Gazete Vatan Logo

Eski başbakana 6 yıl hapis!

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, yolsuzluk suçundan 6 yıl hapse mahkum edildi. Ülkede tepkiyle karşılanan bu olay İsrail için bir ilk.

Eski başbakana 6 yıl hapis!

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Kudüs Belediye Başkanı olduğu dönemde rüşvet almaktan yargılandığı davada 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İsrail’de eski Başbakan Ehud Olmert, ülke tarihinin en büyük yolsuzluk davalarından birisi olarak nitelendirilen “Holyland” davasında, rüşvet aldığı gerekçesiyle 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ayrıca 68 yaşındaki Olmert’e 1 milyon İsrail şekeli (yaklaşık 300 bin dolar) para cezası verirken, banka hesaplarında bulunan 500 bin şekele de el konulmasına karar verdi. Olmert’in sözcüsü, eski Başbakan’ın kararı Yüksek Mahkeme’ye taşıyacağını söyledi. Mahkeme, Olmert ve diğer sanıkların tutuklanarak cezaevine gönderilmesini 1 Eylül’e kadar erteledi. Olmert’in avukatının temyize başvurmak için önünde 45 günü bulunuyor.

Siyasete dönemez

Olmert, cezanın onanması halinde hapse atılan ilk başbakan olarak ülke tarihine geçecek. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2008’de başbakanlık görevinden istifa etmek zorunda kalan Olmert, mahkemeden önce siyasete geri dönüş yapmayı düşünüyordu, ancak siyasi gözlemciler, hapis kararıyla Olmert’in bu hayallerinin sona erdiği görüşünde.



Milyonlarca dolar

Olmert’in Belediye Başkanı olduğu dönemde Kudüs’te başlatılan lüks konut projesi “Holyland”in inşaat onayı karşılığında 1 milyon dolar rüşvet aldığı öne sürülüyordu. Olmert’le birlikte bazı yardımcılarıyla projeye ortak olan işadamlarının da yargılandığı davanın dosyasında, inşaat onayı için 15 milyon dolara yakın rüşvet dağıtıldığı belirtiliyordu.

Sekreteri yaktı

Olmert’in hapis cezası almasında, davada yargılanan eski sekreteri Şula Zaken’in cezasını azaltmak için savcılıkla yaptığı anlaşma etkili oldu. Zaken, mart ayında savcılara Olmert’in rüşvet aldığını ispatladığı belirtilen bazı ses kasetleri teslim etmişti. Olmert’in yakın çevresi, Zaken’in “postu kurtarmak” için eski patronuna çamur attığını öne sürüyordu. Mahkeme, Olmert’in rüşvetleri, “sağ kolu” gibi gördüğü Zaken aracılığıyla aldığını belirledi.

‘Senin yaptığın vatanına ihanet’

Kararı açıklayan Tel Aviv Bölge Mahkemesi Heyeti Başkanı Hakim David Rozen, “rüşvet alan bir kamu çalışanının vatan hainine eşdeğer olduğunu söylerken, Olmert ve davadaki diğer suçluların, halkın güvenini ciddi oranda zedelediğini vurguladı. Rozen, her ne kadar “ülkesine yaptığı katkılardan ötürü saygı duyulan, etkileyici ve zeki bir kişi” de olsa, en üst düzey pozisyonda bulunan Olmert’in işlediği suçların ahlaksızlık olduğu yorumunu yaptı.
İbret olması için

Mahkeme çıkışında açıklama yapan Olmert ise, “Bugün çok üzücü bir gün, haksız ve ciddi bir ceza, masum bir kişiyi alaşağı etti” şeklinde konuştu. 2004 yılında Tel Aviv Bölge Mahkemesi’ne atanan ve 2010 yılından bu yana kamudaki yolsuzluk davalarına bakan 64 yaşındaki Rozen, rüşvet alan devlet görevlilerine verdiği ağır cezalarla tanınıyor. Rozen, yolsuzluğa karışmış kamu görevlilerine verdiği cezaların diğer yetkililere örnek olmasını istiyor.

Haberin Devamı