Gazete Vatan Logo

F-16 pilotları dehşete düştü! Havada tur atan hayalet uçağın yanına gidince gördüler

Uçak havada kendi kendine tur atıyor ve içindeki 121 yolcu ve pilotlar da hiçbir tepki vermiyordu. Saatlerce havada kalan uçağı bulan F-16 pilotları, yanına yaklaştığında şaşkına döndü. Bir kişi el sallıyordu. Sonradan ölse de nasıl 3 saat hayatta kaldığı kaza araştırmacılarını bile zorladı...

F-16 pilotları dehşete düştü! Havada tur atan hayalet uçağın yanına gidince gördüler

Derleyen: Özge Seren Doğu

2005 yılında sıcak bir ağustos ayıydı. Büyük bir çoğunluğu Kıbrıslı tatilcilerden oluşan 115 kişi, Yunanistan'a gitmek için biletlerini aldı. Tatil heyecanıyla uçağa binen yolcular, birkaç saat sonra öleceklerinden habersiz bir şekilde yerlerine oturdu ve uçağın kalkmasını bekledi. Uçak 09.07'de kalktı.

Yolculuk 1.5 saat sürecekti ve tüm kontroller yapılmıştı; hiçbir sorun gözükmüyordu. Başarılı kalkıştan sonra uçak iniş takımlarını topladı ve yükselmeye başladı. Ancak bundan sonra anlaşılamayan şeyler yaşanmaya başladı.

BİR ANDA ALARM ÇALMAYA BAŞLADI

Uçak yükselmeye devam ederken uçuş güvertesinde anlam verilemeyen bir alarm çalmaya başladı. Kalkış uyarı alarmı çalan uçaktaki pilotlar, uçağın kalkış yapmak için hazır olmadığına dair uyarılıyordu. Ancak, uçak o sırada sorunsuzca yükselmeye devam ediyordu. Alarmın neden çaldığını çözemeyen kaptan pilot ve yardımcı pilot, kuleye yaşadıkları sorunu bildirdi. Sonra da Helios’un teknik birimiyle iletişime geçerek mühendislerden teknik destek almaya başladı.

Haberin Devamı

OKSİJEN MASKELERİ DE AÇILDI

Konuşma devam ediyordu ancak kokpitte birkaç alarm daha çalmaya başlamıştı. Pilotların bile farkında olmadığı önemli bir sorun yaşanıyordu. Aynı anda kabin içindeki oksijen maskeleri de açılmıştı. Bunun üzerine yolcular ve kabin ekibi telaşla maskelerini taktı.

UÇAK HAVADA KENDİ KENDİNE TUR ATMAYA BAŞLADI

Saat 9.20'de uçakla kurulan bağlantı koptu. Uçakla 16 defa iletişime geçildi ancak pilotlara ulaşılamadı. Uçak rotasında uçuyordu ve normal bir şekilde yükselmeye devam ediyordu. Uçak 34 bin feete ulaştı ve Atina kulesinin yetki alanına girdi. Uçak planlanan iniş zamanı olan 10.45'te Atina Havalimanı'nın üzerinden geçerek tur atmaya başlamıştı.

F-16 PİLOTLARI UÇAĞIN YANINA GİTTİ, ŞAŞTI KALDI

Uçakla bir türlü iletişim kurulamıyordu. 3 milyon kişinin yaşadığı şehrin üzerinde uçmaya başlaması sebebiyle Yunan Hava Kuvvetleri 2 adet F-16 savaş uçağına, yolcu uçağını bulması için kalkış emri verdi. Uçak hemen bulundu. Ancak gördüklerine F-16 pilotları da anlam verememişti... Uçakla bağlantı kurulamamasının yanı sıra uçak dışardan hasar da almamıştı.

Haberin Devamı

UÇAKTAKİ KİMSE TEPKİ VERMİYORDU! 1 KİŞİ DIŞINDA...

Pilotlar uçağa biraz daha yaklaştı. İki savaş jetinin yanlarından geçmesine rağmen yolcular hiçbir tepki vermiyordu, hareket de etmiyorlardı. Uçakta öylece duruyorlardı. Güvertede ise sadece yardımcı pilot vardı. O sırada F-16 pilotları uçak kokpitine giren birini gördü. Uçakta tepki veren bir tek oydu. F-16'ları fark eden kokpitteki kişi kulaklığı taktı ve iletişime geçmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

-Bu kişi hayatını kaybetse de nasıl 3 saat boyunca uçakta hayatta kaldığı, sonrasında araştırmalara konu olmuş ve anlaşıldığında herkesi şaşırtmıştı...

YAKIT BİTİNCE DÜŞTÜ, 121 KİŞİ ÖLDÜ

3 saat boyunca otomatik pilotta uçuş gerçekleştiren Helios-522 yakıtının bitmesi nedeniyle sol motorunu kaybetti ve saat 12.04'te Atina'nın kuzeyindeki dağlık bölgeye düştü. Kaza iki F-16 pilotunun gözleri önünde gerçekleşti ancak olaya hiç kimse müdahale edemedi. 115 yolcu ve 6 uçuş görevlisi hayatını kaybetti.

UÇAK YERE ÇARPTIĞINDA ÇOĞU YAŞIYORDU

Yapılan otopsi incelemeleri sonucunda çok sayıda kişinin uçak yere çarptığında yaşadığı tespit edildi. Ancak otopsi raporları oksijen yetersizliği nedeniyle birçoğunun bitkisel hayata geçtiğini de ortaya koyuyordu.

Haberin Devamı

PEKİ UÇAKTAKİ O SORUN NEYDİ?

Pilotlara destek veren mühendisler sorunun uçaktaki basınç düşmesinden kaynaklanabileceğini düşünmüştü ve uçuş sırasında pilotlara konuyla ilgili soru sormuştu. Ancak pilotlar mühendisleri duymamıştı ve kaptan onlara başka bir soru yöneltmişti. Birkaç dakika sonra da bağlantı kopmuştu.

Sorun ise şuydu: Kontroller sırasında basınç sistemi otomatikten elle kontrole alındı, ama test sonrası tekrar otomatik moda alınmadı. Kimse basınç kontrolünü yeniden kontrol etmemişti. Bu yüzden uçak, kalkıştan bir süre sonra pilotlara alarm şeklinde sorunu iletti. Pilotlar alarm sesleri birbirine benzediği için kalkış uyarı alarmı ile basınç alarmını karıştırdı ve kalkış uyarı alarmı verildiğini sandı. Halbuki uçak basınç alarmı veriyordu.

Sonradan çalmaya başlayan ana ikaz alarmı da oksijen maskeleri düştüğü için çalmaya başlamıştı. Pilotlar bu alarmın çalma nedeni olarak fanlardaki sorunu görmüştü. Hızlıca düşen basıncın farkında olmayan pilotlar mühendislerle konuşurken, oksijen yetersizliği nedeniyle yavaş düşünmeye başladı. Bir süre sonra da bilinçleri kapandı. O andan itibaren uçağı sadece otomatik pilot uçuruyordu. Atina'daki havalimanına ayarlanan otomatik pilot uçağı olması gerektiği gibi havalimanına getirdi, ancak pilot olmadığı için uçak iniş yapamadı.

Haberin Devamı

O KİŞİ KİMDİ VE 3 SAAT BOYUNCA NASIL HAYATTA KALMIŞTI?

Kaza sonrasında kokpite giren kişinin kabin memurlarından Andreas Prodromou olduğu ortaya çıktı. En büyük hayali pilot olmak olan Prodromou, pilotaj eğitimini de bitirmişti. İnanılmaz bir şekilde saatlerce hayatta kalan kabin memuru, uçaklar hakkındaki bilgisine rağmen uçağa müdahale edememişti.

Kaza araştırmacılarını zorlayan konulardan biri de Prodromou'nun nasıl hayatta kaldığıydı. Oksijen maskelerinde 12 dakika boyunca yeterli olacak oksijen üretebilen jeneratörler bulunuyor. 12 dakika içinde uçağın nefes alınabilir bir irtifaya indirilmesi gerekiyor. Ancak pilotlar durumun farkına varmadığı için uçak normal seyrinde uçmaya devam etti.

Maskelerdeki oksijen bittiğinde de yolcular ve pilotlar hipoksinin (beden dokularında oksijen oranının azalması) etkisine girmeye başladı.

Ancak Andreas Prodromou maskesi bittikten sonra uçaktaki yedek oksijen maskelerini de kullanmıştı. Bu şekilde uzun süre hayatta kaldı. O maskeler bittiğinde de her koltuk sırasındaki fazladan oksijen maskelerini kullanarak hayatta kaldı.

Helios522 kazasından 14 ay sonra soruşturma raporu yayınlandı. Uçağın düşmesinin nedeni yakıtın bitmesiydi. Ancak ölümlerin asıl kaynağı olan oksijen yetersizliğine bir dizi pilot hatası sebep olmuştu...