Gazete Vatan Logo

Eski bakana koltuk teklifi Netanyahu’yu kurtarmadı

İsrail Başbakanı Netanyahu, Likud’dan ayrılarak kendi partisini kuran Moşe Kahlon’a koalisyonda maliye bakanlığını teklif etti, ancak ret cevabı aldı

Salı günü sandık başına gitmeye hazırlanan İsrail’de Benjamin Netanyahu, dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturabilmek için her yolu deniyor. Anketlerde en büyük rakipleri Isaac Herzog ve Tzipi Livni’nin partilerinin oluşturduğu ‘Siyonist Birlik’ koalisyonunun 4 sandalye gerisinde kalan Netanyahu, koalisyon çalışmaları kapsamında, bir grup vekille geçen yıl Likud partisinden ayrılarak ‘Kulanu’ partisini kuran eski bakanlardan Moşe Kahlon’a Maliye Bakanlığı’nı teklif etti. Netanyahu, son 2 günde verdiği demeçlerde, son anketlerde mecliste 8 sandalye alması beklenen Kulanu partisi olmadan koalisyon hükümetini kuramayacaklarını belirterek, “Oy oranı ne olursa olsun Kahlon’a maliye bakanlığını vereceğim” diye konuştu.

‘Sözüne kanmam’

Kahlon ise dün yaptığı açıklamada Netanyahu’nun sözüne güvenmediğini belirterek koalisyon teklifini reddetti. Kahlon Netanyahu’nun daha önce de kendisine maliye bakanlığını ve toprak idaresi başkanlığını vaat ettiğini, ama sözlerini hiç tutmadığını vurguladı.

Sağcıların desteği

Haberin Devamı

Anketlere göre Siyonist Birlik koalisyonu, meclisteki 120 koltuktan 24 ila 26 tanesini alabiliyor, Netanyahu’nun Likud Partisi ise 20 ila 22 arasında sandalyede kalıyor. Partiler, hükümeti kurmaya yetecek sandalye sayısına ulaşamadıkları için koalisyon seçeneklerini değerlendiriyor. Netanyahu ve sol muhalefetin koalisyon hükümeti kurabilmeleri için sağcı partilerden destek almaları gerekiyor.

Mossad’ı engellemek istemiş

Time dergisi, Başbakan Netanyahu’nun, Amerikan Senatosu’nda yaptığı konuşmadan önce, İsrail gizli servisi Mossad yöneticilerinin ABD’li senatörlerle görüşmesine engel olmayı denediğini yazdı. İddiaya göre Netanyahu, Mossad ajanlarının senatörleri, İran’a yönelik yeni yaptırımların, ABD ile Tahran arasındaki nükleer müzakerelere ‘el bombası atmaktan’ farkı olmayacağı konusunda uyarmasını istemedi. Ancak Netanyahu’nun girişimine karşın senatörler İsrail ziyaretlerinde Mossad’la görüştü.