Gazete Vatan Logo

Sırbistan'la kimlikle seyahat dönemi! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan turunun ikinci durağı olan Sırbistan’da resmi törenle karşılandı. Türkiye ve Sırbistan arasında 7 mutabakat zabtı imzalandı. İmzalar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Kimlikle seyahat konusunda imzalanan protokol, ilişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır." dedi. Erdoğan Avrupa'daki enerji krizi ile ilgili olarak, “Rusya’yı hafife alanlara söylüyorum. Rusya hafife alınacak bir ülke değil. Rusya doğalgazı kesti. Fiyatlar bir anda Avrupa’da yükseldi. Herkes karara kara düşünüyor bu kışı nasıl atlatacağız” dedi.

Sırbistan'la kimlikle seyahat dönemi! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Sırbistan ile ticaret hacmimiz, istikrarlı artış eğilimini salgın koşullarına rağmen sürdürdü" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan turunun ikinci durağı olan Sırbistan’da temaslarını sürdürüyor.



Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic başkanlığındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, basın toplantısı düzenlendi. Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Az önce Cumhurbaşkanı Vucic ile hem ikili ardından heyetler arası formatta son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ilişkilerimizi kapsamlı şekilde etraflıca ele aldık. Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları değerlendirdik. Başta Bosna Hersek’teki gelişmeler olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunduk. Sırbistan ile mükemmel düzeydeki ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Sırbistan, karşılıklı olarak çipli kimlikle seyahatin mümkün hale geldiği altıncı ülke olacak"
Kimlikle seyahat konusunda imzalanan protokolün, ilişkileri yeni bir seviyeye çıkaracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’dan sonra Sırbistan, karşılıklı olarak çipli kimlikle seyahatin mümkün hale geldiği altıncı ülke olacak. Sırbistan ile ticaret hacmimiz, istikrarlı artış eğilimini salgın koşullarına rağmen sürdürdü. Geçtiğimiz sene yüzde 33’ün üzerinde bir artışla 2 milyar dolarlık seviyeye yaklaştık. Ortak hedefimiz olan 5 milyar dolara ulaşmak için de aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğimize inanıyorum" dedi.


"Sırbistan’da bugüne kadar 847 milyon dolar değerinde toplam 50 projeye imza attık"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile birlikte iştirak edecekleri Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nun bu iradelerinin göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müteahhitlerimiz Sırbistan’da bugüne kadar 847 milyon dolar değerinde toplam 50 projeye imza attı. Bu vesileyle müteşebbislerimize verdikleri destekten dolayı kıymetli dostum Vucic’e şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Yapımı tamamlanan Yeni Pazar-Tutin Devlet Yolu da Sayın Vucic’in bu vizyoner yaklaşımının eseridir. TİKA Sırbistan’da 2022 sonu itibariyle 350 adet proje ve faaliyet gerçekleştirmiş olacak. Ortak tarihî ve kültürel mirasımız Bayraklı Camii’nin restorasyonuna en kısa sürede başlayacağız. Her yıl Avrupa'da yaşayan çok sayıda vatandaşımız Türkiye’ye karayoluyla seyahatlerinde Niş Şehri’nde konaklıyor. Niş’te konsolosluk büromuzu faaliyete geçirdik. Konsolosluk büromuz hem vatandaşlarımıza hizmet edecek hem de ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


"Sorunların diyalog yoluyla çözülmesini samimiyetle desteledik"
Görüşmelerde Balkanlar'da barış ve istikrara atfettikleri önemi bir kez daha teyit ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırbistan ile Kosova arasında kimlik kartlarıyla sınır geçişleri konusunda uzlaşıya varılmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Başta plaka meselesi olmak üzere diğer sorunlu hususlarda da en kısa sürede anlaşmaya varılmasını temenni ediyoruz. Her daim sorunların diyalog yoluyla çözülmesini samimiyetle desteledik, destekliyoruz. Yardımımız talep edildiğinde, tüm imkanlarımızla, yapıcı ve tarafsız bir anlayışla gereken katkıyı veriyoruz. Bosna Hersek’teki üç toplumun uzlaştığı bir formatta tarafların bir araya getirilmesi için de üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Erdoğan: "Rusya hafife alınacak ülke değil"
Erdoğan, Vucic ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye olarak Rusya-Ukrayna arasında hep denge politikasını güttük. Bundan sonra da yine denge politikasını gütmeye devam edeceğiz. Zira şu anda Batı'nın takındığı tavrı doğru bulmadığımı çok açık söyleyebilirim. Zira tahrik üzere kurulu politika güden bir Batı var. Böyle bir savaşı tahrik üzere yürütmeye gayret ettiğiniz sürece oradan netice almak mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


"Savaşın kazananı yok ama kaybedeni çok"
Erdoğan savaşın kazananının olmadığını söyleyerek, "Bu savaşın kazananı yok ama ben inanıyorum ki kaybedeni çok. Bunca insanlar ölüyor. İşin parasal boyutunu konuşmaya gerek yok. Ukrayna'ya silahlar gönderildiği söyleniyor. Ne kadar hurda varsa bu hurdaları Ukrayna'ya gönderiyorlar. Rusya bu işin galibidir ya da Ukrayna bu işin galibidir diyemem. Şu ana kadar bizim güttüğümüz politika acaba bir an önce Rusya-Ukrayna arasında bu savaş biter mi, bitmez mi? Biz bunun gayreti içerisindeyiz. Görünen o ki çok kısa zamanda biteceğe benzemiyor" dedi.


"Rusya, hafife alınacak bir ülke değil"
Erdoğan, Rusya'nın hafife alınacak bir ülke olmadığını söyleyerek, "Rusya'yı hafife alanlara söylüyorum; yanlış yapıyorsunuz. Rusya hafife alınacak bir ülke değil. Ne oldu? Rusya şu anda doğalgazı kesti, fiyatlar bir anda Avrupa'da yükseldi. şimdi herkes kara kara düşünüyor kışı nasıl atlatacağız. Bunları daha önceden düşünmediniz. Rusya, herkes ona saldırınca o da elindeki imkanlarını, silahlarını kullanacaktır. Olay bu kadar basit" şeklinde konuştu.