Gazete Vatan Logo

Dahi çocuğun trajik sonu! 15 yaşında icat ettiği nükleer reaktörle tüm mahalleyi radyasyona boğdu...

ABD'nin dahi çocuğu henüz 15 yaşındayken annesinin arka bahçesinde nükleer reaktör icat eden izci çocuk tüm mahallesini radyasyona boğdu. David Charles Hahn'ın ilginç hikâyesi, trajik sona rağmen üzerinden yıllar geçse de merak konusu olmaya devam ediyor.

Dahi çocuğun trajik sonu! 15 yaşında icat ettiği nükleer reaktörle tüm mahalleyi radyasyona boğdu...

ABD'nin Michigan eyaletinde yaşayan 15 yaşındaki David Charles Hahn annesinin arka bahçesinde nükleer reaktör inşa etmesiyle dünya çapında üne kavuşmuştu. İzcilerin kamp ateşi yakmak dışında bir şey yapmadıklarını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

İzci grubunun David Charles Hahn adında hevesli bir üyesi vardı. David, 'atom enerjisi' rozetini kazanmayı biraz fazla ciddiye almıştı. Öyle ki David, bu rozeti kazanabilmek için eski çalar saatlerdeki radyoaktif boyayı ve pillerdeki lityumu toplamaya başlamıştı.

O zamanlar 15 yaşında olan David, temel mutfak ekipmanlarını ve annesinin Michigan'daki kulübesini kullanarak bir nükleer reaktör yaratmaya başladı ve Ağustos 1994'te ise projesini başarıyla tamamladı.

Ancak 31 Ağustos'ta David'in hayalleri suya düştü. Nükleer reaktörünü arabasına yüklemeye çalışırken komşularına yakalanan David, polise ihbar edildi. İşin ilginç yanı ise komşular David'in taşıdığı şeyin bir nükleer reaktör olduğunu anlamamışlardı. David'in lastik çaldığını düşünerek polise haber vermişlerdi.

Haberin Devamı

Polis olayı araştırmak için olay yerine geldiğinde çok daha ürkütücü bir şey buldu. Yetkililer tüm bu radyoaktif maddelerle nasıl başa çıkacaklarını araştırırken David'i tutukladılar.

David'in annesinin arka bahçesine istiflediği tüm nükleer atıklar, yetkililer tarafından toplandı ve nükleer reaktör çöldeki bir atık imha alanına gömülerek imha edildi.

Ancak David'in mahallesi çoktan hasar görmeye başlamış, radyasyon seviyeleri yükselmişti bile.

DAVID'E NE OLDU?

David'in arka bahçedeki baraka temizlenene kadar eve dönmesi yasaklandı ve aleyhindeki suçlamalar düştü. David'in babası ise nükleer reaktör yaratmayı başarmasından oldukça etkilendiğini söyleyerek şu açıklamayı yapmıştı:

“Dave ile gurur duyuyorum, en çılgın rüyalarımda bile böyle bir şeyi bir araya getirebilen on beş yaşında fazla çocuk yok.”
Ancak David'in hayatı yetişkinliğe adım atmaya başladığı zaman karmaşık bir hale geldi.

Bir reaktör daha yapabilmek için daha fazla malzeme elde etmek amacıyla duman alarmlarını çaldığı zaman tutuklandı. Hapishanede kaldığı süre boyunca psikiyatrik tedavi gördü.

Haberin Devamı

Akıl sağlığı sorunlarının yanı sıra uyuşturucu ve alkol bağımlılığı ile mücadele etmeye başladı. En sonunda izci çocuk David, 2016 yılında aşırı doz nedeniyle hayatını kaybetti.