azalmadığını görmek ve daha fazla araştırma yapmak gösteriliyor. Araya giren Noel dönemi nedeniyle McGregor-Sims ocak ayının sonuna kadar doktor tarafından görülmedi.

Daha sonra Portsmouth'daki Queen Alexandra Hastanesi'nde jinekoloji konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan Dr. Peter Schlesinger tarafından görüldü. Dr. Schlesinger duruşma sırasında yaptığı açıklamada, genç kadının ölümünden yaklaşık bir yıl önce doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra görülen semptomların 'hormonal' olduğunu düşündüğünü söyledi. Doktor aynı zamanda kanser belirtilerini anlayamadığı için Porsche'nin ailesinden özür diledi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Porsche'nin hem dönemler arasında kanaması hem de cinsel ilişki sonrası kanaması vardı. Ayrıca bana 6 ay öncesine kadar doğum kontrol hapı kullandığını söyledi. İki yıl önce normal bir smear testi ve sonucunda hiçbir anormallik göstermeyen bir tarama yaptırmıştı. Ağrılarının birkaç olası nedeni olduğunu hissettim. Doğum kontrolünü bıraktığı gerçeğini göz önünde bulundurarak, ağrının durup durmayacağını görmek için tekrar kullanmaya başlamasını önerdim."

Dr. Schlesinger, "Normal smear testi ve yaşı ışığında vajinal muayeneye gerek olmadığını düşündüm, hiçbir faydası yok gibiydi. İlerlemiş rahim ağzı kanseri teşhisi konduğunu duyduğuma çok üzüldüm. Bu kanser türü nadirdir ve smear testlerinde yakalanma olasılığı daha düşüktür. İlk kez uzman doktor olduğum 1987 yılında, herkesi fiziksel olarak incelerdik. Ancak taramalar ve smear testleri kullanıma sunulduğundan beri bunları daha az yapıyoruz" savunmasını yaptı.

McGregor-Sims'in annesi Fiona Hawke, nişanlısı Mark Chappel ve ikiz kardeşi Deucalion, soruşturma sırasında Dr. Schlesinger'in uygulamalarını sorguladı ve neden bir fizik muayene yapılmadığını sordu: "Kanser olabileceği söylenen genç bir kadındı. Kendi başınaydı ve korkuyordu. Onun huzursuz bağırsak sendromuna ve farklı bir kanama türüne odaklandınız ve bu bana mantıklı gelmiyor. İç tetkik, yapılacak en temel tetkiktir."

Haberin Devamı

Eylemlerini savunan Dr. Schlesinger, "Kanamasının oldukça spesifik doğası, rahim ağzı kanseri riskinin küçük olduğunu düşünmeme neden oldu. Yanıldığım gerçeğini kabul ediyorum ancak bu genç kadının sayısız semptomu göz önüne alındığında, doğru yaklaşımın hormonal manipülasyon olduğunu hissettim" ifadelerini kullandı.


14 NİSAN'DA HAYATINI KAYBETTİ
Westlands Tıp Merkezi'ni temsil eden Dr. Helen Pandya İSE soruşturmaya şunları söyledi: "Kovid-19 pandemisi son aşamalarda gerçekten durumu daha da kötüleştirdi. Ancak incelemenin ardından, öğrenmeye istekli olmamıza rağmen elimizden gelen her şeyi yaptığımızı düşündük."

Aile ayrıca, pratisyen hekimin sevki ile McGregor-Sims'in danışmanı görmesi arasındaki gecikmeden duyduğu endişeyi de dile getirdi.

Bölge Adli Tıp Uzmanı Rosamund Rhodes-Kemp, doktorların izlediği yönergelerin kanseri daha erken teşhis etmemekte de hatalı olabileceğini söyledi: "Porsche, genellikle yavaş büyüyen ileri evre serviks kanserine sahipti ve çoğu kanserde olduğu gibi tanı ne kadar erken konursa sonuç o kadar iyi olur. Tek seçenek öncelikli yönlendirmeyi yapmaktı. İki haftalık bekleme kriteri ulusal bir kılavuzdur. Noel tatili göz önüne alındığında dört hafta hâlâ oldukça hızlı sayılır. Bence doktorların uyması gereken bir yapı var. Bu yapı hatalı olabilir ancak doktorlar ulusal yönergeleri izliyorlardı."


TİYATRO AŞIĞIYDI
Hayatını modellik yaparak kazanan McGregor-Sims, etkinlik yönetimi okumak için Plymouth Üniversitesi'ne gitmeden önce Hampshire'daki Havant ve South Downs College'da drama eğitimi almıştı. Üniversitedeyken nişanlısı Mark Chappel ile tanıştı ve çift, eğitimlerini tamamladıktan sonra Portsmouth'a geri döndü.

Anne Fiona, "Porsche'nin her zaman bir neşe ve canlılık duygusu, çok parlak bir ışığı vardı. Onu kaybettiğimizi duyana kadar bunu gerçekten farkına varabildiğimizi sanmıyorum. Her şeyde ve herkeste iyiyi görmeye istekliydi, çok sevimli bir insandı ve onu kaybetmek güneşin sönmesi gibi bir şey. Bu kadar enerjisi olan birinin birdenbire ortadan kaybolabileceğini düşünmek korkutucu" dedi.

Porsche'nin tiyatroya karşı her zaman güçlü bir aşk beslediğini anlatan annesi, diğer kızının hala tiyatroyla ilgilendiğini söyledi. Anne Fiona, "O her zaman dramalarından keyif aldı" dedi ve ekledi: "Ailemizde bir sanat sevgisi var, o da tiyatroya tutkundu. Ancak organizasyon işini de seviyordu ve yemek yapmaktan hoşlanıyordu. Kısa ömründe ulaştığı insan sayısı onun kim olduğunun en iyi yansıması. Hepimiz onu özleyeceğiz. 200'den fazla kişi, cenazesi için Porsche'nin tabutuna dokunan çiçeklere katkıda bulunmak için 4 bin sterlin bağışta bulundu. Soruşturma ertelendi ve sonucu daha sonraki bir tarihte duyulacak. (Milliyet/ Nazlı Erdol Akar)