Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş enflasyon açıklaması!

Memleketi Rize'de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdelerini peş peşe sıraladı. Erdoğan, "İnşallah enflasyon tekrar yüzde 6'lara, 7'lere kadar düşecek. Çünkü bize böyle 20,19,buralarda enflasyon yakışmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş enflasyon açıklaması!

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,partisince Rize'deki 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılarak, vatandaşlara hitap etti. "Has bahçe içinde gülümsün Rize, gönül gözüm, gönül dilimsin Rize, senin yüreğimde ayrı yerin var, baba ocağımsın, ilimsin Rize. Rize, baba ocağım, ana yurdum Rize." sözleriyle konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm hemşehrilerini selamladı.

Tüm ilçeleri de tek tek selamlayan Erdoğan, "Başındaki çemberin dalı var çiçeği yok, ha bu deli gönlümün sizden geçeceği yok. Benim gönlüm Rize'den vazgeçmez, Allah'ın izniyle Rize de bizden vazgeçmez." diye konuştu.Her fırsatta Rize'ye gelerek, burada konakladığını ve hemşehrileriyle hasret giderdiklerini belirten Erdoğan, dün Ardahan ve Artvin'de miting ve toplu açılış töreni yaptıklarını hatırlattı. Yarın Ordu ve Samsun programlarına katılarak, Ankara'ya döneceğini bildiren Erdoğan, "Rize'den aldığımız güçle enerjiyle moralle inşallah 31 Mart'a kadar gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz." dedi. Bu seçimlerde de Rize'den rekor beklediğini vurgulayarak, vatandaşlara, "Rekora hazır mıyız? Türkiye'de 1 numara olacak mıyız?" diye soran Erdoğan, olumlu yanıt almasının ardından, "Siz isterseniz yaparsınız. Ben size inanıyorum. Sizleri sadece Allah için seviyorum." ifadesini kullandı.Kadın ve gençlere "Kapı kapı dolaşıyoruz değil mi?" diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Anlatacaklarımı bilmeyenlere de anlatmanızı bekliyorum. Birileri gözlerini dikmiş 31 Mart gecesini bekliyor. Kimler olduğunu anlıyorsunuz. Kim onlar? Malum, Rizeli bunlara fırsat verir mi? Rizeli, ülkesinin ve evlatlarının istikbali söz konusu olduğunda mücadele safının en önünde yer alır mı? Rize, 31 Mart'ta istikrarımıza, istiklalimize, istikbalimize göz dikenlere bir kez daha derslerini veriyor muyuz? Rize, 31 Mart'ta bir kez daha milli iradeye sahip çıkıyor muyuz? Rize, 31 Mart'ta bir kez daha tevazu, samimiyet ve gayretle 'memleket işi, gönül işi' diyor muyuz? 31 Mart'ta mührü gönül belediyeciliğine vuruyor muyuz? Rize, 31 Mart'ta merkezde ve tüm ilçelerimizde belediye başkan adaylarımıza sahip çıkıyor muyuz?"Vatandaşlara "Rabia çok önemli, öyle bir haykıralım ki tüm Türkiye duysun." diyen ve vatandaşlarla birlikte, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız." ifadelerini tekrarlayan Erdoğan, "Duymayanlar duysun, duyanların yürekleri oynasın. Cumhur İttifakı'nın karşısına bir yanda Feto'yu, bir yanda PKK'yı alıp önüne birkaç parti katanlara 31 Mart'ta derslerini veriyor muyuz? İşte benim Rize'm budur." diye konuştu.

Haberin Devamı

"Bizim arkamızda da halk var, hak var"

Haberin Devamı

Vatandaşlara, alandaki ekranlardan HDP'li bazı yöneticilerin konuşmalarının yer aldığı videoyu izleten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğu Karadeniz'den, Rize'den tüm Türkiye'ye sesleniyorum, Türkiye'de Kürdistan diye bir bölge var mı? Yok. Bizde Doğu Anadolu var, Güneydoğu Anadolu var, Karadeniz var, Akdeniz var, Orta Anadolu var, Ege var, Marmara var, 780 bin kilometrekare ile Türkiye var. Şimdi bunlara gönül verenlere sesleniyorum; Bay Kemal sen kimlerle kol kola gezdiğini görüyor musun? Sözde İYİ Parti siz kimlerle kol kola olduğunuzu görüyor musunuz? Saadet Partisi sen kimlerle kol kolasın? Rahmetli Erbakan Hocamız kalksa acaba bunlara ne derdi? Ah kardeşlerim ah, ne hallere düştük, ne hallere. Şu hale bak durmadan yatıyorlar, kalkıyorlar 'Atatürk'ün partisi.' Atatürk'ün partisinin bunlarla ne işi var? Şu CHP'ye 31 Mart'ta sandıklarda bir Osmanlı tokadı vurmaya var mıyız? Onun için Türkiye'nin neresinde benim Rizeli hemşehrilerim varsa, bunları telefonlarla arayacak mıyız? Hepsini arayalım, hepsine bu durumları anlatalım. Ne diyor? 'Bizim arkamızda PKK var' diyor, 'Bizim arkamızda YPG var' diyor. Hanımefendi, bizim arkamızda da halk var, Hakk var, Hakk."İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un "Allah'a dayan, sa'ye sarıl, hükmüne ram ol, yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol." ifadelerini aktaran Erdoğan, "Bizim yolumuz bu ama onların yolu da onlar da İmralı'daki terörist başına sırtını dayıyor, hey gidi hey. İşte bunlara 31 Mart'ta gerek Batı'da, gerek Doğu, Güneydoğu, her yerde gereken dersi inşallah hep beraber vereceğiz." dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Rize'yi sadece derin bir aşkla sevmekle kalmadıklarını, aynı zamanda şehri yatırımlar, hizmet ve eserlerle donattıklarını belirten Erdoğan, son 17 yılda şehre 18 milyar lira yatırım yaptıklarını söyledi. Erdoğan, kendilerinden öncekilerin böyle bir derdinin olmadığını ifade etti. Eğitimde bin 800 yeni derslik inşa ettiklerini aktaran Erdoğan, bugün 20 bin yükseköğrenim öğrencisi, bin 72 öğretim üyesiyle bölgenin parlayan yıldızı haline gelen üniversiteyi memleketle buluşturduklarını dile getirdi.

Yükseköğrenim öğrencileri için 4 bin 526 kişi kapasiteli yurt binaları açtıklarını hatırlatan Erdoğan, Güneysu Deresi'nde öğretim üyeleri için yerel mimariyle lojmanlar yapıldığını kaydetti.
Bu yıl Ardeşen'de 300 kişi kapasiteli, bir kaç yıla kadar Merkez'de, Çayeli'nde, Fındıklı'da, Güneysu'da ve Pazar'da toplamda 2 bin 750 kişi kapasiteli 5 yurt binası daha yapacaklarını belirten Erdoğan, "Rize'ye yüzme havuzları, sporcu fabrikası, gençlik merkezi, spor salonu, kamp eğitim merkezi, Çayeli ve Güneysu'ya gençlik merkezi, ilçelerimize futbol sahaları inşa ettik. Ardeşen, Pazar ve Fındıklı gençlik merkezlerimizin, Rize su sporları tesisimizin, Çamlıhemşin, İkizdere ve Kalkandere spor salonlarımızın, Pazar yarı olimpik yüzme havuzunun yapımları devam ediyor." diye konuştu.
689 milyon lira destek
Şehirdeki ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarına, yaşlılara, engellilere 689 milyon liralık kaynak aktardıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:"Sağlıkta 10'u hastane olmak üzere 28 tesisi şehrimize kazandırdık. Bunlar arasında 400 yataklı Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 250 yataklı Rize Devlet Hastanesi de var. Ayrıca, eğer taliplisini bulabilirsek sözümdeyim, Rize'ye inşallah bir de şehir hastanesini ayrıca inşa edeceğiz. Rize'ye kazandıracağımız 12 sağlık tesisinin plan, proje ve ihale çalışmaları devam ediyor. Bu 800 yataklı şehir hastanesi noktasında ön hazırlıklar tamam, bütün mesele şimdi o ihaleye girecek müşteriyi bulmak. İnşallah o bulunduğu anda bismillah diyeceğiz. Çayeli'ne de 50 yataklı devlet hastanesi yapacağız. Rize'de 2 bin 708 konut projesini hayata geçirdik. İmar barışıyla 74 bin 462 hemşehrimizin sıkıntısını çözdük. Şehir merkezinde ve beldede hizmet verecek toplam 9 atık su arıtma tesisinden 4'ünün yapımı, 5'inin proje çalışmaları devam ediyor." Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülbahar Hatun Camii, Fındıklı Meyveli köyü Camii, Ardeşen Pirinçlik köyü Camii ve Çayeli Hacıbaşı Camii'nin de aralarında olduğu 7 tarihi eseri restore ettiklerini hatırlattı. Rizelilere Karadeniz ağzıyla "Gökte yıldız ay misun" türküsünün, "Kemençeme tel misun, derdimi bilir misun, hayde gidelim desem benimle gelir misun" sözleriyle seslenen Erdoğan, "Biz de Rizeli hemşehrilerimiz, her yere rahatça gidebilsin diye ulaşımda 20 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu 142 kilometre ilave ederek 162 kilometreye çıkardık. İkizdere-İspir yolu, Ovit Tüneli ve bağlantı yollarını hizmetinize sunduk." dedi.
Karadeniz ağzıyla "Ovit Tüneli'nden geçtin mi, nasil iyi midur? Durmaduk çaliştuk, onlar seyretti biz dağları delduk." diyen Erdoğan, "Biz Ferhat'ız Ferhat, siz de Şirin, dağları delerek Şirin'e ulaştık. Kar, kış demedik, Ovit Tüneli'ni öyle açtık. Kar, bora fırtına vardı öyle açtık. Niye? Bizim işimiz var. Koşmamız lazım, yapacağımız çok iş var." ifadesini kullandı. İyidere ayrımı-İkizdere devlet yolunu, Güneyce Tüneli'ni, Hurmalık tünellerini, Saharha Tüneli'ni, Rize dağ dibi yolunu, İyidere-Çayeli ayrımı-Güneysu yolunu, Rize-Çayeli-Büyükköy ayrımı yolunu, Gündoğdu-Veliköy yolunu, Rize güney çevre yolunu bu yıl tamamlayacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Sayın Bakan tamamlıyor muyuz? Bak bir yanlış olmasın, hemşehrilerime söz verdiğim zaman bu işin bitmesi lazım. Sayın Genel Müdür sen de orayasun ona göre. Bitmiyor, Çayeli-Pazar-Hemşin ayrımı yolunu, İyidere-İkizdere ayrımı-Kendirli yolunu ve Rize Diyanet Eğitim Merkezi ayrımı-Isırlık yolunu da yine bu yıl sizlerin istifadesine sunuyoruz. 4 tüneli ve 3 köprüsüyle Çayeli-Kaptanpaşa yolunu, 4 çift tüp tüneliyle birlikte Rize-Pehlivantaşı-Kalkandere yolunu ise seneye tamamlıyoruz.
Deniz üzerine inşa ettiğimiz ikinci havalimanımız olan Rize-Artvin Havalimanı'nın yapımına devam ediyoruz. Resmi olarak dün Artvin'de 2022'yi söyledim ama sonra müteahhit firmalarla görüştüm, 'Allah'ın izniyle fevkalade bir durum olmazsa biz bunu 2020 sonuna kadar da bitirebiliriz' dediler. Dolayısıyla 2020 sonunda artık Artvin-Rize Havalimanı'ndan Rize'ye geleceğiz. Buraya 20-25 dakika, Çayeli'ne 10-15 dakika bu kadar yakın mesafede, inşallah bunu yapacağız. Yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli havalimanımız Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra ülkemizin ikinci deniz dolgusuna inşa edilen havalimanı olacak. Havalimanımızı inşallah hizmete sunduktan sonra ben turizmde büyük bir patlama olacağına inanıyorum. Ayder yaylalarına, Handüzü yaylalarına kadar bütün buralarda inşallah turistleri göreceğiz. Gerek yabancı, gerek iç."
Rize Limanı'nın onarıldığını, Pazar'a, Çayeli'ne, Fındıklı'ya balıkçı barınakları yaptıklarını dile getiren Erdoğan, İyidere'deki lojistik limanının kendileri için önemli olduğunu kaydetti. Rize içme suyu tesislerinde inşaat çalışmalarının bitmek üzere olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşa ettiğimiz 56 taşkın koruma tesisiyle Rize şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 15 bin dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 21 taşkın koruma tesisinde inşaat çalışmaları sürüyor. Rizemiz tabiat turizmi açısından son derece önemli bir potansiyele sahip. Rize'nin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışıyoruz. Kaşgar Dağları Milli Parkı'nı yaptığımız tesislerle kullanıma açarak, vatandaşımızı tabiatla buluşturduk. Tunca Vadisi'nde, Handüzü'nde, Hemşin şelalelerinde Isırlık Tabiat Parkı'nda turizmi geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar Rize'ye toplamda 2,5 katrilyon lira tutarında tarımsal destek verdik. Son 17 yılda Rize'de Çaykur tarafından 10,6 milyon ton yaş çay alımı karşılığında üreticilerimize yaklaşık 11,3 katrilyon lira ödedik. İnşallah şimdi yeni bir adım atıyor çay bitkisi gen havuzunu oluşturuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK ve üniversitemizin beraberce yürüteceği bu projeyle en az 2 bin farklı adet gen tipini tarayacak, iki adet gen havuzu oluşturacağız."

Türk Alman Üniversitesi iş birliğiyle yakın zamanda bir teknoloji geliştirme bölgesi kuracaklarını belirten Erdoğan, Rize Merkez Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ni de başlatacaklarını, bu projeyle şehir merkezinde sıkışıp kalmış, çevre sorunlarına neden olan sanayi sitesini taşıyarak, teknik, idari ve sosyal ihtiyaçları karşılayan, modern bir sanayi sitesini hayata geçireceklerini ifade etti. Acele kamulaştırmaya ilişkin işlemlerin ise devam ettiğini aktaran Erdoğan, "Rizeli iş insanlarımıza toplam 1,5 katrilyon lira tutarında yatırım teşviki sağladık. Desteklerimizle 3 bin 880 kişilik ilave istihdam oluşturduk. Memleketimizdeki 17 bin iş yerimizi toplam 404 milyon lira tutarında SGK prim teşvikiyle destekledik." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize, Güneysu, Ardeşen, Çayeli, Fındıklı ve Pazar'a doğal gazı getirdiklerini anımsatarak, tüm bu çalışmalar neticesinde uzun yıllar göç veren Rize nüfusunun artmaya başladığına işaret etti.
Sadece son 2 yılda yaklaşık 15 bin nüfus artışıyla Rize'nin potansiyeline uygun şekilde geliştiğini vurgulayan Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki dönemde Rize'mizi daha nice hizmetlerle yatırımlarla eserlerle buluşturacağız." dedi. Erdoğan, alandakilere, "Rize, 31 Mart'ta bir kez daha hizmet siyasetini tercih ediyor muyuz? Memleket işi gönül işi diyen kadrolarla yola devam ediyor muyuz? Tercihimizi bir kez daha istikrar ve güvenden yana kullanıyor muyuz? AK Parti ve Cumhur İttifakı diyor muyuz?" diye sordu. Alandakilerin "evet" yanıtı karşısında Erdoğan, "Allah birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim etsin." temennisinde bulundu. Türkiye büyüyüp güçlendikçe, zenginleştikçe bundan 81 vilayetin ve 82 milyon vatandaşın her birinin faydalanacağını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Yaptığımız her yatırımı, hayata geçirdiğimiz her projeyi kazandırdığımız her hizmeti bu yolda atılmış bir adım olarak görüyorum. Biz bugüne kadar sadece hizmet, eser siyaseti yaptık. Buna karşılık birileri hep istismar siyasetiyle, kötümserlik yayarak, olumsuzluk pompalayarak, kendilerine alan açmaya çalıştı. Milletimizin moralini bozmak için yapmadıkları işgüzarlık kalmadı. Şimdi de işsizliği dillerine doladılar. Türkiye'de Hükümetlerimiz döneminde 9 milyon yeni istihdam ortaya çıkararak, Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Biz nüfusu artan bir ülkeyiz. Bunun yanında kadınlarımızın ve gençlerimizin katkısıyla iş gücüne katılım oranı fevkalade yükseldi. Buna rağmen Türkiye'nin böyle bir istihdam başarısını ortaya koyabilmesinin gerisinde istikrar ve güven içinde ülkemizi her yıl yüzde 6 oranında büyütmemiz vardır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu durumdan rahatsız olanların boş durmadığını ve Türkiye'nin geçen ağustos ayında büyük bir ekonomik saldırıya maruz kaldığına işaret ederek, bu nedenle istihdamda bir miktar daralmanın ortaya çıktığını vurguladı. "Hamdolsun ekonomik dalgalanmanın etkilerini önemli ölçüde kontrol altına aldık." diyen Erdoğan, göreve geldiklerinde IMF'ye 23,5 milyar dolarlık borç bulunduğunu, bunun sıfırlandığını, Merkez Bankasının 2,7 milyar dolar olan döviz rezervinin ise 100 milyar dolara yükseldiğini anımsattı.
"Enflasyonun hararetini inşallah daha da düşüreceğiz"
Başbakanlığı döneminde ise bu rezervin 135 milyar dolara kadar çıktığını da belirten Erdoğan, "Ondan sonra bir düşüş yaşadık, 80'e kadar düştük ama şimdi tekrar tırmanmaya başladık, şimdi 100. Faizlerden döviz rezervlerine kadar her alanda olumlu haberler geliyor. Merkez Bankamız bu noktada yeniden güçlenirken inşallah daha ileri gideceğiz, enflasyon tekrar 6'lara, 7'lere kadar düşecek. Çünkü bize böyle 20-19 buralarda enflasyon yakışmaz, bunu da aşacağız. Enflasyonun hararetini inşallah daha da düşüreceğiz." diye konuştu. Milleti, vurguncuların, piyasa simsarlarının eline bırakmamak için tanzim satış uygulamalarını başlattıklarını kaydeden Erdoğan, "Bu adımın sonuçları hemen kendini belli etti. Bay Kemal diyor ki 'Kuyruklar var.' Bay Kemal, bu kuyruklar yokluk kuyruğu değil, bunlar varlık kuyrukları. Bu kuyruklar SSK hastanelerinin kapısında hastalarımızın girdiği kuyruklar değil. Senin genel müdür olduğun zamanda o hastanelerde ne çileler çekti benim vatandaşım." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, vatandaşlara, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde hastanelerde yaşananlara ve Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin programın görüntülerini izleterek, "Bay Kemal sen bir koyunu dahi güdemezsin. 9 seçime girdin, kaybettin. Şimdi 10'uncusuna giriyoruz, yine kaybedeceksin. Senden bir şey olmaz. Sen dürüst değilsin, sen doğru değilsin, dolayısıyla da batırdın, batıracaksın. Sen bir CD ile partinin başına geçtin, koltuğa yapıştın şimdi de ayrılamıyorsun. Ayrılsan da ayrılmasan da 31 Mart'ta benim tüm Rizeli hemşehrilerim, tüm milletim size gereken dersi verecek." değerlendirmesini yaptı. Şehir hastanelerinden görüntüleri de vatandaşlara izleten Erdoğan, Rize'ye 800 yataklı bir şehir hastanesi yapmayı planladıklarını aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her türlü ileri teknolojinin şehir hastanelerinde bulunduğunu vurgulayarak, "Bay Kemal yolun uğrarsa senin de orayı şöyle bir gezip görmende fayda var. Merak etme biz onu kullanmayız ama gör, bak Türkiye ne hale geldi gör." dedi.
İstihdam seferberliği
İşsizlikle mücadele konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bir hamle yaptıklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "3 ay boyunca ücreti, sigortayı, primleri, vergileri biz üstleneceğiz. Burada TOBB da destek verecek. Tüm işverenlerimizle beraber yıl sonuna kadar 2,5 milyon işsize iş temin etmiş olacağız. Adımlarımız kararlı bir şekilde sürüyor. Tüm işverenlerimizi, devletin kendilerine sergilediği bu imkandan faydalanmaya davet ediyorum. Biz girişimcilerimizin iyi günlerinde olduğu gibi kötü günlerinde de yanlarındayız. Bu anlayışla desteğe ihtiyaç duyan girişimcilerimizin, çalışanlarının 3 aylık ücretlerini kısa çalışma ödeneği kapsamında biz üstleniyoruz."
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam seferberliğini, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, oda ve borsalarla yürüteceklerini belirterek, şunları söyledi: "2017 yılındaki seferberliğimizde 1,5 milyonluk bir ilave istihdam başarısı yakalamıştık. Bu defa hedefimiz 2,5 milyon. 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla yürüttüğümüz bu seferberliği hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, TOBB, diğer kurumlarımız bu konudaki hazırlıklarını tamamladılar. Şu anda ekiplerimiz sahada çalışıyor. İnşallah yakında müjdeleri almaya başlayacağız. Bu kampanyaya destek veren her işverenimiz, sadece ülkesinin değil, aynı zamanda kendisinin de geleceğine sahip çıkmış olacaktır. Türkiye'yi el birliğiyle büyüttük, bugünlere getirdik. İnşallah 2023 hedeflerine de yine aynı şekilde ulaştıracağız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki önemli müjde vermek istediğini belirterek, ilkinin tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların elektrik abonelikleriyle ilgili olduğunu söyledi. Bu kapsamda, elektrik sulama tarifesini tüm tarımsal faaliyetleri içine alacak şekilde genişleteceklerini bildiren Erdoğan, "Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, seracılık yapanlar da artık tarımsal sulama abonesi olarak yüzde 12 indirimli elektrik kullanabilecekler. Bu uygulamayla üreticilerimize yıllık 500 milyon liralık bir destek sağlamış oluyoruz." dedi. İkinci müjdenin de yeni sondaj gemisiyle ilgili olduğunu kaydeden Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin halen Antalya açıklarında faaliyet gösterdiğini anımsatarak, şöyle devam etti: "Yeni gemimizi aldık, adını 'Yavuz' olarak belirledik ve getirip Yalova açıklarında demirledik. Bakım ve kontrol çalışmalarının ardından Yavuz da Akdeniz'de petrol sondaj çalışmalarına başlayacak. Yavuz aynı standartlara sahip dünyadaki 16 ultra derin sondaj gemisinden biridir. Türkiye olarak, Doğu Akdeniz'deki ve Karadeniz'deki doğal gaz ve petrol haklarımızı en iyi şekilde değerlendirmekte kararlıyız."
Fatih ve Yavuz adlı gemilerin bu doğrultuda atılmış önemli birer adım olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Sondaj işi bir yönüyle hesap kitap, teknik işidir, bir yönüyle de nasip işidir. Her arayan bulamaz. Ama bulanlar, arayanlardır. Biz de araya araya inşallah bulacağız. Gemilerimizin çalışmalarından müjdeli haberler alacağımız günlerin inşallah çok yakın olduğuna inanıyorum." diye konuştu.
"Türkiye'nin düşmanlarıyla aynı dili konuşuyor"
CHP'nin bu çalışmalardan da çok rahatsız olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Korkuyor, 'ya bulurlarsa' diyor. Bulursak biz kazanacağız. Bu konuyu Rumların ağzıyla Meclis'te gündeme getirdiler. Öne sürdükleri iddialarla Yunan gazetelerinde manşete çıktılar. Akdeniz'deki faaliyetlerimizden hazımsızlık duyan kimse, hepsinin ekmeğine yağ sürdüler. Biz ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını savunurken, içeride böyle bir saldırıya maruz kalmamız gerçekten çok manidardır. Bu durum CHP'nin sadece Feto ve bölücü örgüt ile değil, aynı zamanda Kıbrıs Rumları ile de beraber yürüdüğünü gösteriyor. Biz her alanda yerli ve milli çözümler peşinde koşarken, onlar Türkiye'nin düşmanlarıyla aynı dili konuşuyor, aynı saldırıları yapıyorlar."
Erdoğan, şu anda bulundukları yerde cep telefonlarıyla iletişimin yerli baz istasyonu "ULAK" tarafından sağlandığına dikkati çekerek, mitinglerinin sosyal medyadaki yayınlarının da bu baz istasyonları üzerinden yapıldığını söyleyerek, şöyle devam etti: "Türkiye bunların eline kalsa inanın yerli ve milli baz istasyonlarımızı teker teker sökerler. Çünkü bunların sicili bozuk. Geçmişte Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması, her alanda kendi ayakları üzerinde durması için atılan hangi adım, hepsini bunlar engelledi. Engelleyemediklerini de tıpkı savunma sanayimizde, tıpkı otomobilimizde yaptıkları gibi sabote ettiler. Şimdi bizim insansız hava araçlarımız var mı? Silahlı insansız hava araçlarımız var mı? Şimdi daha büyükleri yapılıyor. Şimdi uçağımızı da yapmaya hazırlanıyoruz. İnşallah 31 Mart'ta bunlara hak ettikleri dersi vereceğiz."
Miting alanında, "Rizeli yolundan şaşmaz, mührü yanlış yere vurmaz, öz evladı var iken başka adres aramaz", "Reis'in şehri Reis'in gençliği" şeklindeki pankartlar dikkati çekti. Üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın futbol oynadığı gençlik yıllarından bir fotoğrafın bulunduğu bir başka pankartta ise "Sayende gençler ilk 11'de" şeklindeki ifadenin yer aldığı görüldü. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından hazırlanan pankartta da "Adınızı taşıyan üniversitede okumanın gururunu yaşıyoruz" ifadesi yer aldı. Erdoğan, konuşması öncesinde ve sonrasında AK Parti'nin seçim şarkılarından "Nereden nereye" adlı parçaya eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması öncesinde AK Parti Rize Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Muhammed Avcı, AK Parti Rize İl Başkanı İshak Alim, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ile AK Parti'nin Rize Belediye Başkan adayı Rahmi Metin de birer konuşma yaptı. Konuşmasının ardından belediye başkan adaylarıyla vatandaşları selamlayan Erdoğan, bu sırada mitinge gelenlere içerisinde çay olan kenevirden yapılan bez çanta dağıttı. Mitinge, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı.