Gazete Vatan Logo

Dans 6, yüzme 5 bin 800 liralık mutluluk veriyor

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS mutluluğun tarifesini çıkardı…

Dans 6, yüzme 5 bin 800 liralık mutluluk veriyor

İngiltere’de yapılan araştırmayla, mutluluğa ilk kez ‘maddi değer’ biçildi. En ‘zengin’ hissettiren etkinlik dans etmek, verdiği mutluluğun değeri 6 bin lira.

London School of Economics (LSE) üniversitesindeki araştırmacılar öncelikle insanları en çok hangi etkinliğin mutlu ettiğini araştırdı. Sonra insanların mutluluğunun oranı, bu histe en çok payı olan başka bir etken olan, ‘para’ ile karşılaştırıldı. Yapılan hesaplar sonunda, sanatsal ve kültürel aktiviteler ile sporun insanlara, yıllık gelirlerinde 5 bin sterlin (yaklaşık 18 bin TL) artış olmuşçasına’ mutluluk verdiği ortaya çıktı. 40 bin İngiliz aile üzerinde yapılan araştırma, The Daily Telegraph gazetesinde yayımlandı. Yaş, sağlık ve eğitim gibi mutlulukta etkili olan diğer faktörler dışarıda tutularak hangi etkinliğin insanları daha çok mutlu ettiği soruldu. LSE’den Daniel Fujiwara, “Soyut verileri somutlaştırarak, uygulanan sosyal politikaların halka faydalarını daha iyi anlayabilir ve buna göre yeni politikalar üretebiliriz” diyor.

Yüzmek maaşa zam demek


Mutluluk araştırmasında dans etmeyi, yüzmek izliyor. Haftada bir gün yüzmek size maaşınızda bin 630 (yaklaşık 5 bin 800 TL) artış olmuş kadar iyi hissettirebilir. Yüzmek, futbol ve bisiklete binmekten iki kat daha mutlu ediyor. Mutluluk ölçümünde dans ve yüzmenin ardından ise kütüphaneye gitmek geliyor. Müzik dinlemek ise araştırmacıların tahminlerinin aksine, daha geri sıralarda yer alıyor; 742 sterlin (yaklaşık 2 bin 500 TL).

Haberin Devamı