Gazete Vatan Logo

Fransa'da dehşet! Kilise yakınlarında bıçaklı saldırı...

Fransa'nın Nice kentinde bulunan Notre-Dame kilisesinin yakınlarında bıçaklı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi. Avignon kentinde yoldan geçenlere ve devriye gezen polis aracına silah doğrultan bir kişinin vurularak etkisiz hale getirildiği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Fransa'nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz' denildi.

Fransa'da dehşet! Kilise yakınlarında bıçaklı saldırı...

Fransa'nın güneyindeki sahil kenti Nice'te bugün sabah 09.00 sularında bir bıçaklı saldırı düzenlendi. Saldırıdan sonra Fransa'da ulusal güvenlik alarmı en yüksek seviyeye çekildi.
Notre Dame Kilisesi'nde gerçekleşen saldırıda en az üç can kaybı var. Le Figaro gazetesinin polis kaynaklarından aktardığı habere göre, hayatını kaybeden kadınlardan biri kilise içinde, diğer ise yolda bulundu. Hayatını kaybedenlerden iki tanesinin kadın, birinin ise erkek olduğu bildirildi. Çok sayıda yaralı ise hastanelere taşındı.

Aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen, parlamentoda yaptığı konuşma sırasında, saldırganın bir kadının kafasını kestiğini dile getirdi.
Saldırı sırasında bir diğer kadın da kiliseden kaçıp yakınlardaki kafeye girmeye çalışırken birkaç defa bıçaklandı ve daha sonra hayatını kaybetti.
Saldırı anında kilisede bulunan görgü tanıklarının şehir genelinde kurulan özel koruma ve alarm sistemini harekete geçirdikleri bildirildi.

Fransız İçişleri Bakanlığı, bölgedeki polis operasyonunun sürdüğünü bildiriyor. Gelen bilgilere göre polis ekipleri saldırganı vurarak etkisiz hale getirdi. Saldırganın ayrıca hastaneye kaldırıldığı ve tedavi altına alındığı bildirildi.
Alpes-Maritimes bölgesi milletvekili Eric Ciotti, saldırının 'terör saldırısı olarak değerlendirildiğini' söyledi.

Haberin Devamı

Olayın bir terör saldırısı olduğuna inandığını söyleyen Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada bir kişinin gözaltına alındığı bilgisini verdi. Estrosi ayrıca saldırganın şu anda hastanede olduğu bilgisini paylaştı.

AVIGNON'DA SİLAH SESLERİ


Fransa'nın Avignon kentinde yoldan geçenlere ve devriye gezen polis aracına silah doğrultan bir kişinin vurularak etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Polis kaynaklarına göre, kentin banliyölerindeki Montfavet'te bu sabah saat 11.15'te bir kişi yoldan geçenleri ve o sırada devriye gezen polis aracını elindeki silahla tehdit etti.
Yapılan uyarı ateşine rağmen silahını bırakmayan şahıs polis tarafından vurularak öldürüldü.
Savcılık saldırganın psikolojik rahatsızlığı bulunduğunu ve olayın terör saldırısı olmadığını açıkladı.
Güney Fransa'daki Nice kentinde bulunan Notre Dame Kilisesi yakınlarında bu sabah saatlerinde bir kişi bıçaklı saldırı düzenleyerek 3 kişiyi öldürmüş, çok sayıda kişiyi yaralamıştı.
Saldırgan yakalanırken, Fransa Terörle Mücadele Savcılığı olaya ilişkin soruşturma başlatmıştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Nice şehrindeki "Notre-Dame de Nice" Kilisesi içinde düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.
Bakanlık, Fransa’nın Nice şehrinde gerçekleştirilen saldırıya ilişkin açıklama yayımladı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice Kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekanında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır. Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak Nice şehri sakinleri başta olmak üzere Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz."
Bıçaklı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK SALDIRIYI KINADI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Fransa'nın Nice kentinde Notre Dame Kilisesi'nde düzenlenen saldırıya ilişkin, "Hangi ideoloji, din, etnisite, mezhep etiketine sahip olursa olsun terörün ve teröristlerin insanlık dışı yüzü değişmez. Masum insanları hedef alan her türlü eylem, insanlık dışı bir eylemdir." ifadelerini kullandı.
Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Fransa'daki saldırıyı şiddetle kınayan ve Fransız halkıyla dayanışma içinde olunduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Fransa'nın Nice şehrindeki Notre Dame de Nice Kilisesi'nde gerçekleştirilen vahşi saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Terör, aşırılık ve şiddete karşı Fransız halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Hangi ideoloji, din, etnisite, mezhep etiketine sahip olursa olsun terörün ve teröristlerin insanlık dışı yüzü değişmez. Masum insanları hedef alan her türlü eylem, insanlık dışı bir eylemdir."
ALTUN: SALDIRIYI KAYITSIZ ŞARTSIZ KINIYORUZ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Fransa'nın Nice şehrinde yaşanan saldırı ile ilgili açıklama yaptı.
Altun yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok kez ifade ettiği gibi, İslam terör ile anılamaz. Fransa'nın Nice şehrinde yapılan terör saldırısını kayıtsız şartsız kınıyoruz. Böylesi bilinçsiz bir şiddetin İslamla da Müslümanlarla da hiçbir ilgisi yoktur." ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KALIN'DAN SALDIRIYA KINAMA
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fransa'nın Nice kentine kilisede gerçekleşen saldırıyı kınadı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Nice'deki Notre-Dame Kilisesi'nde gerçekleşen menfur terör saldırısını kınıyor, Fransız halkına başsağlığı diliyoruz. Terörün dini, dili, rengi yoktur. Terörün ve aşırıcılığın her türüne karşı kararlılıkla ve dayanışma içinde mücadele edeceğiz" dedi.
FRANSA'DAKİ SALDIRIYA AVRUPA'DAN TEPKİ
Fransa'nın Nice kentinde düzenlenen bıçaklı saldırıya Avrupa Birliği (AB), NATO ve Avrupa ülkelerinden kınama geldi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medyadaki paylaşımında, "Nice'teki çirkin ve acımasız saldırıyı kınıyorum. Tüm kalbimle Fransa'nın yanındayım." ifadesini kullandı.
Von der Leyen, tüm Avrupa'nın Fransa ile dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Barbarlık ve fanatizme karşı birlik içinde ve kararlı şekilde duruyoruz." mesajını paylaştı.
AB Konsey Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabında Fransa ve Fransız halkının yanında durduklarını ifade ederek, "Tüm Avrupa sizinle." ifadesine yer verdi.
Saldırıyı kınayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Fransa halkına ve kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi. Stoltenberg, "Nefretin toplumlarımızda yeri olamaz. NATO, müttefik Fransa ile birliktedir." paylaşımını yaptı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Nice'te bir kilisede yaşanan korkunç cinayetler karşısında derinden sarsıldım. Kalbim katledilenlerin ve yaralıların yakınlarıyla. Bu zor zamanlarda Almanya olarak Fransız halkıyla dayanışma içindeyiz." açıklamasını yaptı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise özgürlüğü, demokratik değerleri, vatandaşların barış ve güvenliğini savunmaya devam edeceklerini belirtti. Sanchez, "Terör ve nefret karşısında birlik içindeyiz. Gönlüm ve dayanışmam, bugün Nice'deki Notre Dame Kilisesi'nin kapısında gerçekleşen saldırının kurbanlarının yanındadır." ifadesini kullandı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Nice'ten aldığı haber karşısında sarsıldığını, İngiltere'nin "terör ve hoşgörüsüzlük karşısında azimle Fransa'nın yanında durduğunu" ifade etti.
Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni ise kilisede düzenlenen saldırının "sevgiye ölüm bulaştırdığını" ifade ederek, durum hakkında Papa Franciscus'a bilgi verildiğini ve Papa'nın kurbanlar için dua ettiğini dile getirdi.
Fransa'nın Nice kentindeki Notre Dame Kilisesi'nde düzenlenen bıçaklı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Haberin Devamı