Gazete Vatan Logo

Flaş! Hamas, ateşkesi kabul etti!

Flaş! Hamas, ateşkesi kabul etti!

Hamas, saat 14.00'te başlamak üzere, "24 saatlik ateşkesi" kabul ettiğini duyurdu.

Sami Ebu Zuhri, bir ajansa yaptığı açıklamada, “BM’nin aracılığı, bizim halkın durumu ve bayram göz önüne alınarak, bugün 14.00’dan başlayarak 24 saatlik insani ateşkesi kararı alınmıştır.” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise, Hamas'ın ateşkes kabulünü tanımadıklarını çünkü ateşkesi kabul etmesine rağmen Hamas'ın füze saldırılarını sürdürdüğünü söyledi. İsrail dün 24 saatlik ateşkes teklif etse de bugün sabah bu teklifini geri çekmişti.

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada, Hamas'ın ateşkesi ihlal ederek topraklarına füze attığını ve ateşkesin bozulduğunu duyurdu. Ordu'dan yapılan açıklamada, "24 saatlik ateşkes bozuldu. Hamas, sivillere yönelik 24 saatlik ateşkese uymadı. Ateşkes 24 saat dolmadan bozuldu" demişti.

HAMAS'IN YENİ ATEŞKES TALEBİNİ DEĞERLENDİRMEYE HAZIRIZ

İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, "İsrail Hamas'ın yeni ateşkes talebini değerlendirmeye hazır" dedi.

Livni, İsrail devlet radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in dün "insani ateşkes talebine karşılık verdiğini" ancak Hamas'ın bunu deldiğini ve İsrail ordusunun da buna karşılık verdiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ateşkes şartları hususunda "sunduğu fikirlerin" İsrail'in talepleriyle uyuşmadığını savunan Livni, söz konusu önerinin bölgede "Müslüman Kardeşler'in radikal eksenini güçlendireceğini" iddia etti. Livni, öneriyle ilgili ise ayrıntılı bilgi vermedi.

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'i misafir ettiği için Katar'ı kınayan Livni, "Meşal, uzaktan halkına savaş gönderiyor ancak bedelini ödemiyor" ifadelerini kullandı.

Hamas, BM'nin sunduğu, "24 saatlik ateşkes önerisinin" Filistinli gruplar tarafından kabul edildiğini ve söz konusu ateşkesin bugün saat 14.00'te başlayacağını duyurmuştu.

HAMAS, 7 ROKET ATTI!

İsrail ordusu sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze tarafından atılan 7 füzenin 5'inin İsrail'in güney bölgesine isabet ettiğini, 2'sinin Demir Kubbe savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği" ifade edildi. Açıklamada, olayda ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.

Öte yandan Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in bazı kentlerine füze attığını kaydetti. Hamas, açıklamasında, Tel Aviv'e M75 tipi 2 roketin atıldığı belirtilen açıklamada, Aşdod'a 5 Grad füzesi atıldığı aktarıldı. İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

SALDIRILAR GENİŞLEYECEK Mİ?

Haberin Devamı

İsrail güvenlik kabinesi acil toplantısında kara saldırısını genişletmeyi de tartıştı. İsrail güvenlik kabinesi, Birleşmiş Milletler'in talebi üzerine, geçici ateşkesi pazar gecesi 00.00'a kadar uzatma kararı almıştı. Ancak İsrail ordusu, sabah saatlerinde Gazze yakınlarındaki bir askerinin havan topu ile öldürüldüğünü açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra da, İsrail'deki füze savunma sisteminin sirenleri çaldı. Al Jazeera muhabirleri de, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'in birkaç bölgesinde roket atıldığını duyurdu. Bu haberlerin ardından İsrail ordusu, Hamas'ın roket saldırılarını gerekçe göstererek saldırılara yeniden başladı. İsrail, Gazze'nin Şecaiyye ve Tüffah bölgelerini vuruyor. Gazze'nin doğusundaki Cebaliye bölgesi de şiddetli bombardıman altında. Gazze'nin doğusundaki Zeytun semti ise İsrail ordu birlikleri tarafından karadan bombalanıyor.

Haberin Devamı


Al Jazeera'nin Gazze'deki muhabiri Vail Dahduh, İsrail'in şimdiye kadar ilk defa Gazze'nin çok farklı bölgelerini aynı anda bombaladığını söyledi. Hastane kaynaklarına göre, israil son saldırılarında şimdiye kadar 3 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana ölen Filistinlilerin sayısı 1052'ye yükseldi.

İsrail, bombardımanın olduğu bölgelere sağlık ekiplerinin girmesine izin vermiyor. Geçici ateşkes ilan ettikten sonra askerlerinin olduğu bazı bölgelere ambulansların girmesini de engellemişti. Hamas İsrail'in çekilmesini istiyor Al Jazeera’ya konuşan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “İsrail’in askerlerini Gazze’den tamamen çekmesini, yerleşimcilerin geri dönmesini ve yaralıların tahliyesine izin vermeyi içermeyen hiçbir insani ateşkes girişimi kabul edilemez” dedi.

İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Halk Direniş Komitesi de talepleri yerlerine getirilene kadar ateşkes yapmayacaklarını belirtti.

Sabah 08.00’de başlayan 12 saatlik ateşkesin bitmesinin ardından Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları İsrail’e füze atışına başlamıştı.

Hamas yönetimi, ateşkes süresince beklenen yardımların Gazze’ye girememesi nedeniyle bölgedeki gruplar arasında fikir ayrılıkları yaşandığını duyurdu.

Al Jazeera'ya konuşan Hamas liderlerinden İsmail Rıdvan, "İsrail kendi amaç ve çıkarlarına uygun olarak tek taraflı ateşkes ilan ediyor. Bunu yaparken nefes alıp, askeri stratejisini yeniden gözden geçiriyor. İsrail şu anda bir çıkmazda ama dünyaya savaşı kendisinin yönettiği imajını vermeye çalışıyor. Ama ipler direnişin elinde" dedi.

İsmail Rıdvan, "İsrail böyle yaparak Hamas'ı zor durumda bırakmaya çalışıyor. İsrail tüm yaptıklarının sonucuna katlanacak. Biz ateşkes önerisini insani amaçlarla kabul ettik. İsrail’in saldırıları genişletmek için bahaneye ihtiyacı yok. Hiç bir gerekçe olmadan kadın ve çocukları öldürmeye devam ediyor. Uluslararası camia bilmelidir ki, İsrail savaş suçu işliyor ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Paris'ten henüz sonuç çıkmadı Paris'te bir araya gelen Türkiye, Katar, ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanması için yoğun görüşmeleri sürdürse de henüz beklenen sonuç çıkmadı. Paris’te Gazze’de kalıcı ateşkes anlaşmasına varılması için yoğun çabaları sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı basın açıklamasında, bölgede kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes olana kadar çaba sarf edeceklerini belirterek, bundan asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Gazze'deki insani durumun giderek kötüleştiğini dile getiren Davutoğlu şu ifadeleri kullandı: "Ramazan Bayramı yaklaşırken şiddetini arttıran saldırılara karşın bölgede kalıcı ateşkesin sağlanması için Türkiye olarak çabalarımızı daha da arttıracağız. Zaten başından beri bunun için çabalıyorduk. Hatta son birkaç gündür, Sayın Kerry ile konuya ilişkin birçok kez görüş alışverişinde bulunduk, telefonla konuştuk. Bugün hala devam ediyoruz. Aslında ateşkese çok yaklaşmıştık ancak İsrail tarafı son anda reddetti. Hala çok çalışıyoruz. Kalıcı ateşkes sağlanana kadar konunun takipçisiyiz. Türkiye olarak bu iş sonuçlanana kadar uğraşacağız. Tüm müttefiklerimize, tüm taraflara şunu söyleyebilirim ki Türkiye çok çalışıyor. Türkiye, kalıcı ateşkes için çok çalışıyor"

Haberin Devamı

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA