Gazete Vatan Logo

Diktatör dostuna Kasparov darbesi

Eski Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, 18 yıldır Dünya Satranç Federasyonu’nun başında olan Kirsan Ilyumzhinov’a karşı ağustos ayında başkanlık için yarışacağını açıkladı

Diktatör dostuna Kasparov darbesi

Dünya Satranç Federasyonu’nun 18 yıldır başkanlığını yürüten Kirsan Ilyumzhinov, ağustos ayında Norveç’te düzenlenecek Dünya Satranç Olimpiyatları sırasında yapılacak başkanlık seçimlerinde bu kez zorlu bir rakiple karşı karşıya.

Dünyaca ünlü Rus satranç ustası, eski Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, “diktatörlerle olan yakın ilişkilerinden” dolayı tepki çeken Rus milyonerin federasyon başkanlığını layıkıyla yerine getiremediğini öne sürerek, bu görev için resmen aday olduğunu açıkladı.

‘Uzaylıların şifresi’

Diktatör dostuna Kasparov darbesi

Başkent Moskova’da 1997’de “sarı tulum giymiş uzaylılar” tarafından kaçırıldığını öne süren Ilyumzhinov, insanoğlunun dünya dışı varlıkların müdahalesi sonucu ortaya çıktığını savunuyor. Satrancın başka bir medeniyetin insanlara verdiği gizli bir şifre olduğunu da iddia eden Ilyumzhinov, satranç sayesinde insanların uçma, telepati gibi kaybettikleri doğaüstü yeteneklerine yeniden kavuşabileceklerini söylüyor.

Kasparov, federasyonun, Ilyumzhinov’un sıradışı söz ve tavırları nedeniyle organizasyonlarına sponsor bulmakta güçlük çektiğini belirterek, kendisinin bu soruna son vereceği vaadinde bulunuyor.

HEPSİYLE FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Ilyumzhinov, “uzaylı” iddialarının yanı sıra “diktatörlerle” olan yakın ilişkileriyle de tepki çekiyor. 2003’de Amerikan işgalinden önce Bağdat’ta Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’le görüşen Ilyumzhinov, 2011’de de NATO operasyonundan önce eski Libya lideri Muammer Kaddafi’yle Trablus’ta satranç oynamıştı. Ilyumzhinov son olarak 2012’de Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmüştü.

Haberin Devamı