Gazete Vatan Logo

Cruz fark attı, Clinton kılpayı aldı

ABD’de başkan adaylarının belirlenmesi için Iowa’da düzenlenen ön seçimde Cumhuriyetçi aday adayı Ted Cruz, rakibi Donald Trump’ı geride bıraktı. Demokrat cephede Clinton en büyük rakibi Bernie Sanders’a sadece binde 2’lik fark attı.

Cruz fark attı, Clinton kılpayı aldı

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerde siyasi partileri temsil edecek adayların belirlenmesi için düzenlenen ön seçimlerin ilk ayağı, sürprizlere sahne oldu. Iowa’daki seçimlerde, Teksas Senatörü Ted Cruz, anketlerde kendisinden fazla oy alan Donald Trump’ı 4 puan geçerek yüzde 28 oranında oy aldı. Demokrat Parti cephesinde ise, Hillary Clinton, Bernie Sanders’ı binde 2’lik oy farkıyla geçti.

Kübalı bir ailenin oğlu olan Ted Cruz, Kasım’daki seçimleri kazanırsa, ABD’nin ilk Hispanik kökenli başkanı olarak tarihe geçecek.

Anketlerde rakiplerine büyük fark atan milyarder Donald Trump’ın oy oranı yüzde 24’te kaldı. Florida Senatörü Marco Rubio’nun da yüzde 23 ile Trump’ı yakalaması şaşkınlık yarattı.

‘Cesurların zaferi’

Destekçilerine seslenen Cruz, “Bu gece Iowa ve bu büyük ulusun dört bir yanındaki cesur muhafazakarların zaferi” ifadelerini kullandı. Sonuçları yenilgi olarak görmediğini söyleyen Trump ise, ikincilikten ‘onur duyduğunu’ vurgularken, ikinciliğin başkan adayı seçilmesine engel olamayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

‘Siyasi devrim’

Demokrat Parti kanadında seçimler kıran kırana bir mücadeleye sahne oldu. Clinton ve Sanders uzun süre yüzde 50-50 berabere devam etti. İlerleyen saatlerde Hillary’nin ekibi, eski first lady’nin yüzde 49.8, Sanders’in ise yüzde 49.6 oranında oy aldığını duyurdu. Sanders, oyların yeniden sayılmasını istedi. Sanders konuşmasında, sağ yumruğunu havaya kaldırarak, Iowa’nın başlattığı şeyin adının siyasi devrim olduğunu söyledi.

Gençler onu destekliyor

Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın ilk ön seçimi Clinton’la başa baş bitirmesi, 74 yaşındaki siyasetçinin Demokratların adayı olma ihtimalini de güçlendirdi. 36 yıl bağımsız siyaset yürüttükten sonra başkan adayı olabilmek için Demokrat Parti saflarına katılan Sanders, kendini sosyalist olarak tanımlıyor. Ülkedeki herkesi sağlık sigortalı yapacağını söyleyen, düşük gelirlileri koruyan bir vergi rejimi uygulama vaadinde bulunan Sanders, ilerlemiş yaşına karşın, sosyalist görüşleri nedeniyle Demokrat Parti’nin genç tabanından destek alıyor.

Haberin Devamı

‘Yardımcısı Karl Marx olabilir’

Amerikan kamuoyunun dünyadaki gelişmelerle ilgili bilgisizliğini ortaya koyan videolar hazırlayan medya eleştirmeni Mark Dice, son videosunda ‘komünizmin kurucusu’ olarak anılan filozof Karl Marx’ı kullandı. Marx’ın hayatta olmadığından bile haberdar olmayan birçok ABD’li, Dice’ın ‘Marx’ın Hillary’nin yardımcısı olmasına destek verir misiniz?” şeklindeki sorusuna ‘Evet’ cevabını verdi.

Nobel Barış Ödülü’ne aday

İsveç medyası, bugüne kadar kadınları, Müslümanları ve göçmenleri hedef alan sözleriyle gündeme gelen Donald Trump’ın bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday olduğunu duyurdu. Kamuoyuna sızan aday listesi içinde adı geçen Trump’ın, radikal İslam’a, IŞİD’e, İran’a ve Çin’e karşı caydırıcı bir silah olarak kullandığı ‘sert barış ideolojisi’ nedeniyle aday gösterildiği belirtiliyor.


Adele’den Trump’a veto

İngiliz şarkıcı Adele, ‘emlak kralı’ lakaplı Donald Trump’ın seçim kampanyasında şarkılarını kendisinden izin almadan kullandığını açıkladı. Kanadalı şarkıcı Neil Young, Aerosmith grubunun solisti Steven Tyler ve R.E.M grubu da daha önce aynı nedenlerle Trump’a tepki göstermişti.

Haberin Devamı